Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „Kétharmada nincs az embernek véletlenül, különösen nem kétszer vagy háromszor egymás után”


A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: a pálinka nem védőoltás - figyelmeztet az emberi erőforrások minisztere, kétharmada nincs az embernek véletlenül - mondta a kormányfő, nem szabad zombivállalatokra költeni az EU-támogatásokat - véli az ellenzéki szakértő.

A fővárosi Pesti úti idősotthon tavaly tavaszi kálváriájának hátterét felderítő sorozatunk harmadik részében a legmegrázóbb időszakhoz értünk. Csak nyolc nappal a vírus jelenlétének felismerése után szűrték le a mentők az összes Pesti úti lakót, majd a több mint 200 fertőzöttet látványos médiacirkusz keretében vitték el.

Magyarországon még nagyobb sebességre kapcsolt a járvány, 24 óra alatt 12 ezernél több új fertőzöttet regisztráltak. Elhunyt 185 beteg, így a halálos áldozatok száma 33.704 főre emelkedett. Kórházban 6858 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 680-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhitek legalább annyira veszélyesek, mint maga a vírus – figyelmeztetett Kásler Miklós. „A pálinkának egészen más szerepe van az ember életében” – fogalmazott, amikor a járvány elleni praktikák kerültek szóba.

A demokrácia helyzete innen és onnan nézve

Az International IDEA Intézet jelentése szerint továbbra is egyre jobban romlik a demokrácia helyzete Magyarországon minden lényeges szempontból, kivéve egyet: pártok ugyanis még indulhatnak a választásokon, és a pártalapítás lehetőségeit sem korlátozták tovább tavaly. A demokratikus fejlődés szempontjából 2010-től egy elveszett évtizedről írtak.

Kétharmada nincs az embernek véletlenül, különösen nem kétszer vagy háromszor egymás után – mondta Orbán Viktor Budapesten, a 15 éves Nézőpont Intézet ünnepi rendezvényén, amikor a Fidesz választási esélyeiről beszélt. A kormányfő George Orwellt idézve hozzátette: a hazugság korában kimondani az igazat, forradalmi tettnek számít.

Nem szabad zombivállalatokra költeni az Európai Uniótól kapott támogatásokat, a korrupciót meg kell szüntetni – mondta Király Júlia a Szabad Európa podcastjában. Márki-Zay Péternek, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója szerint nagyon üres kasszát fog átvenni jövőre az új kormány, de nem lesznek megszorítások. Szöveges előzetesünkben elolvashat még néhány érdekes gondolatot.

Nemzetközi színtéren

Csaknem három évtized után most először nem tudnak majd kiadni zárónyilatkozatot az Európai Gazdasági Térség ülésén, ugyanis Magyarország nem hagyta azt jóvá. Elemzők szerint a lépésnek elsősorban politikai jelentősége van, és egyfajta visszavágás lehet, amiért a vitás kérdések miatt Magyarország nem részesült támogatásban a Norvég Alapból a 2014 és 2020 közötti költségvetési ciklusban.

Jakab Péter is megkereste Ursula von der Leyent; a Jobbik elnöke a választások tisztasága miatt aggódik. Szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság elnöke kötelezettségszegési eljárással kényszerítse ki az új lakcímtörvény visszavonását, amely Jakab szerint lehetővé teszi a voksturizmust.

Megszületett a koalíciós megállapodás Németországban, így már szinte biztos, hogy a Szociáldemokrata Párt, a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt alakít kormányt Olaf Scholz vezetésével. Voltak komoly vitás kérdések az egyeztetéseken, a szabaddemokraták például hevesen ellenezték a többi fél által támogatott adóemeléseket.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG