Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Újabb állásfoglalást készül elfogadni Magyarországról az Európai Parlament


Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2023. november 22-én
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2023. november 22-én

Stílusosan magyar határozattal zárná ötéves ciklusát az Európai Parlament. Kinek kellenek, és kinek nem az ellenzéki pártok? Kováts Eszter: „Nem igaz, hogy ha nem ez a kormány lenne hatalmon, akkor kitörne a nemváltó óvodások forradalma.”

Stílusosan magyar határozattal zárná ötéves ciklusát az Európai Parlament

Mintegy keretbe foglalva az elmúlt öt évet, az EP a jelenlegi ciklus végéhez közeledve sem száll le az Orbán-kormányról: friss értesüléseink szerint a képviselő-testület áprilisban előbb plenáris vitát tervez, majd a hónap végi legutolsó ülésén állásfoglalást készül elfogadni Magyarországról.

Kinek kellenek, és kinek nem az ellenzéki pártok?

A főváros mára legnépszerűbb ellenzéki pártját, a Kutyapártot most hétvégén megrázó földrengés az ellenzéki pártközi egyeztetések miatt tört ki az ettől való távolmaradást identikus kérdésként megélő tagság körében. A közelmúltbeli influenszertüntetés sikere is azt mutatta, hogy nem csak a Kutyapárt szimpatizánsainak nagy része szeretne távol maradni a Fidesz-rendszerbe szerintük beilleszkedő ellenzéktől. Mit mutat a választási készülődés a pártok szerepének, jelentőségének megváltozásáról?

Kováts Eszter: „Nem igaz, hogy ha nem ez a kormány lenne hatalmon, kitörne a nemváltó óvodások forradalma”

Először 2017-ben kezdett el teljes erőből genderezni a kormány – mondta Kováts Eszter politológus a Szabad Európának. A szakember szerint erre akkor két apropója is volt a Fidesz–KDNP-nek: az egyik az isztambuli egyezmény ratifikációja, amelyet végül azért nem írt alá a kormány, mert a genderideológia trójai falovának tekintették, a másik pedig az, hogy abban az évben indultak el a hazai egyetemeken a gender szakok.

A jogi bizottság megszavazta, az EP pert indíthat az Európai Bizottság ellen a magyar pénzek miatt

Az Európai Parlament jogi bizottságának hétfőn 16 igen és egy ellenszavazat mellett elfogadott ajánlása felkéri a képviselő-testület elnökét, hogy pert indítson az Európai Bíróságon a Magyarországnak tavaly decemberben 10,2 milliárd eurónyi kohéziós politikai forráshoz hozzáférést biztosító bizottsági döntés miatt.

Szakértő: Szigorúbb nyugati szankciókra lenne szükség az ukrán háborús győzelem előmozdításához

Tom Keatinge, a brit királyi katonai elemzőintézet (RUSI) szakértője elmagyarázta, miért is elégtelenek az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések, és miért kellene kemény döntéseket meghozniuk a nyugati vezetőknek, ha azt szeretnék, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút.

Egy orosz ellenzéki vezető szerint már a belátható jövőben össze fog omlani a Putyin-rezsim

A bebörtönzött Vlagyimir Kara-Murza arról írt egy levelében, hogy az orosz elnök hatalma kizárólag a félelmen és az apátián alapul, ekképp már a belátható jövőben össze fog omlani.

Felvonták a svéd zászlót a NATO brüsszeli központjánál

Svédország hivatalosan is az észak-atlanti szövetség 32. tagállamává vált, miután a csatlakozását másfél év késlekedés után, utolsóként nemrég Magyarország is jóváhagyta.

Amit még tudni érdemes

Miközben a recski bányában továbbra is egymást érik a robbantások, a településre zúduló sárlavina károsultjainak ügye alig mozdult előre (Népszava)

Úgy tudja a napilap, hogy a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával folyó nyomozás részeként eredetileg február végéig kapott határidőt a bányászati szakértő az igazságügyi szakértői vélemény előterjesztésére.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG