Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orvos szerint “semmi értelme visszahajtani a diákokat az iskolába"


Iskolai fertőtlenítés Szolnokon 2020 októberében.
Iskolai fertőtlenítés Szolnokon 2020 októberében.

Az elmúlt egy hét egyik legnagyobb társadalmi vitáját az iskolák részleges, április 19-i újranyitása gerjesztette. Sokan elmondták a véleményüket, megszólalt szakszervezet, szakember, a kormány is. Válogatás az elmúlt hét nap legérdekesebb, legfontosabb cikkeiből.

Gilly Gyula orvos, egészségügyi menedzser a Szabad Európának például azt mondta, szakmai konszenzus van arról, hogy a jelenlegi magyarországi járványadatok nem azok, amik mellett nyitni lehetne. “Az óvodák, iskolák kinyitásával azt kockáztatjuk, hogy a gyerekek szülei elkapják a Covidot, bekerülnek a kórházba, ahol meg nem tudják őket rendesen ellátni, hisz már tele vannak a kórházak. Nincs válasz arra, hogy mi van akkor, hogy ha itt tömegesen lesznek kisgyerekek árvák és félárvák? Semmi értelmét nem látom annak, hogy két hónapra még miért is kellene visszahajtani a diákokat az iskolákba” – mondta a szakember interjúnkban, amit itt olvashat el.

Iskolanyitás: „az ember legjobban mégiscsak a gyerekeit félti”

A válaszadók 76 százaléka nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását – derül ki a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért (SZÖSZ) közösség felméréséből. Az online kérdőívet kevesebb, mint három nap alatt több mint 85 ezren töltötték ki. Akadt olyan, aki úgy érzi, vágóhídra küldi a gyerekét, amikor visszaengedi az iskolába, de nem tud mit tenni. Elgondolkodtató cikkünket itt találja.

Ami a politikát illeti, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken úgy fogalmazott, az „ember legjobban mégiscsak a gyerekeit félti”, ezért nagyon nehéz újraindítani az iskolákat, mert a közvélemény mindig megosztott. A kormányfő szerint a szülőknek megvan az a lehetőségük, hogy az igazgatóhoz forduljanak, hogyha a gyereket mégsem akarják engedni iskolába, ebben az esetben az igazgató dönt arról, hogy a hiányzást igazoltnak vagy igazolatlannak tekinti. Eközben hat ellenzéki párt azt kérte a kormánytól, hogy az intézmények kinyitásáról ne politikai alapon, hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön.

Spanyolországban egy általános iskola kreatív ötlettel oldotta meg a biztonságos iskolanyitást: a strandra vitték a tanítást. A gyerekek szeretik a strandsulit, a tanárok szerint is hasznos és biztonságos. Rendkívül látványos videónkban még római kori katonák is felbukkannak.

"Sokkal jobb kint, mint az osztályteremben" - iskola a strandon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:58 0:00

Oltásdilemmák: Önök kérdeztek, a szakember válaszolt

Mindannyiunkban akadnak nyugtalanító kérdések a járvány kapcsán, sajnos sokszor érezzük úgy, hogy nincs kinek feltenni őket. Arra kértük Dr. Balkányi László orvosi tudásmérnököt, válaszolja meg olvasóink kérdéseit. Így például kiderült, hogy egyetlen oltástípustól sem válhat fertőzővé senki, ellenben aki megkapta az oltást, az lehetséges, hogy az előtte lévő napokban fertőződött, még tünetmentes, de valójában már termel vírusokat és fertőz, ebben az esetben a betegség nagyjából ugyanúgy lezajlik és az oltott is fertőz. További kérdések és válaszok cikkünkben.

Van, amikor már semmi sem segít és bekövetkezik a tragédia. A gyász feldolgozása rendkívül fontos, de nehezíti, hogy elfelejtettük rítusainkat, eltávolodtunk a természettől, felgyorsult az életünk. A világjárvány kellős közepén vagyunk, miközben a halál, a gyász még mindig tabutéma – mondta oldalunknak Révész Renáta Liliána gyászterapeuta, aki beszélt arról is, milyen íve van a gyásznak. „Kőkemény másfél év három higgadt mondatban összefoglalva” – fogalmazott az interjúban, amit itt olvashat el.

Hosszú hónapok bezártsága után Anglia a héten ébredezni kezdett a koronavírus-karantén utáni tetszhalálból. Reggel már sorok által az üzletek előtt, mert a kormány által kihirdetett menetrend értelmében kinyitottak a nem létfontosságú cikkeket árusító üzletek is. Kinyitottak a fodrászok és kozmetikusok, amelyeknél már jó előre lefoglalták az időpontokat, nyitnak a konditermek, uszodák és még többek örömére a kerthelyiségek – jelentette helyszíni tudósítónk.

Szürreális képek a szomszédból

A határon túli magyarok parlamenti szószólóra, és ne pártlistára szavazzanak; büszke zsidó felmenőire; a Magyar Gárdában óbégatóknak nevezi pártja múltjának egy részét; és Vona Gábor szerinte már nem "szűz fiú". A Szabad Európa pártelnököket megszólító podcast-sorozatában Jakab Péter, a Jobbik elnöke beszélt pártja átalakulásáról, az ellenzéki összefogásról és a korábbi szimbolikus témáik háttérbe szorításáról. (A beszélgetés írott változatát itt találja.)

„Ők is változtak, mi is változtunk” – Jakab Péter, a Jobbik elnöke
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:32 0:00
Közvetlen elérés

Egyre nagyobb számban sorakoznak fel az orosz katonai erők a Krímben. A lövöldözések is sűrűbbek az ukrán katonák és az oroszbarát szeparatisták között Kelet-Ukrajnában. A jelek arra utalnak, hogy újra fegyveres konfliktus törhet ki a térségben. Katonák és civilek is próbálnak felkészülni. Magyarországról nézve egészen szürreális képeket mutatunk lövészárkokból, óvóhelyről.

Közben megkezdődött a Ramadán, az iszlám vallási elmélyülés és böjt időszaka. A járványkorlátozások miatt a Kába szentély körül a távolságtartás szabályait betartva gyűltek össze, Chicago államban pedig maszkban imádkoztak. Ajánljuk figyelmébe nagyszerű fotóinkat Afganisztánból, Amerikából, Indiából, Kínából és Irakból.

XS
SM
MD
LG