Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mit tegyen, aki nem engedné suliba a gyermekét?


Hétfőtől nyitnak az óvodák és az iskolák alsó tagozatai, de mit tehet, aki nem engedné el a gyermekét? A kérdés sokakat foglalkoztat, utánajártunk, milyen lehetőségek vannak a szülők előtt.

Az elmúlt 24 órában 256 halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon. Az elmúlt napok csökkenő tendenciája után, csütörtökre 5 307 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A kormány elképzelései szerint a legalább egyszer oltottak száma jövő szerda-csütörtök környékén eléri a 3,5 milliót, akkor pedig kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, a teraszdíjat elengedik nekik.

Iskolanyitás kérdőjelekkel

Hétfőtől a közoktatásban részt vevőknek újra be kell járniuk az általános iskolák alsó tagozatába és az óvodákba. Az elmúlt száz év legveszélyesebb járványának csúcsidőszakában ez sokakat aggodalommal tölt el. Vannak azonban lehetőségek, ha valaki kevésbé szeretné kockáztatni gyermeke egészségét, vagy pedagógusként félti őket, a kollégáit, a szülőket vagy saját magát. Ezeket mutatjuk be összeállításunkban.

Sem a pedagógusok, sem a szülők nem tartják biztonságosnak az óvodák és az általános iskolák újranyitását - derült ki egy felmérésből.

Óvatosak a magyarok a nyitással kapcsolatban, egyre többen akarják az oltást – derül ki az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából. Területi megoszlásban a fővárosban a legmagasabb, 77 százalékos az oltási szándék, míg Észak-Magyarországon a legalacsonyabb, 46 százalékos. További izgalmas adatokért (például hol ellenzik legkevésbé az oltást) ajánlom cikkünket.

Egy 13 gyermekes ukrán család mindkét szülője elhunyt a koronavírus következtében alig egy hét eltéréssel. A Szabad Európa stábja találkozott és beszélgetett velük most és pár évvel ezelőtt is.

"Együtt átvészeljük" - 13 testvér maradt árván a Covid miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:41 0:00

Keményebb külpolitikát javasolnak az amerikai kormánynak

Új, pontosabban célzottabb külpolitikai irányvonalat javasol az amerikai kormánynak három élvonalbeli amerikai think tank pártpolitikán átívelő, közös anyaga. Azt állítják, az elmúlt 15 évben inkább visszafejlődött a demokrácia a világban, ami az amerikaiak biztonságát is egyre jobban fenyegeti. „​A gyenge demokratikus alapokkal rendelkező országok most sérülékenyek, ezért átalakulhatnak alapvetően nem demokratikus politikai rendszerekké” - áll a 62 oldalas anyagban, megemlítve Magyarországot is. Összefoglalónkat itt olvashatja el.

Moszkvai útján elrabolták és Minszkbe hurcolták az egyik belarusz ellenzéki párt regionális vezetőjét. Jurasz Zjankovics ügyvéd ráadásul amerikai állampolgár. Felesége a Szabad Európának azt mondta, férje április 11-én Moszkvában volt, ahol a hotelszobájából „szó szerint elrabolták”, és visszavitték Belaruszba. Jelenleg a KGB minszki börtönében tartják fogva. A teljes történetért ide kattintson, érdemes elolvasni!

Izlandi trollkutatás érdekes eredménnyel

Több orvost is letartóztattak Mianmarban, mert részt vettek a katonai junta elleni sztrájkokban. A hatalmat megragadó hadsereg továbbra is erőszakkal töri le a tiltakozásokat, az ENSZ-főbiztos szerint félő, hogy a szíriaihoz hasonló polgárháborús helyzet alakul ki.

Végül egy békésebb témát ajánlanék, a BBC újságírója ugyanis Izlandon járt trollok után kutatva. Útja azonban nem egészen úgy alakult, ahogyan eltervezte.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG