Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán és a „dörömbölő migránshadak”


„Migránshadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján” – közölte a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, "a jóisten rendelése szerint" születtek az emberek adott helyekre, az jó, ha ott is élik le az életüket.

A magyar miniszterelnök szerint újra kiemelt téma kell, hogy legyen a migráció. Ebből pedig csak rossz van, mindenkit oda kell küldeni előbb-utóbb, amelyik területen megszületett – mondta Orbán Viktor az állami rádióban. „Migránsok, migránshadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján" – fogalmazott a kormányfő, aki nemzeti konzultáció keretében kérdezné az embereket a migrációról.

Egy nappal korábban szintén Orbán Viktor arról beszélt, lesz népszavazás a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetemről. A magyar miniszterelnök közölte, elfogadja majd a népszavazás eredményét, a referendumot kezdeményezheti a főváros, de valamelyik párt is.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy Magyarországon indul a 12-16 évesek oltása. A kiskamaszok oltására nem szerveznek külön kampányt, a szülők döntik el, hogy beoltatják-e a gyermekeiket, ha igen, akkor ezt az oltópontokon megtehetik. Minden részletet olvasson el részletes cikkünkben!

Nem mindenben utánozta a magyar kormány a laboratóriumnak tekintett Ausztriát, ahol az egészségügyi ellátás nem teljesen állt le a járvány alatt. Az intenzív ellátásra épülő szervátültetések száma Ausztriában érdemben nem csökkent, miközben itthon negyedével kevesebb beavatkozást végeztek el – azaz az intenzív osztályok túlterheltsége miatt kevesebb szervátültetést végeztek tavaly – derül ki összeállításunkból, amit ajánlok figyelmébe.

Amerika gesztusa és a G7-csúcs

Washington 3,5 milliárd dollárt költ arra, hogy ötszázmillió adag Pfizer koronavírus elleni vakcinát vásároljon és ajánljon fel a világ legszegényebb országainak – közölte a Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője. „Alá szeretnénk húzni, hogy ez alapvetően egyetlen dologról szól: életek megmentéséről” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Washington nem kíván szívességeket a vakcináért cserébe.

Az Európában tárgyaló Joe Biden elnök egyébként azzal kezdte első hivatalos külföldi látogatását, hogy egyértelművé tette szándékát a kapcsolatok megerősítésére Amerika szövetségeseivel a demokrácia védelmében, és arra figyelmeztette Oroszországot, hogy ne folytasson „káros” tevékenységet.

Az amerikai elnök természetesen részt vesz az angliai Cornwallban pénteken kezdődő G7-csúcstalálkozón. A világ hét legnagyobb gazdasága vezetőinek találkozójára érkező aktivisták a klímaválságra és a járvány okozta szegénységre akarják felhívni a politikusok figyelmét. Látványos képgalériánkban láthat hadihajókat, újrahasznosított elektronikából készült óriási szobrot és persze beöltözött aktivistákat is.

Foci Eb kérdőjelekkel

Pénteken megkezdődik a koronavírus miatt tavalyról elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság is, mely előtt az egyik nagy botrányt kiváltó kérdés Magyarországon a mérkőzés előtti rasszizmus és diszkrimináció elleni térdelés. A magyar miniszterelnök nem ért vele egyet, mondván, a magyarok csak három esetben térdelnek le: Isten előtt, a haza előtt, és ha megkérik a szerelmük kezét. A gesztus megítélése más országokban sem egyértelmű, derül ki összeállításunkból.

Végül egy békés téma: átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát. A ceremónia azzal kezdődött, hogy a közeli Dohány utcai zsinagógából tradicionális zenével és ünnepi kísérettel átvitték a tóratekercseket régi-új helyükre, ami egyben kulturális és közösségi tér is lesz. Nézze meg az eseményről készült rövid videónkat!

Átadták a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:23 0:00

Békés napot és nyugodt hétvégét kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG