Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Völner rövid kihallgatása és a korrupció iránt kevéssé fogékony magyarok


HUNGARY/GOVERNMENT/CORRUPTION/PÁL VÖLNER
HUNGARY/GOVERNMENT/CORRUPTION/PÁL VÖLNER

Kiadta az Országgyűlés a fideszes Völner Pál mentelmi jogát, az ügyészség már ki is hallgatta a korrupcióval gyanúsított politikust; Kövér László kabinetfőnökének alapítványánál is nyomozás indult; bemutatjuk nagy Facebook-kísérletünk tanulságait; az infláció miatt a kormány behúzta a féket; forradalmi japán gyógymód az agydaganat ellen – az elmúlt hét anyagaiból válogattunk.

Inkább adjunk rá maszkot vagy szoktassuk vécére, csak ne kelljen lemondani a pacalról vagy a steakről

Az állattartás felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős részéért, ezen belül pedig a szarvasmarhák a legnagyobb gázkibocsátók, az emberiség pedig egyre több húst fogyaszt. Ahelyett azonban, hogy visszafognánk húsfogyasztási szokásainkat, ezzel egy időben csökkentenénk a szarvasmarhatartást, leleményes kutatók különböző módokon próbálják ugyanekkora vagy még nagyobb állattenyésztés mellett megvédeni a bolygót a marhák metánjától – a kormányok komoly pénzügyi támogatásával. Hogy mennyire kreatív az emberiség a steak és a pacal védelmében, kiderül infografikákkal és bús tehenekkel illusztrált cikkünkből.

A korrupcióval gyanúsított fideszes Völner mindent tagad

A többek között hivatali vesztegetéssel gyanúsított Völner Pár igazságügyminiszter-helyettes a gyanú szerint két–ötmillió forintot kapott rendszeresen, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket. A Legfőbb Ügyészség szerint Völner államtitkárként három év alatt összesen 83 millió forintot kapott azért, hogy korrupt módon befolyásolja a végrehajtói kinevezéseket, és hogy „folyamatosan rendelkezésre álljon”. Az államtitkári posztjáról lemondó Völner mentelmi jogát a héten felfüggesztette az Országgyűlés. A fideszes képviselő azóta vallomást is tett az ügyészségen. Völner kérdésekre nem válaszolt, de a bűncselekmény elkövetését tagadta.

A csúszópénzeket a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke adta át Völnernek. Schadl György több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén. Ebből a cikkünkből nemcsak az derül ki, hogy a Pegasus-ügy kapcsán is kulcspozícióban lévő egykori miniszterhelyettes miként bukhatott le, de az is, kik azok a bírósági végrehajtók, és mit csinálnak.

Nyomozás Kövér László kabinetfőnökének alapítványánál

Másik magas rangú fideszes is a hatóságok látókörébe került a héten gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt. A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány ügyében indíthatott nyomozást ismeretlen tettes ellen, sikkasztás miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az alapítvány külhoni magyaroknak szánt adományokból is vásárolt budai villalakást, amelyet Kövér László házelnök kabinetfőnökének, Veress Lászlónak a családja használ. Vettek a pénzből egy A6-os Audit is, azt Visontai Kálmán használja. Ő Veress László munkatársa az Országházban.

Mégsem mondott le a kormány a közigazgatási különbíróságokról?

Noha a kormány a komoly kritikák hatására elvetette a közigazgatási különbíróságok felállítását, az állam most mégis olyan szerződést írhat alá, amelyben az áll: 2026-ig létrejöhet az intézmény. A közigazgatási különbíróság Esztergomba költöztetésének motorja a korrupciós ügye miatt államtitkári posztjáról lemondó fideszes Völner Pál volt. Esztergom fideszes többségű képviselő-testülete mindenesetre kitart a terv mellett.

A nagy Facebook-kísérlet, avagy hova küld az algoritmus?

Kísérletbe kezdtünk a Facebookon, hogy megnézzük, merre tereli az algoritmus az új felhasználókat. Hiába panaszkodnak kormánypárti véleményvezérek, valójában a Fidesz már tarol a közösségi oldalon. A Mi Hazánk is meglehetősen szervezett, hódít az ezotéria és az oltásellenesség. Az ellenzéki, „balliberális” fölény a közösségi médiában inkább legendának tűnik, mint valóságnak.

Kevés szó esik róla, de a Facebook algoritmusának hiányosságai nem csak a politikai térben okozhatnak károkat. Kísérletünk második részében azt mutattuk be, hova vitte a Facebook azt a felhasználót az első három hétben, akit nem érdekel a közélet. Röviden: látókhoz, spiritisztákhoz, angyalokhoz. Az is kiderült, hogy sok embernek van szüksége valódi segítségre, de ha a Facebookon múlik, nem orvosi, hanem angyali segítséget kapunk.

Matolcsy harca az infláció ellen

Folytatta a szigorítást a jegybank, miután a Monetáris Tanács ülésén 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte az alapkamatot. A Matolcsy György vezette testület szerint ugyanakkor el kell felejteni az alapkamatot, mert a hazai kamatszintet mostantól az egyhetes ráta fogja kifejezni. Utóbbi már 3,3 százalékon áll, az infláció pedig hét százaléknál is magasabb, és nem akar csökkenni. Szakértők szerint jóval nagyobb kamatemelésre volna szükség.

Célkeresztben az Aldi és a Tesco

A kormány komoly terhet tenne a nagy külföldi élelmiszerláncokra: ingyen államosítaná lejáratközeli áruik egy részét, aztán a saját belátása szerint szétosztaná. Ez jó eséllyel alkotmányellenes, emellett egy jól működő intézményrendszert fejelne meg egy plusz állami koordinálóközponttal. A törvény ott próbálna erősen beavatkozni, ahol a legkisebb az élelmiszer-pazarlás, miközben a CBA-ra vagy a Coopra nem vonatkozna.

Pedig valójában az élelmiszer-hulladék jelentős része a háztartásokban keletkezik, nem az élelmiszerláncok dobják ki az élelmiszert.

Emmanuel Macron Budapesten

A francia elnök szerint a jogállamiság Európa számára létkérdés. Macron lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál, azután Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, az egyesült ellenzék képviselőivel, majd a V4-ek miniszterelnökeivel tárgyalt. A francia elnök látogatásáról további részleteket cikkünkben olvashat, de annyit már most elárulunk, hogy a Pegasus-ügyre is rákérdeztek az Orbán–Macron-sajtótájékoztatón.

Itt jelentette be Orbán, hogy a kormány egyelőre lemond a ferihegyi reptér megvásárlásáról. A miniszterelnök a magas inflációval és a nemzetközi pénzügyi helyzet bizonytalanságával indokolta, hogy a magyar kormány a jövő évi parlamenti választások utánra halasztja a Budapest Airport tervezett felvásárlását.

Podcast- és videós anyagainkból:

A magyarokat elsősorban a saját megélhetésük érdekli

Korrupciós vádakkal nem lehet választást nyerni, mint ahogy harminc évvel ezelőtt jól csengő nevekkel sem, mondta elemzőnk az elmúlt időszak belpolitikai eseményeit értékelve. Ruff Bálint szerint kiábrándítók az eddigi ellenzéki pártlisták, és elég lett volna a végső közös névsort megismerni. Átaludt hónapok és a lecke, amelyet Medgyessy Péter esetéből tanult Orbán Viktor.

Felhalmozással készülnek a télre Székelyföldön

Kisebb pánikot okozott a német katasztrófavédelem kampányfilmje Romániában. A hosszabb áramszünetek kivédésére adott tanácsok az élelmiszerek és generátorok felvásárlásához vezettek, holott a szakemberek szerint arrafelé kicsi az esély az energiaszolgáltatás tartós leállására. A helyiek félelmeit történelmi tapasztalataik is erősítik.

Egy vírus mentheti meg Luka életét – Új gyógymód az agydaganatra

Luka 32 éves, író és dramaturg. Egy agydaganat kárt okozott agyi beszédközpontjában. Most olyan, mintha újra beszélni tanulna. A tumor, amellyel diagnosztizálták, eddig gyógyíthatatlan volt – Luka lehetne az egyik első páciens, aki bebizonyíthatná, hogy már nem az. Videoriportunk Belgrádból.

Az én Európám

Az éhezés, a háborúk vagy a kilátástalanság százezreket kényszerített menekülésre az elmúlt években a Közel-Kelettől Afrikáig. A bizonytalanság, a hatóságok erőszakos fellépése és sorstársaik elvesztése sem tartja vissza őket. Egy jobb életet keresnek Európában, és néhányan meg is találják. Ők mondják el történetüket a Szabad Európa új videósorozatában.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG