Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: amerikai választás, járványszigorítások Magyarországon és vadonba visszatérő koalák


Szerda reggeli adatok szerint még nincs végeredmény, az amerikai elnökválasztás szorosnak tűnik; szigorított a magyar kormány a járványintézkedéseken, míg egy Bécsben élő magyar arról mesélt, hogyan élte meg a terrortámadást.

Amerikai választás – minden, amit tudni lehet szerda reggel

November 3-án arról döntöttek az amerikai állampolgárok, hogy Donald Trump kezében hagyják az ország irányítását vagy átadják azt demokrata kihívójának, Joe Bidennek. A szerda kora reggeli adatok szerint az elnökválasztás szorosnak tűnik. A Szabad Európa oldalán (és ebben a cikkünkben) egész nap követjük a fejleményeket, míg folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Képgalériánkban megnézheti, hogyan szavaztak az amerikaiak. Tom Tillotson​ például az elsők között volt, aki leszavazott –a New Hampshire-i Dixville Notchban, ahol hagyományosan már éjfélkor megnyitott a szavazófülke.

A közösségi médiával foglalkozó cégek számos változtatást vezettek be, hogy megfékezzék az álhíreket az amerikai választás idején. Videónkból kiderül, milyen reményekkel várták a voksolást.

Kijárási korlátozás Magyarországon

A koronavírus-járvány miatt éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptet életbe a kormány, a szórakozóhelyeket bezárják. A tömegközlekedésben járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Egyre valószínűbb, hogy magányos merénylő volt a bécsi lövöldöző. A támadó a kijárási tilalom életbe lépése előtti előtti utolsó estén csapott le, amikor tele voltak az éttermek és a bárok Bécs központjában. Ausztriában háromnapos gyászt hirdettek és a legmagasabb fokú terrorkészültséget léptették életbe.

„Az első ijedtség után mindenki azt nézte, hogy barátai biztonságban vannak-e” - mondta a hétfő esti terrortámadásról olvasónk, a Bécsben élő Ildikó. „Ilyenkor azon gondolkozik az ember, hogy ezt nem lehet megállítani, radikalizálódó emberek mindig mindenhol lesznek” - tette hozzá a Szabad Európának adott interjúban.

Mennyire nagyváros Budapest az EU-n belül?

Melyik az Európai Unió húsz legnagyobb városa a belváros és a külváros lakossága alapján? Infografikánkból kiderül, hogy a legnagyobb Párizs, a legkisebb Bukarest, de vajon hol helyezkedik el Budapest?

Amikor 1949-ben a kommunista terrorállam vezetője, Rákosi Mátyás kivégeztette a volt belügyminisztert, Rajk Lászlót, az egész kommunista apparátus megremegett. Rajk özvegye, Júlia nemrég megjelent életrajza nem csak egy nagy erejű asszony emlékezete, sokkal több annál.

Végül a BBC-ről ajánlunk egy videót, melyben megmutatják, hogyan engedik vissza a koalákat a vadonba Ausztráliában. Köztük van Murton is, akit társaival együtt egy menedékhelyen ápoltak mostanáig.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG