Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti TOP 10: magyar-lengyel EU-s vétó, az MTVA és a közszolgálat, gyökeres korrupció-gyanú


Az állami média fővárosi központi épülete, Budapest (Magyarország), 2020. november 18.
Az állami média fővárosi központi épülete, Budapest (Magyarország), 2020. november 18.

Összefoglaljuk a Szabad Európa legfontosabb, legjobb vagy legérdekesebb írásait az elmúlt hétről.

Nem történt áttörés az uniós állam- és kormányfők csütörtök esti videókonferenciáján, továbbra is a levegőben lóg a magyar-lengyel vétófenyegetés a költségvetési támogatások jogállamisági feltételének bevezetése esetén. A kérdéssel alig negyedórát foglalkoztak, a megoldás kidolgozását a soros elnökséget adó Németország kancellárjára bízták.

Hamarosan nagyinterjúban elemezzük a lengyelországi politikai helyzetet, de előzetesünkben már igyekeztünk feltárni, mi állhat a lengyelek EU-s álláspontja mögött.

Videót is készítettünk a magyar és lengyel vétó körülményeit. Közben szerte Európából nő a tagállamokra nehezedő nyomás, az uniós pénzek késlekedése tízmilliók megélhetését sodorhatja veszélybe.

Kigyomlálhatatlan a fővárosi zöldterületi korrupció gyanúja

Ahogy egy százéves fa behálózza a neki tápot adó talajt, úgy rajzolódik ki a fővárosi zöldterületeket gondozó cégek kapcsolatrendszere cikksorozatunkból. Megtudtuk, hogy a tavalyi budapesti ellenzéki fordulat nem érintette az önkormányzati közbeszerzéseken korábban taroló parkfenntartó, kertészeti cégeket, a bizniszt a politikai ciklusoktól függetlenül egy cégcsoport uralja a fővárosban. Ezt kerületi bontásban is tanulságos áttekinteni. A harmadik részében pedig felfedjük a személyeket az önkormányzati közbeszerzéseken évtizedek óta taroló vállalkozások mögött. Már akiket megtaláltunk, mert ebben a rendszerben is van legalább egy láthatatlan ember.

A sok írásban foglalkoztunk az állami média működésével. Tisztáztuk, mi a közszolgálatiság fogalma, miért fontos ehhez ragaszkodni egy demokratikus államban. Legutóbb azt részleteztük, hogy miért hiányozhat a törvényben is megkövetelt közszolgálatiság a közpénzből fenntartott média műsorából. Azt is megvizsgáltuk, mi lehet igaz azokból a feltételezésekből, hogy egyes szereplőket kitiltottak volna a műsorokból, gyaníthatóan politikai pártállásuk miatt.

Járvány: tragikus szombat, veszélyeztetett hajléktalanok

A járvány témája is visszatérő elem volt cikkeink között. Szombat reggelre annyi halálos áldozatot szedett a koronavírus okozta betegség itthon, mint még soha. Hétfőtől pedig egy újabb intézkedést is bevezet a kormány az eddigiek mellé: ingyenesek lesznek a kereskedelmi célú parkolók éjszaka.

A koronavírus első hulláma tavaszra, a jó idő kezdetére esett, ezért a hajléktalanszállókon az ágyak ritkítása és a szigorúbb beengedési szabályok nem jelentettek nagy problémát. Videónkból kiderült, hogy most viszont, ahogy egyre zordabb lesz az idő az utcákon, a szállók vezetőinek a fertőzésveszélyre és a szabad ég alatt éjszakázókra egyszerre kell figyelniük.

Csaknem egyötödével ugrott meg a válások száma 2019-ben a brit lakosság döntő többségét adó Angliában és Walesben. A Covid előtti adatok ötéves rekordot döntöttek, a járvány idején pedig a korábbinál többen érdeklődtek a válás lehetősége iránt. A Co-op Legal Services nevű ügyvédi iroda szerint 2020. szeptemberére 300%-kal ugrott meg az a válási lehetőségekről szóló megkeresések száma az előző év hasonló időszakához képest.

Infografikán mutatjuk meg Magyarország helyét a jóléti rangsorban. Ugyan egy ideje nem változik pozíciónk, de több mint egy évtizede jobb eredményt mutatott a lista.

Végül egy újdonságunkat szeretnénk ismét a figyelmébe ajánlani: minden egy helyen, könnyen elérhető formában! Ingyenes mobilalkalmazásunkon a Szabad Európa weboldalának teljes tartalma. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG