Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: fertőzhet-e, akit már beoltottak?


Oltás az AstraZeneca-vakcinával egy ikervári háziorvosi rendelőben
Oltás az AstraZeneca-vakcinával egy ikervári háziorvosi rendelőben

Biztonságos-e az AstraZeneca oltása, megbízható-e a kínai vakcina? Fertőző lehet-e az, akit már beoltottak? Kínzó kérdések, melyekre nem mindig találjuk egyből a választ. Most szakembert kértünk arra, hogy segítsen.

Kedd reggelre ismét több mint 270 ember hunyt el a járvány miatt, az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma viszont továbbra is csökkenést mutat a hivatalos kormányadatok szerint. Közben a főváros 10 ezer tesztet ajánlott fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat a jövő heti iskolanyitáskor.

Mindannyiunkban akadnak nyugtalanító kérdések a járvány kapcsán, sokszor érezzük úgy, hogy nincs kinek feltenni őket. Arra kértük Dr. Balkányi László orvosi tudásmérnököt, válaszolja meg olvasóink kérdéseit. Így például kiderült, hogy egyetlen oltástípustól sem válhat fertőzővé senki, ellenben aki megkapta az oltást, az lehetséges, hogy az előtte lévő napokban fertőződött, még tünetmentes, de valójában már termel vírusokat és fertőz, ebben az esetben a betegség nagyjából ugyanúgy lezajlik és az oltott is fertőz. További kérdések és válaszok cikkünkben, amit nagyon ajánlok.

Nem szabad várni a kórházzal

Nincs a gyermekek között olyan korosztály, amelyik nem érintett a koronavírus- járvány harmadik hullámában, de főként a tizenéveseknél súlyosak a tünetek. Erről Dr. Póta György gyermekorvos beszélt a Szabad Európának adott interjúban, hozzátéve, gyerekeknél olyan gyors lehet az állapotromlás, hogy nem szabad várni az orvossal és a kórházzal.

Van, amikor már semmi sem segít és bekövetkezik a tragédia. A gyász feldolgozása rendkívül fontos, de nehezíti, hogy elfelejtettük rítusainkat, eltávolodtunk a természettől, felgyorsult az életünk. A világjárvány kellős közepén vagyunk, miközben a halál, a gyász még mindig tabutéma – mondta oldalunknak Révész Renáta Liliána gyászterapeuta, aki beszélt arról is, milyen íve van a gyásznak. „Kőkemény másfél év három higgadt mondatban összefoglalva” – fogalmazott az interjúban, amit itt olvashat el.

Szigorító Bécs, fellélegző Anglia

Miközben Budapesten (és az egész országban) lazított a kormány, a szomszédos Bécsben meghosszabbították a teljes zárlatot. Május 2-áig zárva maradnak az üzletek, az iskolákba legkorábban április 26-án térhetnek vissza a diákok – jelentette be az osztrák főváros polgármestere, aki az intézkedést a fővárosi kórházak túlterheltségével indokolta. „Aki egyszer is beszélt kórházban dolgozókkal, egészen másképpen tekint a dolgokra" – fogalmazott Michael Ludwig.

Anglia ellenben hétfőn ébredezni kezdett a koronavírus-karantén utáni tetszhalálból. Reggel már sorok által az üzletek előtt, mert a kormány által kihirdetett menetrend értelmében kinyitottak a nem létfontosságú cikkeket árusító üzletek is. Kinyitottak a fodrászok és kozmetikusok, amelyeknél már jó előre lefoglalták az időpontokat, nyitnak a konditermek, uszodák és még többek örömére a kerthelyiségek – jelentette helyszíni tudósítónk.

Szintén szigetországi hír, hogy nyomozás indult David Cameron lobbitevékenysége miatt. A korábbi brit miniszterelnöknél annak a gyanúja merült fel, hogy illegálisan lobbizhatott egy pénzügyi cég közpénzes támogatása érdekében.

Szürreális fotók Ukrajnából

Egyre nagyobb számban sorakoznak fel az orosz katonai erők a Krímben. A lövöldözések is sűrűbbek az ukrán katonák és az oroszbarát szeparatisták között Kelet-Ukrajnában. A jelek arra utalnak, hogy újra fegyveres konfliktus törhet ki a térségben. Katonák és civilek is próbálnak felkészülni. Magyarországról nézve egészen szürreális képeket mutatunk lövészárkokból, óvóhelyről.

Hogyan lett az öntödei munkásnak tanuló fiatal fiúból pilóta, majd űrhajós, és a Szovjetunió hőse? Képgalériánban megmutatjuk a világhírű űrhajós, a Földet elsőként éppen 60 éve megkerülő Jurij Gagarin kevésbé ismert magánéletét. Akit pedig maga az űrutazás érdekel, annak ajánlom nagyszerű infografikánkat.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG