Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mit tudunk az indiai vírusmutánsról?


Európát az indiai Covid-mutáns aggasztja, különösen, hogy már több országban is felbukkant. Magyarországon még nem, de nem árt tisztában lenni azzal, mivel nézhetünk szembe.

Lángolnak a szabadtéri krematóriumok máglyái Indiában az új, kétszeresen mutáns koronavírus-variáns pusztítása miatt. Mit lehet tudni erről a mutánsról, amely egyre több európai országban bukkan fel? Ez is kiderül összeállításunkból, melyet itt találhat meg.

Közben Magyarországon 188 újabb halálos áldozatot jelentettek az elmúlt 24 órában és 1 692 új fertőzöttet regisztráltak. Zajlik a tömeges oltás, főként a szombaton érkezett kínai vakcinával.

Miért nem tudni, hányan kaptak oltást a nagyvárosokban?

Nem tudta megmondani a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy a nagyvárosokban hányan kaptak oltást. A kormányzati járványportálon is hiába keresnénk településenkénti bontásban az oltottsági adatokat, ott csak arról van naponta frissülő információ, hányan kapták meg a koronavírus elleni oltást, és közülük hány ember kapta már meg a második vakcinát is.

Miközben Magyarországon az országos tiszti főorvos is a második vakcina beadásának fontosságát hangsúlyozta, a Szabad Európának nyilatkozó háziorvos arra panaszkodott, hogy semmi rálátása nincs arra, ki az, aki csak az első dózist, vagy még azt sem kapta meg.

Ha akadnak Önben kérdések az oltásokkal, a vírussal kapcsolatban, látogasson el kifejezetten ezek megválaszolására létrehozott aloldalunkra!

Több európai országban is elkezdtek enyhíteni a korlátozásokon. Így történt például az olaszoknál is, ahol (mint videónkban meg is nézheti) Ismét társaságok töltötték meg élettel Velence vendéglátóhelyeit. A nyitásnak azonban nem mindenki örül: sokak szerint túl koraiak az enyhítések.

Aperitif a teraszon: nyitnak az olaszok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:31 0:00

Az egyetemek magánosítása

Megszavazta a Parlament, hogy 11 magyarországi felsőoktatási intézmény alapítványi, egy pedig egyházi fenntartásba kerüljön. A keddi döntéssel csak Budapesten maradt néhány egyetem, amely közvetlenül a költségvetéstől kapja a működéséhez szükséges pénzt. A Parlament döntött öt másik vagyonkezelői alapítvány létrehozásáról is, ezekhez becslések szerint 600 milliárd forint értékű vagyont rendeltek.

A hazai termelők helyzetbehozása és a multik által termelt profit itthon tartása miatt erősítené a kormány a magyar tulajdonú élelmiszer-láncokat a külföldiekkel szemben. Ez azonban saját bevallásuk szerint nem segít a gazdákon, akik inkább a külföldi üzleteknek szállítanának be - derül ki cikkünkből, melyben termelők is megszólalnak.

Sem az EU, sem az USA nem támogatja a balkáni határok újrarajzolását

Az Európai Unió és az Egyesült Államok is elutasította a határok újrarajzolásának ötletét a Balkán nyugati részén. Egy nem hivatalos felvetés a minap azt javasolta, hogy darabolják fel Bosznia-Hercegovinát és olvasszák bele Koszovót Albániába. „A legújabb spekulációk a balkáni határok etnikai elvű megváltoztatásáról azzal a kockázattal járnak, hogy elősegítik az instabilitást a térségben és életre keltik a múlt árnyait”– fogalmazott Ned Price amerikai külügyi szóvivő.

Végül egy sokkal kellemesebb téma: idén először láthattunk szuperholdat, azaz a telihold (újhold) ekkor került a legközelebb a Földhöz. Fotók Magyarországtól Amerikán át Törökországig.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG