Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mennyibe kerül az ellenzéki előválasztás?


Mivel az ellenzéki előválasztás jogi értelemben nem számít választási kampánynak, a magukat megmérettető ellenzéki politikusok bárkitől elfogadhatnak pénzügyi támogatást, legyen az cég vagy magánszemély, belföldi vagy külföldi - mondta a szakértő.

Nem tartozik a választási törvény hatálya alá az ellenzéki előválasztás, így a kampányköltési szabályok is lazábbak. A Szabad Európa által megkérdezett szakértő szerint ha bárki támogatni akarja az ellenzéki előválasztást, nyugodtan megteheti, de csak az adózott, legális jövedelméből. Az előválasztás teljes költségvetése körülbelül 130 millió forint lesz, az összeg a pártok megállapodásának értelmében 160 millió forintig növelhető. Összeállításunkból sok más érdekesség is kiderül.

Apropó előválasztás: ha esetleg lemaradt volna minapi oknyomozó cikkünkről, ismét figyelmébe ajánlom. Az előválasztás közeledtével ugyanis nemcsak az ellenzéki pártok egymással szembeni kommunikációja keményedik, de a Fidesszel való összejátszással is vádolják egymást. A Szabad Európa talált olyan politikust, akit a Fidesz tényleg a gyengébb ellenzéki jelölt melletti szavazásra.

Idén is használhatta valaki a Pegasus kémszoftvert

Idén tavasszal több alkalommal is feltörték a korábban az MSZP-ben politizáló, jelenleg az ellenzéket támogató Ezalenyeg.hu nevű portált működtető Páva Zoltán telefonját – írta a Telexen a Direkt36. A hír azért érdekes, mert ugyan az elmúlt hónapokban több magyar újságíróról és kormánykritikus közéleti szereplőről derült ki, hogy 2018-ban és 2019-ben valakik célba vették a Pegasus nevű izraeli fejlesztésű kémfegyverrel, a mostani eset idén márciusban és májusban történt az oknyomozó oldal szerint.

Hiába járnak le csak 2024-ben a már meglévő kaszinókoncessziók, a kormányzat úgy döntött, nem vár addig, és már idén új engedélyeket adott ki. Az új koncessziós szerződéseket a régi partnerek kapták. A legértékesebb hazai kaszinókat, a Las Vegas-cégcsoportot üzemeltető társaság 2056-ig kapott koncessziós jogot. A csoportnak két tulajdonosa van, az egyik Garancsi István, a közbeszerzéseken gyakran nyerő Market Építő Zrt. egyik tulajdonosa 60 százalékkal, míg a maradék 40 százalék Szalay-Bobrovniczky Kristófé, a Századvég Alapítvány volt elnökhelyetteséé (a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra férjéé).

Folyamatosan nő a megbetegedések száma a koronavírus delta variánsának terjedése miatt. Az elmúlt napon 246 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 3 beteg. Jelenleg 208 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen. A kormány egyelőre nem tervezi, hogy digitális oktatásra állnának át az iskolákban.

Választások német és orosz módra

Történelmi mélyponton áll Angela Merkel pártja a német választási kampány hajrájában. Nem csoda, hogy a kancellár a Kereszténydemokrata Unió támogatására szólította fel a németeket parlamenti búcsúbeszédében. Az ellenzéki szocáldemokraták kancellárjelöltje ugyanakkor egy új kezdet szükségességéről beszélt.

Oroszországban is választások lesznek hamarosan, ami egészen sajátos helyzeteket hoz magával. Szentpétervárott például három Borisz Visnyevszkij is versenyben van az önkormányzat egyik képviselői mandátumáért - nem véletlenül. A „klónozott jelöltek” indításának hátteréről szól összeállításunk, amit ajánlok figyelmébe.

Távozott Oroszországból az erős kormányzati nyomás miatt az az ügyvéd, aki többek között Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus csapatát is képviselte. Ivan Pavlon Georgiába menekült, miután büntetőeljárást indítottak ellene. Az általa vezetett, Komanda 29 nevű jogvédő csoport már korábban beszüntette a működését.

Az élhetetlenné lett falu

A lengyel parlament jóváhagyta az elnök által múlt héten kihirdetett rendkívüli állapot bevezetését. A rendelet két, a belarusz határ mentén fekvő tartományra vonatkozik. Varsóban sokan a földön fekve demonstráltak a rendkívüli állapot ellen. A tüntetők szerint „rendkívül embertelen állapotról” van szó, mert a bevándorlók életveszélyből menekülnek. Nézze meg a tüntetésről készült képgalériánkat!

A kelet-szerbiai Bor közelében van egy falu, amelyet teljesen élhetetlenné tett az ott működő bánya. Régen szerb állami vállalat volt, most megvette egy kínai cég és a megnövekedett termelés óriási környezeti kárral jár. A lakosok azt mondják, az államtól eddig csak üres ígéreteket kaptak. Részletekért ajánlom figyelmébe a Szabad Európa videóját!

"Nagyapáink földjét nem lehet beárazni" - a kínai bányavállalat miatt egy egész falunak el kell költöznie
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:31 0:00

A napokban véget ért a paralimpia, a sikeresen szerepelt magyar sportolók viszont csak fele annyi jutalmat kapnak, mint az olimpián szerepelt társaik. Ha érdekli, hogy a világ többi részén is van-e ilyen megkülönböztetés, nézze meg infografikánkat!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG