Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába a hatalom véres akciója, vasárnap ismét tömegek tüntettek Mianmarban


A megölt tiltakozóra emléketnek Mianmarban 2021. február 20-án.
A megölt tiltakozóra emléketnek Mianmarban 2021. február 20-án.

Hatalmas tömegek vonultak fel vasárnap ismét Mianmarban, hogy tiltakozzanak a február 1-jei katonai puccs ellen. A vasárnapi tiltakozásokra azután került sor, hogy szombaton a biztonsági erők tüzet nyitottak a tiltakozókra és két tüntető az életét vesztette a támadásban.

A katonaságnak eddig még nem sikerült elfojtania a tiltakozásokat, és a polgári engedetlenségi kampány keretében továbbra is sztrájkok folynak a puccs ellen. A tiltakozók az országot korábban vezető Aung Szan Szú Kjí szabadon engedését és a demokrácia visszaállítását követelik.

Több tízezer ember vonult az utcára szombaton, amikor a rendőrök tüzet nyitottak. „A fegyvertelen civilek fejére céloztak. A jövőnkre céloztak” – mondta egy fiatal tüntető a tömegnek a szombati lövöldözésről. Rangunban városszerte ezrek gyűltek össze, szlogeneket skandáltak és énekeltek. „Nekünk fiataloknak álmaink vannak, de ez a katonai puccs annyi akadályt teremtett. Ezért jöttünk ki a tiltakozások frontjára” – mondta Ko Pay, az egyik tiltakozó Rangunban.

Az ENSZ képviselője is felháborodott a halottak miatt

Eddig a tüntetések többnyire békések voltak, nem úgy mint azok a 2011-es tüntetések, amiket az országot fél évszázadon át uraló katonai junta ellen tartottak. A szombati halálos összetűzések egy kisebb konfrontációval kezdődtek a biztonsági erők és a sztrájkoló hajógyári munkások között.

A közösségi médiába felöltött videók és szemtanúk szerint a biztonsági szervek éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre. Tom Andrews az ENSZ mianmari különleges megfigyelője azt mondta, hogy borzasztónak tartja a két tüntető lelövését, akik közül az egyik egy tizenéves fiú. „Vízágyú, aztán gumilövedék, aztán könnygáz, most meg veterán csapatok közvetlen közelről lövik a békés tiltakozókat. Ennek az őrületnek véget kell érnie, most.”

A mianmari kormánymédia szerint a tüntetők az agresszívek

A mianmari állami média szerint a sztrájkolók szabotálták a hajókat a város kikötőjében, és a rendőrökre és katonákra támadtak, akik közül sokan megsebesültek. „Néhány agresszív tiltakozó is megsérült, amikor a biztonsági erők törvényszerű lépéseket tettek” – írta az egyik állami lap a halálesetek említése nélkül.

A hétvégén arra a 20 éves lányra, Mya Thwate Thwate Khaingra emlékeztek, aki a héten halt meg egy tüntetésen szerzett sérülése miatt. A múlt héten a karhatalom szintén éles lőszert vetett be a tüntetők ellen, ekkor lőtték fejbe a fiatal tüntetőt, aki a puccs elleni tiltakozások első halálos áldozata lett. A hadsereg szerint nem az ő fegyverükkel lőtték le a lányt, hanem egy „külső fegyvertől” szerzett halálos sérülést.

A katonai puccsot és az azt követő erőszakot a nemzetközi közösség nagy része elítéli, a Min Aung Hlaing tábornok által vezetett katonai kormányt nem ismerik el. Több ország is szankciókat vezetett be a kormánnyal szemben: az Egyesült Államok február 11-én befagyasztotta a puccs vezetőinek amerikai bankszámláit, és korlátozta az amerikai exportőrök üzletkötését a mianmari rezsimmel. Leállították továbbá a Mianmarnak szánt, 42 millió dollárnyi segély folyósítását.

Hasonló szankciókat jelentett be Kanada és az Egyesült Királyság külügyminisztériuma is. A brit külügy a mianmari katonai vezetés 19, Kanada pedig 54 tagja ellen vetett ki eddig szankciókat, vagyonbefagyasztással és utazási tilalommal gyakorolnak nyomást a kormányra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

XS
SM
MD
LG