Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a kínai vakcinával oltottaknál „nem ért véget a járvány”


Sinopharm vakcinát készítenek elő oltásra Orosházán, 2021. május 26-án
Sinopharm vakcinát készítenek elő oltásra Orosházán, 2021. május 26-án

Egyre többen érzik becsapva magukat a kínai vakcinával oltottak közül, mert nem szereztek védettséget. Van, aki szerint az a legszörnyűbb, hogy semmit sem változott az életük.

Egyre többen vannak azok, akiket kínai vakcinával oltottak be, mégsincs védettségük. Legalábbis ez a tapasztalata a nekik létrehozott Facebook-csoport alapítójának, aki azt mondta a Szabad Európának, az a legszörnyűbb, hogy semmit sem változott az életük, ugyanaz a bezártság folytatódik. Hiába van védettségi igazolvány, az ő anyukája például sehova nem tud menni. „Kétségbeesetten ül otthon, maszkban látogatjuk.” Cikkünket nem csak azoknak ajánlom, akiket Sinopharmmal oltottak.

Szlovákia lett az Európai Unió második tagállama, amely elkezdte polgárai oltását az orosz gyártmányú Szputnyik V-vakcinával. A lépést hónapokig tartó vita előzte meg, olyannyira, hogy az ország titkos megállapodása a kétmillió adag Szputnyik V-vakcina megvásárlásáról politikai válságot robbantott ki márciusban, amely szétrobbantotta Igor Matovič akkori miniszterelnök kormányát. Szlovákia eddig a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és az AstraZeneca-vakcinákkal oltott, ezek mindegyikét jóváhagyta az EMA.

Orbán: „Szánalmas papírtigriseknek látszunk”

Nem akar árkokat betemetni, viszont nagyon várja már a koalíciós kormányzást, és ősszel árnyékkormányt hirdetne a DK miniszterelnök-jelöltje. Dobrev Klára a Szabad Európa kormányfő-jelölteket bemutató sorozatában úgy fogalmazott: „a vízió része az is, hogy abbahagyjuk ezt az állandó ellenségkeresést. Hogy nem kell mindig gyűlölni valakit.” A teljes interjút olvassa el oldalunkon!

Nagyinterjú Dobrev Klárával
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:39:22 0:00

Németország külügyminisztere szerint meg kell szüntetni az egyes uniós tagállamok vétójogát, mert a 27 tagú közösséget nem béníthatja meg egyetlen tagállam máshová húzása. „Többé nem tarthatnak túszul azok, akik a vétóik révén megbénítják az európai külpolitikát – mondta Heiko Maas, aki neveket nem mondott, de Magyarország a közelmúltban az EU több külpolitikai nyilatkozatát is megakadályozta.

A német külügyminiszter szavaira reagálva Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország álláspontja szerint véget kell vetni annak a brüsszeli gyakorlatnak, amely nyilatkozatok fabrikálásában és lobogtatásában merül ki. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika szerinte oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált. „Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre - és Kína esetében ez történt -, a kilencedik is gúnykacajt vált ki. Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ" – mondta Orbán Viktor.

A kínai nagykövetség szóvivője látott már tüntetéseket, a Fudan-projekt elleni hétvégi mégis meglepte, és több elemét a hazája elleni támadásnak érezte. A Fidesz belemenne egy budapesti népszavazásba, de inkább a választások után – addigra lesznek készen a tervek a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szerint. Ajánlom figyelmébe összefoglalónkat az elmúlt napok egyik legtöbb érdeklődést kiváltó belpolitikai eseményének fejleményeiről.

A botrányt okozó futballmez

A görög hírszerzés egyik forrása határozottan állítja, hogy mindennap három orosz állampolgár követte Roman Protaszevicset görögországi útja során. Ez a három ember is leszállt a gépről, amikor elvitték a belarusz ellenzéki aktivistát. Görögországban úgy gondolják, hogy az orosz állampolgárok a belarusz KGB érdekében tevékenykedő orosz kémek lehettek. Cikkünkből ennél több is kiderül, olvassa el!

Felháborodást keltett Oroszországban az ukrán labdarúgó-szövetség vezetője, amikor bemutatta a válogatott új mezét, amelyen Ukrajna sziluettje szerepel az Oroszországhoz csatolt Krím félszigettel, hazafias jelszavak kíséretében. Az UEFA közölte, hogy elfogadta a mezt, az orosz külügyi szóvivő viszont kigúnyolta azt, mondván, hogy az ukrán labdarúgócsapat „Ukrajna területét az oroszországi Krímhez csatolta”.

Végül egy jóval békésebb témát ajánlok figyelmükbe, a BBC képgalériájában a kenyai fotós, Thandiwe Muriu fotóit tette közzé. A Camo néven futós sorozat nem csak a gyönyörű modellek és a játékosság miatt érdekes, mélyebb jelentése is van – érdemes megnézni!

Békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG