Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az Orbán-kormány amerikai embere


A trumpista alt-rightos szubkultúrában népszerűsíti magát a magyar kormány; kiderült, ki mérgezte meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust és megmutatjuk, mekkora luxusban élt egy korrupciós botrányba keveredett kirgiz hivatalnok.

A magyar kormány amerikai lobbistája

Tízmillió forintnak megfelelő dollárért szerződtetett újabb amerikai lobbistát a magyar kormány – derítettük ki. Megnéztük, kit választottak az érdekképviseletre, és hogy a lobbista mit csinált eddig a 35 ezer dollárért. Portré David Reaboiról, aki nemzetbiztonsági szakértőként főleg a Közel-Kelettel foglalkozik, származása miatt pedig odafigyel Magyarországra is

Joe Biden megválasztott amerikai elnököt és alelnökjelöltjét, Kamala Harrist jelölte közösen idén az év emberének a Time magazin. Infografikánkból kiderül, ki volt az a két amerikai elnök, aki nem kapta meg az elismerést.

Ki mérgezte meg Navalnijt?

A Bellingcat oknyomozó portál és más újságok közös nyomozásukban arra jutottak, hogy az FSZB orosz titkosszolgálat állhatott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése mögött. „2017 elejétől egészen 2020 augusztusáig az FSZB egy fedett egységének a tagjai, akik a mérgező anyagok használatára specializálódtak, követték Navalnijt egész Oroszországban. Több mint 30 alkalommal az egység ugyanoda utazott, mint a politikus, és úgy tűnik, legalább két alkalommal megpróbálták már megmérgezni a tomszki eset előtt” – írta az oknyomozó csapat.

Óriási luxusban élt egy korrupciós botrányba keveredett kirgiz hivatalnok, Raimbek Matraimov és családja. Korrupció gyanújával vették őrizetbe a férfit, aki a Szabad Európa kérdésére azt mondta, ártatlan. Videónkban eredeti felvételeket is megmutatunk.

Majdnem 600 ember lélegeztetőgépen Magyarországon

A legfrissebb kedd reggeli adatok szerint 1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, 107 beteg pedig elhunyt az elmúlt 24 órában. Összesen 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen.

Mégsem érvényteleníti a diákok félévét az SZFE új vezetése. A modellváltás ellen tiltakozó diákság és tanárok által illegitimnek tartott új vezetés most azt kéri, hogy csak bizonyos órákat pótoljanak. Az SZFE-sek szerint nincs mit pótolni, mivel menetrend szerint folyt az oktatás. „Az új vezetés közleménye, és a korábbi közleményei is csak azt mutatják, hogy nem értik az egyetem működését” – mondta Gálosi Dóra hallgató a Szabad Európának.

Valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött egy esővíz-kifolyóba a Duna mellett Szigetszentmiklóson. Több ezer négyzetmétert több cm vastagon betakar az olaj, de azt sikerült megakadályozni, hogy a szennyezés a Dunát is elérje. Cikkünkben fotókat is mutatunk a szennyezésről.

Egy egészen eredeti divatbemutató

Végül hadd ajánljam figyelmükbe a szenegáli Dakarban rendezett divathetet, melyről a BBBC közölt képes összefoglalót. A bemutatókat egy erdőben tartják és az üzenet: fenntarthatóság a divatban. A kézzel készített ruhák egészen pazarak, érdemes megnézni őket!

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG