Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Esztergom, Meki és NER - egy terjeszkedés története


Esztergom látképe
Esztergom látképe

Esztergom önkormányzata 27 millió forintért megvásárolt három épületet, amit pár héttel később további 31 millió forintért már le is bontana. Kérdőjelek egy tervezett beruházás körül.

Majdnem 60 millió forintot költene arra Esztergom, hogy McDonald’s épüljön a belvárosban. A fideszes többségű önkormányzat előre megállapodna a Fidesz-közeli beruházóval, pedig csak nyílt pályázat után lehet dönteni a terület hasznosításáról. A Szabad Európa birtokában lévő megállapodás-tervezet több furcsaságot is tartalmaz - ha érdekli, mi mindent, olvassa el cikkünket!

Változtatott a kormány a céljain, és rövid idő alatt rekordmennyiségű devizahitelt vett fel a magyar állam, döntően amerikai dollárban. Az Államadósság Kezelő Központ az okok közt egyebek mellett az uniós támogatások elmaradását nevezte meg. Mint írásunkból kiderül, nem kis pénzről van szó, olyannyira, hogy szeptember 14-én egy nap alatt rekordmennyiségű államadósságot vállalt magára az ország.

Egy hét alatt megugrott a kórházban ápolt covidosok száma

Tovább emelkedett a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, már 343 ember állapota olyan súlyos, hogy kórházi segítségre van szüksége. Négy ember elhunyt, negyven beteget pedig lélegeztetőgéppel tartanak életben, csakúgy, mint előző nap. Múlt hét péntekhez képest 30 százalékkal nőtt a kórházban ápolt fertőzöttek száma.

A kormány nem fog a koronavírus újabb hulláma miatt korlátozásokat elrendelni - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány számai növekedni fognak, de a kórházba kerülők, a lélegeztetőgépen lévők és a halottak száma alacsonyabb lesz.

Továbbra sem áll elegendő vakcina a fejlődő országok rendelkezésére - mondja a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet ezért ismét a harmadik oltások elhalasztására és a vakcinák szétosztására szólította fel a gazdagabb nemzeteket. Számos országban (így Magyarországon is) már fel lehet venni az emlékeztető oltást.

“Elég volt az ígéretekből” - az oltások elosztására szólít fel a WHO
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:17 0:00

Aggódik az Európai Bizottság elnöke, aki több fontos dologról nem beszélt

A jogállam működése kapcsán aggasztó fejlemények vannak néhány tagországban, de határozottan meg fogják védeni az EU alapértékeit – ígérte egyebek mellett évértékelő beszédében az Európai Bizottság vezetője. Hogy mi mindenről beszélt még Ursula von der Leyen, kiderül összefoglalónkból.

A fontosabb beszédekben nem mindig a hangzatos idézetek és a címekbe illő bejelentések az érdekesek. Néha az a lényeg, ami kimondatlan marad vagy alig jön át. Nem volt ez az Európai Bizottság elnökének beszéde esetében sem, a Szabad Európa európai tudósítója szedte össze, mi mindenről nem beszélt a politikus.

Bár a hatóságok megpróbálták félreállítani, úgy tűnik, van még egy Navalnij-szövetséges, aki részt vehet a közelgő orosz választásokon. Anatolij Nogovitszin éhségsztrájkkal fenyegetett, így engedtek végül a kérésének. Navalnij politikai munkatársainak több mint a fele már elmenekült Oroszországból. Videónkból közelebbről is megismerheti a férfit.

Ki Navalnij utolsó szövetségese, aki elindulhat a választáson?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:33 0:00

Hogy milyen az élet Afganisztánban a tálib hatalomátvétel után? Ha érdeklik önfeledten vidámparkban szórakozó vagy éppen a kabuli repteret őrző tálib fegyveresek, akkor nézze meg képgalériánkat!

Két magyar a Time magazin listáján

Tavaly rekordszámú, 227 környezetvédelmi aktivistát öltek meg a Global Witness jelentése szerint. Hogy hol a legveszélyesebb aktivistának lenni, kiderül infografikánkból.

Végül egy jóval kellemesebb téma: két magyar is felkerült a Time magazin száz legbefolyásosabb emberét megnevező listájára. Kik ők és hogyan reagáltak az elismerésre?

Békés napot kíván

Csák Gyula

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG