Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „Vakon repülünk” – így tájékoztat a kormány a járványról


Alapvető fontosságú információk hiányoznak a kormányzati járványkommunikációból a szakember szerint. Miért nem hiteles a kormány kommunikációja az oltásokról, és ennek milyen kockázatai vannak?

Tovább gyorsít a járvány harmadik hulláma Magyarországon, a szerda reggeli adatok alapján 136 halálos áldozatot követelt 24 óra alatt. Kórházban 6 367 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 622-en vannak lélegeztetőgépen.

Minden információt nyilvánosságra kellene hozni, amit csak lehet a koronavírusról, a járványról és a vakcinákról is, de a kormányzati tájékoztatásból alapvető fontosságú információk hiányoznak - állítja a Szabad Európának adott interjúban az Európai Járványügyi Központ korábbi tudásmenedzsere. Balkányi László szerint annyira hiányosak az információk, hogy "gyakorlatilag vakon repülünk".

Ha Ön is kevesli az információkat, szeretne többet megtudni az egyes oltástípusokról, a tények érdeklik, akkor látogasson el a védőoltásokról készített aloldalunkra, ahol mindent megtalál egy helyen.

Jó idő rosszkor

Mit tehetünk, hogy többé ne legyen ilyen járvány? A kérdést sokan feltették már, mi is, méghozzá Földvári Gábor járványtani szakértőnek. Szerinte nem volt váratlan a világjárvány kitörése, ráadásul jó eséllyel egyre több hasonló várhat ránk. A jó hír az, hogy elég jól tudjuk, hogyan lehet ezeket megelőzni. A rossz hír az, hogy a megoldás nem egyszerű feladat.

Az is rengeteg embert foglalkoztat, hogy vajon megmenti-e a nyári turistaszezont az európai oltási útlevél. A Szabad Európa brüsszeli szakértője összeszedte, mi mindent tudunk eddig a tervezett oltási útlevélről és mire számíthatunk.

Európában sok helyen szép, tavaszias az idő. Az emberek ilyenkor előszeretettel keresik a napfényt - csakhogy világjárvány idején ez egyáltalán nem veszélytelen. Mint képgalériánkból kiderül, sok helyen a rendőrség aktív jelenlétére van szükség ahhoz, hogy ne lepjék el az emberek az utcákat.

Orvosok, ápolók, akik nemet mondtak

Keddig kellett aláírniuk az új szerződésüket az állami egészségügyi dolgozóknak. Öt százalékuk nem vállalta a sok szempontból még mindig bizonytalan feltételeket. Leginkább talán az intenzív terápiában, a sürgősségi ellátásban és a pszichiátrián dolgozók mondhattak így búcsút az állami egészségügynek – derül ki cikkünkből.

A Facebook Magyarországon is elindította tényellenőrző (fact-checking) programját. Az AFP hírügynökség lesz a partnerük a magyar nyelvű tartalom ellenőrzésénél, bizonyos országokban ugyanis külső szereplőket kérnek fel erre a feladatra. Az AFP eddig egy újságírót vett fel magyar hírek ellenőrzésére. Kérdés, mindez mire lesz elég.

Gorbacsov és a gorillák

90 éves lett Mihail Gorbacsov, a Szovjetuniót irányító kommunista párt utolsó főtitkára, aki 30 éve, 1991-ben hirdette ki a birodalom megszűnését. Videónkban exkluzív részleteket is bemutatunk a róla készülő filmből.

"Új hidegháború veszélye fenyeget" - Mihail Gorbacsov 90 éves
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:10 0:00

Alighanem a világ egyik legveszélyesebb munkája a Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Virunga Nemzeti Park erdejének és a benne élő, veszélyeztetett gorilláknak a védelme. A BBC fotókkal is bőven ellátott cikkéből kiderül az is, miért.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG