Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Orbán a magyar sajtóról, egy volt köztévés kiheverhetetlen traumája, 8 év börtön járhat iskolai papírgyűjtésért


Orbán Viktor szerint a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német, közben egy volt MTVA-s arról beszélt nekünk, hogy elviselhetetlenné vált a rasszizmus és a homofóbia az állami tévében.

Orbán: „a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német”

Martin Schulz élesen kritizálta a magyar és a lengyel kormányt, amiért azok a jogállamisági mechanizmus miatt megvétózták az uniós költségvetést. A magyar kormányfő szerint a német szociáldemokrata politikusnak „nincs igaza, mert állításával ellentétben a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német”. A teljes sztorit itt írtuk meg.

Elviselhetetlenné vált a rasszizmus és a homofóbia az állami tévében - mondta egy volt MTVA-s a Szabad Európának, hozzátéve, kiprovokált kirúgása után évekig volt állás nélkül, hivatásának, egzisztenciájának elvesztése és a közszolgálatiság leépülése olyan traumát okozott, amiről azt mondja, nem biztos benne, hogy kiheverhető.

Börtönnel is járhat az iskolai papírgyűjtés

Eközben tovább hömpölyög az a felháborodáshullám, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának véleménycikke váltott ki. Aláírásgyűjtés indult, hogy Demeter Szilárd távozzon a közéletből, a Budavári Önkormányzat szerződést bont a PiM-mel és tiltakozott az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is.

Nyolc év börtön is járhat egy iskolai papírgyűjtésért, legalábbis amennyiben szó szerint veszik a hulladékgazdálkodás átalakítását tervező törvényjavaslatot, melyben az államosításon túl is több különös dolog szerepel. Például az, hogy minden engedély nélküli hulladékkezelési tevékenységet büntetnének, tíz tonna felett például nyolc év börtönbüntetéssel, márpedig ennyi simán összejön egy iskolai papírgyűjtésen. Cikkünkben további furcsaságokról is olvashat.

Koronavírus: a héten döntés születhet a karácsonyunkról

Közel 4000 új fertőzött lett Magyarországon az elmúlt 24 órában, 154 ember pedig életét veszítette a Covid-19 járvány miatt. Kórházban 7884 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen. A kormány várhatóan a héten dönt arról, milyen szabályok lesznek érvényben az ünnepek alatt.

A karácsonyi vásárok mindenesetre már biztosan elmaradnak. Kameránkkal a budapesti Vörösmarty téren jártunk, megmutatjuk, hogyan néz ki most a minden évben ilyenkor már árusoktól és látogatóktól hemzsegő környék.

Csak a koronavírussal kapcsolatban közel félezer orosz álhírt regisztrált az EU speciális divíziója. Most az Európai Bizottság egy olyan tervvel állt elő, amely több teret adna az ilyen akciók szankcionálásának. A közösségi oldalakat is jobban számonkérnék – derül ki összeállításunkból.

Rudolf Péter: „a megosztottság egyszerűsít”

„Mi legyen azokkal a zsenikkel az érettségi tételekben, akikről pontosan tudjuk, hogy a mai értékrendben csúnyán elbuknának?” – tette fel a kérdést az Indexnek adott interjúban a Vígszínház igazgatója. Rudolf Péter az SZFE-ügy kapcsán arról is beszélt, hogy tiszteletre, empátiára lenne szükség. „A megosztottság egyszerűsít. Mi vagyunk az egyik alom, ők meg a másik. Úgy tűnik, ez kódolva van bennünk.”

Végül arról, hogy egy újvidéki szobrász egykori jugoszláv fegyverekből készít hangszereket. Nikola Macura fegyverei tüzelni nem tudnak, zenélni viszont igen. Nem is akárhogyan – derül ki videónkból.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Minden egy helyen, könnyen elérhető formában! Ingyenes mobilalkalmazásunkon a Szabad Európa weboldalának teljes tartalma. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG