Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán és az uniós gerenda


Orbán Viktor magyar kormányfő 2021. szeptember elsején a szlovéniai Bledben
Orbán Viktor magyar kormányfő 2021. szeptember elsején a szlovéniai Bledben

Több vezető fideszes politikus, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is az Európai Unió jelentőségét hangsúlyozta a hétvégi hagyományos kötcsei pikniken. Kérdés, kommunikációs fordulatról van-e szó.

„Még akkor is, hogy ha az EU szétesik, mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát, és azon fogunk dolgozni, hogy a szétesést megállítsuk és visszafordítsuk” - fogalmazott Orbán Viktor a hétvégi kötcsei pikniken a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint. Orbán Balázs szerint a kormányfő azt is mondta, a magyaroknak az elmúlt évtizedekben az Európai Unió volt a „legélhetőbb keret”, ugyanakkor „óriásiak a kihívások”. Ha érdekli, mi hangzott még el a kormánypárti találkozón, olvassa el cikkünket!

Covid: egyre több megbetegedés Magyarországon, aggódó szakértők Izraelben

Az elmúlt három napban 648 új fertőzöttet találtak és kilenc ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírus-járvánnyal Magyarországon. Lapértesülés szerint napok óta nem fogad új betegeket a Szent János Kórház sebészeti osztálya, mert több dolgozó és beteg koronavírusos.

Izraelben fordulatot jeleznek a járványadatok, de a szakértők aggódnak az ünnepek miatt. A hatóságok az őszi ünnepek, a hétfőn kezdődő zsidó újév előtt arra kérték az izraelieket, hogy nyitott, szellőztetett helyeken rendezzék meg az ünnepi vacsorákat, és zárt helyen legfeljebb 50-en, nyitott terekben pedig maximum százan ünnepeljenek együtt.

A tálib uralom korszaka sorokkal és drágasággal

A tálibok azt állítják, átvették az irányítást Pandzsír, a nekik utolsóként ellenálló tartomány felett. A területtel megszakadt a telefon- és internetösszeköttetés, a tálibok állítását független források még nem erősítették meg. Maisam Nazari, az ellenálló NRFA szóvivője cáfolt, azt mondta a Szabad Európának, hogy a harcok folytatódnak a tartományban, ahol mintegy kétszázezer ember él. A csoport Twittere szerint az Ahmed Maszúd vezette pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front „minden stratégiai pozícióban jelen van a völgyben, hogy folytassa a harcot ” a tálibok ellen.

A két héttel ezelőtti kabuli bevonulás után Afganisztánban megkezdődött a tálib uralom új korszaka – és ezzel párhuzamosan megsokasodtak az emberek mindennapi gondjai: a bankok előtt hosszú sorok kígyóznak, a piacokon pedig megugrottak az árak. A tálibok számára a növekvő gazdasági nehézségek jelentik a legnagyobb kihívást, a gyengülő valuta és a növekvő infláció nyomorúságot okoz az országban, ahol a lakosság több mint egyharmada kevesebb mint napi két dollárból él. Ajánlom figyelmébe a Szabad Európa helyszíni összefoglalóját.

Szembenézés a múlttal

Amióta Ukrajna nyilvánosságra hozott több, a szovjet időkből származó dokumentumot, számos sötét titokra derült fény. Az egykor titkos KGB-archívumok bárki számára elérhetők. Egy ukrán férfi az iratokból szembesült az igazsággal: barátait a hatóságok kényszerítették, hogy ellene valljanak. Ha érdeklik a részletek, nézze meg videónkat!

Szembenézés a múlttal: egykor titkos KGB-archívumok nyíltak meg
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

Románia hamarosan – első alkalommal – DNS-technológiát bevetve medveszámlálást tart, miközben a falusiak további támadásoktól, a természetvédők pedig a vadászati törvények lazításától tartanak. A falvakba betörő éhes medvék kiváltották a román lakosok haragját – az elmúlt három évben mintegy száz medvetámadás történt, miközben folyamatosan szűkül a vadon élő állatok élettere.

A statiszták nehéz élete

„A filmiparban van egy, a stábtagoknál rosszabb körülmények között és kevesebb bérért dolgozó réteg is, akik nem a kamerák mögött, hanem előtt állnak: a produkció mellékszereplői, a statiszták” – hívta fel egyik olvasónk a figyelmünket, miután megírtuk, hogy az adójogszabályok milyen hátrányos helyzetbe hozzák a magyar filmkészítőket. A Szabad Európának nyilatkozó Péter szerint azért nehéz a statiszták élete, mert csak miután igent mondott a felkérésre, akkor tudja meg az ügynökségtől, milyen jellegű forgatáson kell részt vennie. Előfordult, hogy nyáron kellett két-három váltóruhát, pulcsit, nadrágot, cipőt és kabátot magával vinnie, miután a 30 fokos melegben téli jelenetet rögzítettek. A részletekért olvassa el a teljes cikket!

Végül hadd ajánljak a figyelmébe egy képgalériát. A fotós, Shiraaz Mohamed ugyanis bepillantást nyerhetett a dél-afrikai Johannesburg olyan városrészeibe, ahol a bűnözés, a kábítószerek és a prostitúció uralja sokak életét. A nem akármilyen képeket a BBC oldalán nézheti meg.

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG