Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: nincs vér, szerezz magadnak!


Egyre többen adnak vért ismerősnek, de hamarosan megszüntetik ezt a lehetőséget. Pedig összességében évről-évre egyre kevesebben mennek vért adni, és csökken a leadott vér mennyisége is.

Nem volt más választása, ezért december elején egy Facebook-posztban kért segítséget Csóka-Hegedűs Márta. A fiatal nőnek két egységnyi vérre volt szüksége ahhoz, hogy feljavítsák a vérképét, így elkezdhessen szedni egy rák elleni kísérleti gyógyszert. A vért megkapta az úgynevezett irányított véradásnak köszönhetően. Ez az a forma, amikor nem egy ismeretlen emberen segítünk, hanem konkrét személyen. Csakhogy a vérellátó minimálisra szeretné csökkenteni az irányított véradások számát – derül ki riportunkból, amit jó szívvel ajánlok figyelmébe.

A dupla maszk jelentősen csökkenti a fertőzés kockázatát

Péntekre is kétezer körüli újabb koronavírusos beteget azonosított az állam, 99 közvetlen halálos áldozat mellett. Közben 299 ember van emiatt lélegeztetőgépen. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely bejelentette, az orosz Szputnyik V termékből 200 ezer adagot fognak tudni szállítani áprilisig. Emellett félmillió adag kínai termék szállítását várják jövő héten.

Az archoz illeszkedő, nem szellősen hordott maszk vagy a dupla maszk jelentősen csökkenti annak a lehetőségét, hogy az adott ember megfertőződjön a koronavírussal az amerikai járványügyi hivatal felmérése szerint. „A maszkok működnek, és akkor működnek a legjobban, ha jól illeszkednek és helyesen viselik őket” - mondta Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

Mostanában rendszeresen felmerülő kérdés, hogy vajon melyik ország kezeli jobban a járványt. A válasz nem könnyű, hiszen a vélemények országonként nagyon eltérőek. Mint videónkból kiderül, a németek többsége szerint a kormány jól kezeli a válsághelyzetet, a franciák ugyanakkor nagyon szkeptikusak a vakcinákkal kapcsolatban.

Melyik ország kezeli jobban a járványt?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:19 0:00

Eddig nem látott felvételek kerültek elő most, a Donald Trump elleni impeachment eljárás alatt a Capitolium ostromáról. Az amerikai kongresszus biztonsági kameráinak felvételei az erőszakos támadás újabb részleteit tárják a nyilvánosság elé, és kiderül, hogy nem csak több képviselő, de az akkori alelnök, Mike Pence is veszélyben volt.

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00

A WC-kefék háborúja

WC-kefék háborúja - akár így is titulálhatnának azt, hogy az orosz állami tévé egy „ellen-riporttal” próbálta meg hitelteleníteni a Vlagyimir Putyin elnöknek tulajdonított palotáról dokumentumfilmet készítő Alekszej Navalnijt. Egy orosz riporter ellátogatott abba a németországi villába, ahol a korrupcióellenes aktivista lábadozott. A propaganda revansa nem sült el jól, hiába próbálták meg luxusvillának beállítani a 300 négyzetméteres lakást. Ha megnézi videónkat, Ön is eldöntheti, kinek van igaza, ám ha inkább részletesebben olvasna az ügyről, akkor ajánlom cikkünket.

Ellenvideó: Navalnij berlini lakása az orosz TV szemével
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:07 0:00

Ezek után persze érdekes kérdés, mit gondolnak az oroszok Navalnijról? A választ is tudjuk, hiszen egészen érdekes adatok láttak napvilágot arról, mit is gondolnak az oroszok az ellenzéki vezető tevékenységéről és hazatéréséről. Ajánlom infografikánkat, amiből minden kiderül.

Végül a BBC cikkét ajánlom figyelmébe, melyben a NASA fotóit láthatja az Amazonas-medence „aranyfolyóiról”, melyek persze nem vizek, hanem az elsősorban Peruban folytatott illegális aranybányászat nyomai. Annyira látványosak, hogy az űrből is észlelhetők.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG