Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két határt is átlépett a magyar kormány


Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A Freedom House jelentése szerint Magyarországon eddig nem látott mértékben szorult vissza a demokrácia. Ennek része „a média bekebelezése”, melynek magyar modeeljét „nyíltan magukévá tették a régióban hasonló módon gondolkodó kormányok” – jegyzi meg például a jelentés. Heti tíz legérdekesebb cikkünk összefoglalója.

„Két határt átlépve átmeneti / hibrid rezsimmé vált” Magyarország – olvashattuk a héten a Freedom House jelentésében, melyből kiderült, Európában és Eurázsiában is terjed a tekintélyelvűség, Magyarországon és Lengyelországban pedig „példátlan módon” visszaszorult a demokrácia. A politikai szabadságjogok és emberi jogok helyzetét vizsgáló szervezettől a legkeményebb megjegyzéseket Magyarország kapta. További részletekért olvassa el cikkünket.

Szintén a hét eseménye volt, hogy a magyar parlament megszavazta 11 felsőoktatási intézmény alapítványi, egy pedig egyházi fenntartásba kerülését. A keddi döntéssel csak Budapesten maradt néhány egyetem, amely közvetlenül a költségvetéstől kapja a működéséhez szükséges pénzt. A Parlament döntött öt másik vagyonkezelői alapítvány létrehozásáról is, ezekhez becslések szerint 600 milliárd forint értékű vagyont rendeltek.

„Isszák a csavaros kiflit, és a genderről beszélgetnek” – fogalmazott a Szabad Európának adott interjúban Pető Andrea történész a nők magyarországi helyzetéről. A bécsi CEU Társadalmi nemek tudománya tanszékének egyetemi tanára szerint bár a kormány csak a család részeként jeleníti meg a nőt, mégsem csak „szülőgépként” kezeli. A Fidesz családpolitikája támogatja azt is, hogy a nők dolgozzanak és karriert építsenek, bár úgy, hogy ezzel másfajta egyenlőtlenségeket teremt.

A kormánynak nem tetszik, hogy a magyar helyett külföldi élelmiszerboltokba járnak a magyarok. Csakhogy a Szabad Európa által megkérdezett szakértők szerint a jelenlegi körülmények között a magyar láncok képtelenek olyan hatékonyan működni, mint versenytársaik. Az e-kereskedelemben ugyanakkor hozzáértők szerint van még fejlődési potenciál, ott kis állami segítséggel akár piacvezetők is lehetnek a magyar szereplők.

Hol robbanhat be megint a járvány?

Budapestre is begyűrűzött a szlovák kormányválság, miután az orosz vakcináról tartott szlovák-magyar egyeztetésre nem hívták meg a budapesti szlovák nagykövetség képviselőjét. Szlovákiában belpolitikai témává vált a magyarokkal, Magyarországgal való kapcsolat. Politikai helyzetkép Pozsonyból: hogyan keveredtek a magyarok a Szputnyik-ügy vesztesei közé?

Miközben Magyarországon az országos tiszti főorvos is a második vakcina beadásának fontosságát hangsúlyozta, a Szabad Európának nyilatkozó háziorvos arra panaszkodott, hogy semmi rálátása nincs arra, ki az, aki csak az első dózist, vagy még azt sem kapta meg.

Hol alakulhatnak ki a koronavírus-járvány újabb gócpontjai? Egy újonnan fejlesztett térkép (elegendő adat esetén) képes előre jelezni, méghozzá egy algoritmusba juttatott adathalmaz segítségével. Ennek komoly szerepe lehetne egy újabb járványhullám elkerülésében - derül ki videónkból.

Hol lehet a következő Covid-járvány? Egy interaktív térkép segít
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:31 0:00

Ha akadnak Önben kérdések az oltásokkal, a vírussal kapcsolatban, látogasson el kifejezetten ezek megválaszolására létrehozott aloldalunkra!

A csernobili szarkofág belülről

Új stílus és hang: a Biden-elnökség első 100 napja. Noha elemzők szerint az amerikai elnök még a politikai mézeshetek időszakában jár európai szövetségeseivel, a hangnem változása azt üzeni: megváltozott a vezetés.

A csernobili katasztrófa 35. évfordulója alkalmából (természetesen ez is a héten volt) exkluzív videónkban megmutatjuk, amit eddig kevesen láthattak: hogyan néz ki a 4-es blokk betonszarkofágja – ahol 1986-ban minden idők egyik legnagyobb atomkatasztrófája készült.

"A sugárzás itt kezdődik" – exkluzív riportunk Csernobilból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:52 0:00

Végül egy sokkal kellemesebb téma: a héten idén először láthattunk szuperholdat, azaz a telihold (újhold) ekkor került a legközelebb a Földhöz. Fotók Magyarországtól Amerikán át Törökországig.

XS
SM
MD
LG