Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „Mi van, ha tömegesen lesznek kisgyerekek árvák?”


A kép illusztráció
A kép illusztráció

A kormány hamarosan tovább enyhítene, mégpedig akkor, ha a beoltottak száma eléri a hárommilliót. Eközben a Szabad Európa által megkérdezett szakember úgy vélte, a jelenlegi lazítás is sok, inkább szigorítani kellene.

A hivatalos adatok szerint 291 ember hunyt el az elmúlt 24 órában a járvány miatt Magyarországon, míg 5 077 új fertőzöttet azonosítottak. A beoltottak száma meghaladja a 2,9 milliót, ami azért is érdekes, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten arról beszélt, hogy ha az oltottak száma eléri a hárommilliót, újabb enyhítésekről dönthet a kormány.

Ehhez képest a szakemberek szerint a jelenlegi adatok mellett inkább szigorításra lenne szükség, és téves az a logika, ami alapján a kormány a nyitás ütemezéséről dönt - mondta a nekünk adott interjúban Gilly Gyula orvos. Az egészségügyi menedzser úgy vélte, ha ilyen helyzetben nyitunk, akkor a vírus még jobban elszabadul és az emberek még nagyobb százalékát kell majd beoltani. Még az is előfordulhat, hogy nincs annyi, orvosi értelemben beoltható ember az országban, mint amennyi a nyájimmunitáshoz kell.

Egy másik orvossal is beszélgettünk, méghozzá Zacher Gáborral, aki a Szelfiben sok minden más mellett azt is elmondta, nem szokása felelőtlen ígéreteket tenni azoknak a betegeknek, akiket lélegeztetőgépre rak. Sok embernek az az utolsó mondata, hogy: de ugye meggyógyulok? Nem áltatja őket. A válasza ilyenkor az: ők mindent meg fognak tenni, hogy túléljék a koronavírust.

Zacher Gábor: nem ígérgethetek úgy, mint Orbán Viktor, hogy mindenkit meg fogunk gyógyítani
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:32:00 0:00

Mennyire hatékonyak a kínai vakcinák?

Közben a hétvégén komoly kérdések merültek fel a kínai vakcinák hatékonysága kapcsán. Az ázsiai ország járványügyi központjának vezetője egy hétvégi tanácskozáson arról beszélt, hogy a jelenlegi, inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák (így a Magyarországon is használt Sinopharm) alacsony védelmet nyújtanak a koronavírus ellen, és ezek keverése a hatékonyságuk növelését célzó stratégiák között szerepel. További részleteket erről a fontos kérdésről alapos cikkünkben olvashat.

Talán kevesen tudják, de a szívet is megtámadhatja a koronavírus. Ezért Amerikában új, antibiotikumos módszeren dolgoznak, amivel meg lehetne védeni a fertőzésen átesetteket a szív- és érrendszeri károsodástól.

A szívet is megtámadhatja a koronavírus
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:19 0:00

„Mami, 2020. december 25.” Egy méterrel arrébb: „1925-2021 - apa, nagyapa”. Kicsit mellette egy gyerekrajz – és rengeteg mécses, virág. Így néz ki 2021 áprilisának elején Prága főtere, több, mint 20 ezer fehér kereszttel, melyek mindegyike a koronavírus egy-egy áldozatát jelképezi. Ajánlom figyelmébe szubjektív prágai levelünk.

Keresztek a prágai Óvárosban a járvány áldozatainak emlékére
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:42 0:00

Olajlopó orosz bűnbandák

A közösségi médiában több videón is látni, hogy orosz nehézfegyverzetet szállítanak vonatokon az ukrán határ közelébe. Az elcsatolt Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő hidat pedig egy időre lezárták, hogy utat nyissanak a fegyveres konvojoknak. Felforrósodhat-e az orosz-ukrán konfliktus? Hat kérdés és válasz, ha tisztában szeretne látni a Magyarország szomszédságában zajló feszültségről.

Hogyan lopják az olajat az orosz bűnbandák? A Szabad Európa orosz szerkesztőségének nyomozása lerántja a leplet arról, hogyan virágzik az olajlopás az értékes nyersanyag egyik legnagyobb lelőhelyén, mi pedig megmutatjuk.

Hogyan lopják az olajat az orosz bűnbandák?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:22 0:00

Végül a BBC összeállítását ajánlom, melyben a múlt héten 99 éves korában elhunyt Fülöp herceget mutatják be egy Magyarországon talán kevéssé ismert oldaláról. II. Erzsébet királynő férje ugyanis szenvedélyes sportember is volt, krikettezett, lovaspólózott, sikeres fogathajtó volt – érdemes megnézni a nagyon érdekes archív felvételekből is készített összeállítást.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG