Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Általános az Orbán-irigység” – elemzők a magyar külpolitikáról


Orbán Viktor és Igor Matovič akkori szlovák kormányfő találkozója 2020-ban. A kép szélein a két külügyminiszter
Orbán Viktor és Igor Matovič akkori szlovák kormányfő találkozója 2020-ban. A kép szélein a két külügyminiszter

A magyar külpolitika és a szomszédos országok kapcsolatáról, az európai-amerikai szuperlike-ról, a tragikus körülmények között elhunyt cseh milliárdosról, és természetesen a járványhelyzetről, az oltásokról is szó volt a lassan mögöttünk lévő héten. Heti TOP10 összefoglalónk.

Szokás mondani, hogy a külpolitika a belpolitika meghosszabbítása. A hazai közönségnek szóló kormánykommunikáció mindenek felettisége a magyar külpolitikára is igaz. A héten született cikkeink között egyikben azt jártuk körbe, milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása. Interjúalanyaink ellentmondó véleményeket fogalmaztak meg a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között” – csak néhány idézet tőlük. Érdemes az egész cikket elolvasni!

Amikor a történészek visszatekintenek majd az évtizedünkre, akkor valószínűleg 2021 márciusa lesz számukra az a fordulópont, amikor a Nyugat, még ha csak szimbolikusan is, de megtalálta a hangját, célját és egységét. A kérdés leginkább az, hogy az európai-amerikai szuperlike csak randi vagy tartós szerelem lesz. Erre próbált meg választ találni európai tudósítónk.

A hét egyik fontos közép-európai híre volt, hogy Petr Kellner cseh milliárdos életét vesztette egy alaszkai helikopter-balesetben. Magyar szempontból a hír azért is érdekes, mert az üzletember PPF nevű cégcsoportja birtokolja egyebek mellett a magyar Telenor 75 százalékát és a Mall.hu 40 százalékát is. Egy szakembert kérdeztünk meg arról, hogy a haláleset nyomán mi lehet a magyar Telenor sorsa.

Melyik oltás kinek nem javasolt?

A héten sorra dőltek meg a járvány okozta napi halálozási csúcsok is. A sok kórházban ápolt beteg miatt olyan sok egyéb beavatkozás marad el, hogy a járvány elcsendesedése után még legalább fél évnek kell eltelnie, mire az egészségügyben visszaállhat a normál betegellátás ‒ mondta a Szabad Európának Kovácsy Zsombor orvos, egészségügyi jogász. Szerinte az egészségügyi rendszer átalakításának időzítése ugyan szerencsétlen, de jó irányba tett lépés, a valódi változáshoz azonban szemléletváltásra van szükség a betegek részéről is.

Számos különböző félelem és hiedelem kering arról, hogy kinek melyik oltás nem javasolt. Sok olvasónk érdeklődött arról, hogy az itthoni oltások különböző allergiák, érzékenységek vagy krónikus problémák kapcsán beadhatók-e. Falus András immunológust kérdeztük a felmerült kételyek kapcsán.

Akik nem adták fel, pedig minden okuk meg lett volna rá

„Ha azt hallottam, hogy szklerózis multiplex, egy idős, kerekesszékes férfi képe jelent meg előttem, nem pedig egy húszas évei végén járó, életerős nőé, mint amilyen én voltam akkor, amikor megállapították nálam ezt a betegséget” – mesélte nekünk Teszári Eszter. 2006-ban, 31 évesen kényszerítette kerekesszékbe az SM. A járványról és a betegségéről is kérdeztük, de legszívesebben arról beszélt, milyen érzés maratont futni. Egy fantasztikus történet, amit nagyon ajánlunk figyelmébe!

Nem kevésbé inspiráló egy 26 éves román fiatalember története. Silviu Roșu nem adja fel, még hegyet is mászik, pedig vak. Erre ő azt mondja: „Nem szeretem, amikor sajnálnak, hogy te, szegény! Miért lennék szegény? Normális, független ember vagyok, és egy csomó dolgot csinálok.”

Az óriáshajó kiszabadult, a probléma velünk marad
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:04 0:00

A zseni kisfiú, akit kilökött a magyar közoktatás

Goran 1,5 évesen már olvasott, 2 évesen írt és számolt, mégsem fért be a magyar oktatási rendszerbe. Egy Asperger-szindrómás gyermek, akit kilök magából a magyar közoktatás. Egy anya, aki maga próbálja az állam feladatát pótolni, és hiába kér segítséget a minisztériumtól. Goran története 170 ezer gyermek és családjuk sorsának lenyomata.

Hiába zseni a kisfiú, a magyar közoktatásban nincs helye
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:00 0:00

„Ha mentem fel a lépcsőn, ott volt mögöttem egy csapat fiú és teljesen bevett dolog volt, hogy fogdosni kezdtek. Azt mondták: vegyem bóknak. Amikor jelenteni akartuk a tanároknak, azok azt mondták: járjatok hosszabb szoknyában.” Egy történet a brit magániskolákban nem is olyan ritka szexuális zaklatásról, ami ezekben a napokban felforgatja a szigetországot. További részleteket és vallomásokat itt írtunk meg, érdemes elolvasni.

Végül képgalériánkat ajánljuk, főszerepben az orosz elnökkel. Ahogy telik ugyanis az idő, a fekete öves dzsúdós Vlagyimir Putyint egyre többször fotózzák öltönyös politikusként, és kevesebbet szerepel a korábban megszokott imidzsével. Képgalériánkban tigristől a Forma1-ig talál érdekes (esetenként ikonikus) képeket. Ami közös bennük: Vlagyimir Putyin személye.

XS
SM
MD
LG