Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán brüsszeli vétója, az MTVA ügyeibe bele nem szóló kormány és egy bátor taxisofőr


Megvétózta Magyarország az uniós költségvetést, a Miniszterelnökség államtitkára a Parlamentben azt mondta: a kormány nem szól bele a szerkesztőségek munkájába és videó a hős belarusz taxisról.

Magyar-lengyel nem az uniós költségvetésre

Vétót emelt a magyar és a lengyel kormány Brüsszelben a 2021-2027-es uniós költségvetés ügyében, mert ellenzi, hogy a folyósításokat jogállamisági feltételekhez kötik. Más kérdés, hogy a tagállamok nagykövetei a költségvetéshez kötött jogállamisági mechanizmust minősített többséggel megszavazták.

Brüsszeli tudósítónk jelentéséből kiderült, hogy az EU vezetői már a B-terven dolgoznak. Magyarország a vétóval nem tudja leállítani a jogállamisági mechanizmust – bár költségvetések hiányában annak már nem marad értelme, mert nincs hol alkalmazni. A mostani vétó mindenesetre nem jelenti a folyamatok végét.

MTVA-botrány: „A kormány nem szól bele a szerkesztőségek munkájába”

Fideszes államtitkárok az MTVA-botrány kapcsán a Parlamentben feltett kérdésekre azt válaszolták: Magyarországon médiasokszínűség van. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára például kijelentette: „mi nem tartjuk feladatunknak, hogy szerkesztőségek munkáját minősítsük, akkor sem, hogy ha ezt önök időről időre megteszik".

Vizsgálat csak az MTVA engedélyével indulhatna a Szabad Európa által megszerzett és közzétett hangfelvételek ügyében. „Az egyedüli lehetőség a politikai botrány fenntartása. A médiajogi eszközök nagyon szegényesek, amit a határidőkkel még szűkebbé tettek” – foglalta össze a Médiatanácshoz közeli forrásunk.

Múlt héten a Szabad Európa birtokába került hangfelvétel bebizonyította: Bende Balázs akkori vezető szerkesztő arra hívta fel munkatársai figyelmét, hogy az MTVA-nál „nem az ellenzéki összefogást támogatják”, és „akinek ez nem tetszik, adja be a felmondását”.

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 2. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:49 0:00

Újabb Covid-oltás a láthatáron

A legfrissebb keddi adatok szerint 91 ember halt meg az elmúlt 24 órában a koronavírus-fertőzés következtében, ami azt jelenti, hogy már 3281-en haltak bele a fertőzésbe.

Ami viszont jó hír, hogy a Moderna gyógyszercég a klinikai vizsgálatok időközi eredményei alapján bejelentette, hogy az oltásuk 94,5 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a COVID-19 betegséget. „Meglesz nekünk az oltás, ami meg tudja állítani a COVID-19-et" - közölte a cég vezetője.

Közös ellenzéki lista 2022-ben

Közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel vág neki 2022-nek az ellenzék. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd bejelentette, hogy közös listát állítanak. Előválasztáson döntenek majd a jelöltekről. A döntés valószínűleg attól sem független, hogy egy törvényjavaslat megnehezítené a külön listás koordinált indulást.

Ellehetetlenítik az idegen nyelvű óvodákat, legalábbis azokat, amelyek valamelyik világnyelven képzik a gyerekeket, legyen az angol, francia vagy éppen spanyol – ezzel kereste meg több olvasó a 24.hu szerkesztőségét. A lap szerint a magyar cégek által működtetett magánóvodák kerülhettek a fókuszba, a nemzetiségi nyelvekkel nincs baj, és a nagy nemzetközi óvodák sem kaptak hasonló értesítést.

Egy hős belarusz taxisofőr története

Futótűzként terjedt el az a videó, amelyen egy taxiba beugorva menekül el a rendőrök elől egy tüntető Minszkben. „Amikor a férfi beszállt az autómba, odarohant hozzám egy rendőr. Egy sokkolóval érintette meg először a hátam, majd miután leráztam magamról, a kezem. Ezután a férfi beült, bezárta az ajtót, én persze gázt adtam, a rendőrök üldözni kezdtek" – mesélte Yauhen, aki exkluzív interjút adott a Szabad Európának.

Nem tartja magát hősnek a tüntetőt megmentő taxisofőr
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00

Végül arról, hogy a kakapó (vagy bagolypapagáj) lett az év madara Új-Zélandon. Szoros verseny volt és egy bonyolult választási rendszer végén sikerült dönteni a győztesről, a vesztes, a sokáig vezető Diomedea antipodensis nevű albatrosz kárára. Arról nincs hír, hogy az albatrosz szerint elcsalták-e a szavazást, inkább nézzék meg a BBC videóját.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG