Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a Demeter-botrány fordulatai, másodrendű polgárok Magyarországon és még drágább az életed


Tiltakozási hullám a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának gázkamrázós (végül visszavont) írása miatt, „lelki terhekre” hivatkozva mondott le EP-mandátumáról a Fidesz-alapító Szájer József és megnéztük, hogyan változtak a megélhetés költségei szerte a világban.

Botrányt kavart a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

Nemzetközi tiltakozási hullámot indított el Demeter Szilárd gázkamrázós írása, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, az európaiakat pedig az auschwitzi gázkamrákban szenvedő zsidókhoz hasonlította. Az írást a szerző, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója végül visszavonta, de az odáig vezető útról írt cikkünket mindenképpen érdemes elolvasni.

Lemondott európai parlamenti mandátumáról Szájer József. A Fidesz 59 éves politikusa döntését lelki terhekkel indokolta. „A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom” – fogalmazott a Fidesz-alapító politikus.

Szájer József egyike volt azoknak, akik részesei voltak a rendszerváltásnak, melyben Kelet-Európában a magyar értelmiség vállalta a legnagyobb szerepet. Mennyire állhat közel az értelmiség a politikához? Az elmúlt 30 év tanulságairól beszélgettünk Szitás Katalinnal, aki interjúkötetet készített a témában.

Egyre többen gépi lélegeztetésen Magyarországon

Hétfő reggeli friss adatok szerint megint 150 fölött van az egy nap alatt Covid-19 miatt elhunytak száma Magyarországon, 7734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen. Némileg csökkent viszont a regisztrált aktív fertőzöttek száma.

A csehországi Brnoban, a Masaryk egyetem kutatói egy olyan Covid-teszt kifejlesztésén dolgoznak, amelynek eredményét 45 percen belül meg is kaphatjuk. A PCR helyett az úgynevezett LAMP technológiát használják, ami gyors, megbízható és biztonságos – derül ki videónkból, amiben a tesztelés folyamatát is megmutatjuk.

45 perces tesztet fejlesztenek Csehországban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00

A magyar törvények ma a meleg pároknak nem teszik lehetővé, hogy együtt fogadjanak örökbe gyermekeket még akkor sem, ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Így sok örökbefogadásra vállalkozó meleg pár egyedülállóként jelentkezik az örökbefogadásokat intéző gyermekvédelmi szakszolgálatnál. Portrévideónk párja, Pál Márton és Hanol Ádám két és fél éve nevelik örökbefogadott kisfiukat, Andrist.

Másodrendű állampolgár vagy az országban, amit szeretsz - meleg szülők az alkotmánymódosításról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:24 0:00

Még drágább az életed

A hóesés ellenére vasárnap is tízezrek tüntettek Belaruszban a rezsim távozásáért. Minszkben és más városokban legalább 130 tiltakozót letartóztattak. A belarusz elnök a napokban már maga is lehetséges forgatókönyvként emlegette a távozását.

A megválasztott amerikai elnök szombaton eltörte a lábfejét, amikor Major (Őrnagy) nevű kutyájával játszott a kertben és elcsúszott. Eleinte úgy tűnt, hogy Joe Biden csak kificamította a bokáját, de a CT-vizsgálatok alapján hajszáltörések keletkeztek a lábfején. Ezért néhány hétig valószínűleg speciális rögzítőeszközt kell majd hordania.

Végül arról, hogy különböző tényezők alapján rangsorolja a városokat az Econimcs Intelligence Unit, így derül ki, hol mennyire drága az élet a világon. Idén a dobogósok között két európai várost is találunk. Infografikánkból egyéb érdekességek is kiderülnek, például hogy mely termékek, szolgáltatások mennyire lettek drágábbak.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Minden egy helyen, könnyen elérhető formában! Ingyenes mobilalkalmazásunkon a Szabad Európa weboldalának teljes tartalma. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG