Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Újabb béketárgyalások, Orbán is beszállt a kampányba


Kijev, Ukrajna: homokzsákokkal védik az emlékműveket
Kijev, Ukrajna: homokzsákokkal védik az emlékműveket

Kétnapos béketárgyalás kezdődött Oroszország és Ukrajna között. Az ukrán fél szerint a tűzszünet a legtöbb, amit el lehet érni. Az Orbán-kormány külpolitikája miatt elmaradhat a V4-es védelmi miniszterek budapesti találkozója. A kampány utolsó hetében már minden a mozgósításról szól, ennek részleteit is bemutatjuk.

Béketárgyalás Isztambulban, foszforbomba Harkivban

Megérkezett Törökországba az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint a minimális cél a humanitárius kérdések megvitatása, míg a maximális a tűzszüneti megállapodás elérése lenne a kedden kezdődő tárgyalásokon. Recep Tayyip Erdoğan török elnök a tárgyalások előtt rövid találkozót tart a delegációkkal. A tárgyalások előtt Erdoğan arról beszélt, hogy a hisz a békében, és hogy a tárgyalódelegáció tagjainak történelmi felelősségük van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videóüzenetében arról beszélt, hogy heves harcok zajlanak, így Csernyihiv, Szumi, Harkiv városnál, a Donyec-medencében és Dél-Ukrajnában is. Kijev északi részét továbbra is az orosz erők ellenőrzik, és Irpinynél is folytatódnak az összecsapások. Zelenszkij ismét sürgette az Oroszország elleni szankciók szigorítását, egyebek között az orosz olajexport átfogó korlátozását, és kifogásolta, hogy a büntetőintézkedések fokozását a nemzetközi közösség egyelőre arra az esetre helyezte kilátásba, ha Moszkva vegyi fegyvert vetne be. Az ukrán elnök szerint az orosz csapatok foszforbombát használtak. Ukrán tisztségviselők már korábban is beszéltek arról, hogy Harkivnál ilyen fegyvert alkalmazott Putyin serege.

Az orosz csapatok folytatták az ukrán főváros bombázását, lerombolva több lakóépületet. Egy nő, akinek találat érte az otthonát, azt mondta, Moszkvában élő keresztanyjának látnia kellene, hogy a Kreml tagadása ellenére az orosz erők civil célpontokat támadnak.

Művérrel öntötte le magát, így tiltakozott egy orosz művész. Jevgenya Iszajeva egy önkormányzati épület lépcsőjén protestált március 27-én az ukrajnai vérontás ellen. „Vérzik a szívem” – ismételgette, mielőtt a rendőrök elvitték.

Művérrel öntötte le magát, így tiltakozott egy orosz művész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:53 0:00

Március elején mérgezés áldozatává válhatott Roman Abramovics orosz milliárdos és két ukrán béketárgyaló az egyik kijevi tárgyalás után. Az érintetteknek bevörösödött a szemük, folyamatosan és fájdalmasan könnyezni kezdtek, és elkezdett hámlani a bőr az arcukról és a kezükről. A Wall Street Journalnak nyilatkozó érintettek olyan szélsőséges moszkvai csoportokat sejtenek az eset mögött, akik a béketárgyalások leállítását szerették volna elérni. Abramovics nem tagja semmilyen hivatalos orosz tárgyalódelegációnak, viszont az egyik leggazdagabb oroszként és Putyin elnök bizalmasaként a háború kezdete óta párhuzamos béketárgyalásokat intéz.

Az Orbán-kormány túlságosan Putyin-barátnak tartott politikája miatt a lengyel és a cseh védelmi miniszter is lemondta budapesti útját. A V4-es országok miniszterei március 30. és 31. között tárgyaltak volna Budapesten. Így csak szlovák kollégájával tárgyalhatott volna Benkő Tibor, ám az Euractiv már arról ír, hogy végül elmarad a találkozó.

Ez a harc lesz a végső: utolsó hetében a választási kampány

A kampány utolsó két hetében mindkét oldal mozgósítani igyekszik potenciális szavazóit. Milyen eszközöket használnak ehhez, hogy látják az elmúlt fél évet a lakásokba kopogtató, szórólapozó, plakátokat ragasztó kampánystábok tagjai? Kétrészes összeállításunkban ezúttal az ellenzéki terepmunka fortélyairól és nehézségeiről, a kommunikáció alakulásáról, a válság és a háború hatásáról írunk, és arról, hibázott-e Márki-Zay Péter. A cikk első részét itt lehet elolvasni.

Orbán beszállt a kampányba, a Hír TV nézőihez beszélt interjú formájában. Karácsony Gergely is a nyilvánosságban igyekezett szavazásra biztatni az esetleg csüggedő ellenzéki szavazókat, a fideszes Hoppál Péter pedig sajátos magánakcióba kezdett az ellenzék kampánya ellen: összefoglalónkat a kampány hétfői történéseiről itt olvashatják.

Hétfő reggelre feltörtek egy sor kormányközeli lapot. A feltört oldalakra olyan videókat és cikkeket tettek ki, amelyek arról szóltak, hogyan manipulálja a híreket a közmédia és a kormánymédia. Az olvasók találkozhattak más, Orbán Viktort kritizáló, illetve Márki-Zay Pétert támogató tartalmakkal is.

Választási csalásokat bemutató videósorozatunkban ezúttal azt láthatják, mit tehet az, akit a választások napján csalásra kényszerítenek.

Egyszerűen: mit tehet, ha választási csalásra kényszerítik?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:41 0:00

Javulnak a járványadatok Magyarországon. Hétfő óta 1730 új fertőzöttet igazoltak, a járvány 48 újabb emberéletet követelt, ötvenöten vannak lélegeztetőgépen.

Nemzeti lett a bankrendszer, de mennyire erős?

Orbán Viktor álma volt, hogy a bankrendszer legalább fele magyar tulajdonba kerüljön. Bő tíz év alatt több mint hatvan százalékra sikerült feltornászni a nemzeti tulajdont. Ebben nagy szerepe volt két bank államosításának, majd kormányközeli üzletemberek felé történő privatizálásának. Ennek a folyamatnak a legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc lett, de már Tiborcz István is banktulajdonos. A külföldi banktulajdonosok kivonulásával ugyanakkor az lett a fő kérdés, hogy az ő tőkéjük nélkül mennyire válságálló a nemzeti kézben lévő bankrendszer.

Szabad Európa már a YouTube-on is! Iratkozz fel csatornánkra!
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG