Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „Mintha vágóhídra küldeném a gyereket”


A koronavírus-járvány elleni fertőtlenítés egy fővárosi iskolában 2021. március 17-én.
A koronavírus-járvány elleni fertőtlenítés egy fővárosi iskolában 2021. március 17-én.

Egy online felmérés szerint a szülők háromnegyede nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását. Eközben például Spanyolországban kifejezetten kreatívan nyitott meg egy iskola.

Hárommillió fölött a beoltottak és 280 fölött a koronavírus miatt elhunytak száma Magyarországon a szerda reggeli legfrissebb kormányzati adatok szerint. Kórházban 10 364 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1 204-en vannak lélegeztetőgépen.

A válaszadók 76 százaléka nem tartja biztonságosnak az iskolák újranyitását – derül ki a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért (SZÖSZ) közösség felméréséből. Az online kérdőívet kevesebb, mint három nap alatt több mint 85 ezren töltötték ki. Akadt olyan, aki úgy érzi, vágóhídra küldi a gyerekét, amikor visszaengedi az iskolába, de nem tud mit tenni. Elgondolkodtató cikkünket itt találja, ajánlom figyelmébe.

Spanyolországban egy általános iskola kreatív ötlettel oldotta meg a biztonságos iskolanyitást: a strandra vitték a tanítást. A gyerekek szeretik a strandsulit, a tanárok szerint is hasznos és biztonságos. Rendkívül látványos videónkban még római kori katonák is felbukkannak.

"Sokkal jobb kint, mint az osztályteremben" - iskola a strandon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:58 0:00

Az olasz vendéglátósoknál viszont betelt a pohár, Rómában tüntetésen követelték az éttermek és kisvállalkozások újranyitását. Olaszországban immár 14 hónapja vannak érvényben a korlátozások.

"Kinyitok!" - betelt a pohár az olasz vendéglátósoknál
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:34 0:00

NATO-felszólítás Oroszországnak

Csökkentse a 2005-ös szint felére szén-dioxid-kibocsátását – erre szólította fel az Egyesült Államokat több tucat európai parlamenti képviselő, üzleti és szakszervezeti vezető. A felhívás Joe Biden amerikai elnök jövő heti, nemzetközi vezetőkkel tartott klíma-csúcstalálkozója előtt hangzott el. Washington és Brüsszel is az évszázad közepére megcélozta, hogy „karbonsemlegessé” tegye gazdaságát.

A NATO főtitkára felszólította Oroszországot, hogy vonja ki azokat a csapatokat, amelyeket szerinte Ukrajna határain von össze. „​Oroszországnak be kell fejeznie ezt a csapattelepítést Ukrajnában és környékén, azonnal le kell állnia a provokációkkal és visszavonulót kell fújnia” – közölte Jens Stoltenberg.

Navalnij esete a Koránnal

Jogosan ül börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus? A kérdésre az oroszok csaknem fele igennel válaszol, az is látszik azonban, hogy elsősorban az idősebbek körében uralkodó az ítéletet igazságosnak tartó vélemény - derül ki infografikánkból.

Ha már Navalnij: a politikus keresetet nyújtott be az őt fogva tartó fogház vezetői ellen, amiért nem engedik neki, hogy olvassa a Koránt. Az őrök azt mondták neki: három hónapra van szükségük ahhoz, hogy a kért könyveket, köztük a Koránt átvizsgálják szélsőséges tartalom után kutatva. „Megértettem, hogy a fejlődésem keresztényként is megkívánja a Korán tanulmányozását” ‒ írta posztjában Navalnij.

Közben megkezdődött a Ramadán, az iszlám vallási elmélyülés és böjt időszaka. A járványkorlátozások miatt a Kába szentély körül a távolságtartás szabályait betartva gyűltek össze, Chicago államban pedig maszkban imádkoztak. Ajánlom figyelmébe nagyszerű fotóinkat Afganisztánból, Amerikából, Indiából, Kínából és Irakból.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG