Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mennyire lesz tartós a nyugati tavasz?


Az Európai Tanács videókonferenciája Joe Biden amerikai elnök részvételével
Az Európai Tanács videókonferenciája Joe Biden amerikai elnök részvételével

Új kezdeteket, és a klímaváltozástól a kényes geopolitikai kérdésekig több témát felölelő fokozott együttműködést emlegetnek a korábban nem mindig egyetértő Brüsszel és Washington között.

Amikor a történészek visszatekintenek majd az évtizedünkre, akkor valószínűleg 2021 márciusa lesz számukra az a fordulópont, amikor a Nyugat, még ha csak szimbolikusan is, de megtalálta a hangját, célját és egységét. A kérdés leginkább az, hogy az európai-amerikai szuperlike csak randi vagy tartós szerelem lesz. Erre próbált meg választ találni európai tudósítónk.

Legkorábban május végén lehet nyitni

Legkorábban május végén, június elején lehet nyitni, ha nem jön közbe például egy új vírusmutáció - mondta az egészségügyért is felelős miniszter. Az elmúlt 24 órában 7263 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 189 beteg.

Közben Németországban további szigorításokat lengettek be, ezzel együtt is leghamarabb május végére várják „az első pozitív hatásokat” a járványkezelés nyomán. Tovább csökkent Angela Merkel pártjának támogatottsága, míg a zöldek erősödnek egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint. A CDU/CSU népszerűségvesztéséhez hozzájárulhat az is, hogy sokan elégedetlenek a kormány járványkezelésével.

Napi háromszori étkezés, teljes orvosi ellátás, tévé és egyéb, hajléktalanként már-már csodaszámba menő lehetőségek várják azokat az otthontalanokat, akik szerencsétlenségükre megfertőződtek a vírussal. Mindez Prágában. Eközben Budapesten a hajléktalanokat ápoló kórház körül robbant ki vita. A részletekért a Prágai levelet ajánlom figyelmébe.

A koronavírus-járvány egyik következménye (a sok közül...), hogy annak kitörése óta megugrott a biciklizők száma, ami megváltoztatja a közlekedési kultúrát, még az autósokét is - legalábbis ebben bíznak a biciklizés szerelmesei.

Több lett a bringás a járvány hatására
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Soha korábban olyan sok görbét, grafikont nem nézegettünk napi rendszerességgel, mint a járvány kitörése óta. Sőt, virológiai kifejezések is a mindennapi kommunikációnk részévé váltak. De mennyire van tisztában ezek jelentésével? Tegye próbára magát (nem nehéz, ellenben tanulságos) kvízünkkel!

Kvíz (fotel)virológusoknak - Hatásos vagy hatékony a vakcina?

Kvíz (fotel)virológusoknak - Hatásos vagy hatékony a vakcina?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Hozzánk hasonlóan önben is vannak kérdések az oltásokkal kapcsolatban? Látogasson el folyamatosan bővülő aloldalunkra, ahol tényszerű válaszokat találhat!

Kiszabadult az Ever Given

Kiszabadították a Szuezi-csatornában elakadt hajót. Egy hét zárlat után vélhetően hamarosan megindulhat a hajóforgalom a Szuezi-csatornán, ahol a vízi utat egy hétig elzáró teherhajót egyenesbe állították és beindították a motorjait.

„Azt akarom, hogy teljesen normális legyen az, ha nők fotóznak." Az európai füllel megdöbbentő mondatot egy szomáliai fotóművész mondta a BBC-nek. Társával együtt közös kiállításuk nyílik az ország fővárosában, képeik egészen egyedi módon közelítik meg a hétköznapokat. A BBC oldalán válogatást láthat belőlük.

Két ember, akik nem kérnek a sajnálatból

„Ha azt hallottam, hogy szklerózis multiplex, egy idős, kerekesszékes férfi képe jelent meg előttem, nem pedig egy húszas évei végén járó, életerős nőé, mint amilyen én voltam akkor, amikor megállapították nálam ezt a betegséget” – mesélte nekünk Teszári Eszter. 2006-ban, 31 évesen kényszerítette kerekesszékbe az SM. A járványról és a betegségéről is kérdeztük, de legszívesebben arról beszélt, milyen érzés maratont futni. Egy fantasztikus történet, amit nagyon ajánlok figyelmébe!

Nem kevésbé inspiráló egy 26 éves román fiatalember története. Silviu Roșu nem adja fel, még hegyet is mászik, pedig vak. Erre ő azt mondja: „Nem szeretem, amikor sajnálnak, hogy te, szegény! Miért lennék szegény? Normális, független ember vagyok és egy csomó dolgot csinálok”.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG