Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Navalnij Trump kitiltása ellen


A talán legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij szerint a szólásszabadság ellenségei saját ellenfeleik elhallgattatására használhatják ki a Twitter döntését, mellyel letiltotta Donald Trump távozó amerikai elnököt.

Donald Trump kitiltása „precedens”

Az egyik legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij a Twitteren bírálta a Twittert Donald Trump fiókjának letiltásáért. Úgy véli, ez muníciót ad a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonló tekintélyelvű vezetőknek a cenzúrához. „Ezt a precedenst ki fogják használni szólásszabadság ellenségei világszerte, köztük Oroszország is. Ha el kell valakit hallgattatniuk, arra hivatkoznak majd, hogy ez teljesen normális, még Trumpot is letiltotta a Twitter” – fogalmazott Navalnij, aki szerint ugyanakkor az is probléma, hogy a közösségi média teret ad összeesküvés-elméleteknek.

Vádat emeltek egy szövetségi bíróságon az amerikai kongresszus szerdai ostromában részt vevő három gyanúsított ellen. A gyanúsítottak egyike az arizonai Jacob Anthony Chansley, álnevén Jake Angeli. Ő az, aki szarvakkal ékesített medvebőr fejdíszével pózolt a washingtoni tömegben. Az összeeskövés-elméleteket terjesztő, szélsőséges QAnon mozgalom tagját jogtalan behatolással és rendzavarással vádolják.

Váratlanul tudományos intézetekben jelentek meg az orosz hírszerző szervek „kurátorai”. Az orosz tudományos akadémia Történelmi Kutatóintézetében például az újévi ünnepségen közölte egy férfi, hogy ő az FSZB kirendelt embere. A résztvevőket sokkolta a dolog, már csak azért is, mert a szovjet időkben ideológiai intézménynek számított az intézet, így abban jelen volt az FSZB elődje, a KGB képviselője. További részletekért ajánlom cikkünket.

Kevesebb a fertőzött, újabb szállítmány vakcina érkezik

Az elmúlt 24 órában 1419 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 77 beteg hunyt el. A héten újabb adag oltóanyag-szállítmány érkezik Magyarországra a már most is használt Pfizer/BioNTech-vakcinából és várható a legutóbb uniós engedélyt kapott Modernából is.

Szlávik János szerint Európában sokfelé megjelent a járvány harmadik hulláma. A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az oltások még nem tartanak ott, hogy a harmadik hullámot megakadályozzák. A szakember azt is elmondta, hogy Magyarországon a koronavírus elleni vakcina beadása után egyetlen komolyabb mellékhatást sem tapasztaltak.

Jövő héten hétfőn az osztrák kormány 5 millió koronavírusteszt-készletet juttat el az iskoláknak. Az intézményeket aznap nyitják újra, a tesztek segítségével hetente ellenőrizhetik majd a tanárokat és a diákokat is. A tanárok a jelenlegi oltási terv alapján február végén kaphatnak védőoltást, de erre nem kötelezik őket.

Ősi műkincsek 3D nyomtatóval

Egy amerikai egyetem diákjai ősi műkincseket reprodukálnak vagy éppen teljesen új tárgyakat kreálnak 3D-nyomtatóval. Az erről szóló videónkat nem csak a látványos képek miatt ajánlom.

Végül a BBC képgalériáját is érdemes megnézni, mert azon rég elfeledett, 40 évvel ezelőtt készült képek láthatók Wales tengerparti részéről.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG