Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kihasználta-e a külügyminiszter a lehetőséget, hogy bemutatkozzon új amerikai kollégájának?


A legfontosabb cikkeink kedd reggel: a vízmű válasza az újszentiváni elzárásról, a légszennyezettség miatt perelhető városok, kihagyott lehetőség a külügyminiszteri bemutatkozásra.

Még múlt héten írtuk meg Tóth Tímea, a gyermekeit egyedül nevelő nő kálváriáját, akit a polgármester gyakorlatilag elüldözött az újszentiváni önkormányzati házból, amelyben akkor már nyolc éve laktak. A falu polgármestere a Szabad Európának elismerte: az ő kérésére korlátozta a szolgáltatást az Alföldvíz Zrt. az ingatlanban úgy, hogy a családnak akkor nem volt tartozása a szolgáltató felé. Most megjött a vízműcég válasza is, amely akkor sem megnyugtató, ha azóta megnyitották az ingatlannál a főcsapot.

A lakatlan, de mégis lakott önkormányzati ház
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:35 0:00

Németországban több tucat várost pereltek be, amiért nem tettek eleget a légszennyezés ellen. Tiszta levegőhöz pedig nekünk is jogunk van, és csak az állampolgárok fogják tudni kikényszeríteni ezt. Ha kell, akkor perrel. A légszennyezés kapcsán ugyanis a jog kötelező határértékeket ír elő, ha és a szennyezés ezt meghaladta, akkor nyilvánvalóan jogsértés történt.

Folytatódik a veszélyhelyzet

Megszavazta az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel a kormánypárti többség újra felhatalmazta a kormányt, hogy a koronavírus-járvány kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott kormányrendeletek hatályát a kihirdetés követő 90. napig meghosszabbítsa. Már meg is jelent a Magyar Közlönyben az erről szóló kormányrendelet.

Az elmúlt 24 órában 1 628 újabb fertőzöttet regisztráltak, velük 407 274 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett. Kórházban 4 582 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

Kvíz: Kit rejt a maszk?

Kvíz: Kit rejt a maszk?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Hatástalan penicillin, törékeny hőmérők, konyhai eszközök a műtőkben. A Szabad Európa Rádió archívumának segítségével idézzük fel, milyen körülmények uralkodtak az 1950-es évek magyar egészségügyében, amikor szintén járványok sorozata állította kihívások elé a frissen gründolt szakminisztériumot és a szocialista munkaversenyt. Akkor az egyre agresszívabb influenza és a gyermekbénulás okozott gondot. Volt olyan kórház, ahol annyira nem voltak eszközök, hogy konyhai merőkanállal távolították el a vért a műtéti sebből.

Parlamenti szavazás vagy ismerkedés az amerikai külügyminiszterrel?

Az Oroszország elleni újabb szankciók bevezetéséről tárgyaltak az uniós külügyminiszterek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint inkább stratégiai együttműködésre van szükség Moszkvával, mert "nem egyszerűsíthető le szankciókra" a kapcsolat Oroszországgal. A magyar külügyminiszter kihagyta az EU-s külügyminiszterek videókonferenciáját Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, mivel haza kellett utaznia, hogy a magyar Parlamentben a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbításáról szavazzon.

Végül a legutóbbi Mars-expedícióval kapcsolatban ajánlok a figyelmébe egy videót a kisvárosról, amelyről a landolás helyszínének kráterét nevezték el a vörös bolygón, illetve egy infografikát a küldetés legfontosabb adataival.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG