Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupcióval és klímaváltozással egyszerre küzd Magyarország


Rövid hét van mögöttünk, a többség számára csak három munkanappal, de ezalatt is több cikket írtunk a magyarországi korrupció miatti problémákról. Másik, szintén visszatérő témánkkal a klímaváltozással is több cikkünkben foglalkoztunk.

Nagy volt a titkolózás az új korrupciós hivatal körül

Csütörtök estig nem lehetett tudni, hogy kiket javasoltak a kormány legújabb korrupcióellenes hivatala, az Integritás Hatóság élére. Öt pályázat lett csak érvényes, de három jelentkező nem járult hozzá a neve nyilvánosságra hozatalához. A három bíráló közül egy közben kilépett. Péntekre nyilvános lett a névsor, bejelentették a jelölteket az Integritás Hatóság vezetői posztjaira.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleménye szerint az új szervezet elnökének az értékelésben a legmagasabb pontszámot elért Biró Ferencet, elnökhelyetteseinek pedig Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt jelöli Windisch László, az ÁSZ elnöke.

Az értékelési keretrendszerben

  • Biró Ferenc 129 pontot,
  • Holbusz Tímea 112 pontot,
  • Dabóczi Kálmán 102 pontot kapott.

A héten azt is megtudtuk Jancsics Dávid korrupciókutatótól, hogy szerinte bár a korrupció kultúránként eltérő lehet, de a magyarországi igazi hungarikum, amelyben még a multik is részt vesznek. Az állam ilyen szintű foglyul ejtése ellen belülről nagyon nehéz már bármit tenni, szerinte valószínűleg csak egy külső sokk törheti meg ezt a mindent átszövő rendszert.

Lesz víz Magyarországon húsz-harminc év múlva?

Erről is beszélgettünk Ürge-Vorsatz Diána fizikussal, éghajlatkutatóval, a CEU (Közép-európai Egyetem) Környezettanszékének professzorával. Szerinte “itt már nem arról van szó Nyugat-Európában vagy Magyarországban, hogy egy kicsit feljebb tekerjük a légkondit. Hanem arról szól, hogy tönkremehet a termés, jelentősen megnő a halálozás. Vízhiány lép fel. Esetleg energiatermelési problémák lesznek. Jelentősen megnőnek az energia-, és élelmiszerárak.”

A klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése veszélyeztetik az emberiség jövőjét. Az idei Élő Bolygó Index 69 százalékos átlagos zsugorodást mutat az elmúlt öt évtizedben – derül ki a WWF jelentéséből. Hogyan kell helyesen értelmezni ezt a dermesztő adatot? Elmagyaráztuk - egyszerűen.

Egyszerűen: miért megtévesztő az Élő Bolygó Index?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

Gyémánt, borhűtők, nukleáris energia és 15 perc diplomácia


Beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság Lengyelország és a három balti állam nyomására már a kilencedik szankciós csomagon dolgozik. A lapunk birtokába került négyes javaslat újra napirendre tűzné az Oroszországból származó gyémántimport teljes betiltását és az orosz acéltermékek behozatalának embargó alá helyezését. Ez a közös lengyel-balti dokumentum megtiltaná az együttműködést az oroszokkal a nukleáris energia területén, bezárna meglévő kiskapukat, de még a borhűtők exportjára is kiterjesztené a korlátozásokat.

Szijjártó Péternek belefért a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen lebonyolított harminc tárgyalása közé az orosz, a kínai és a belarusz külügyminiszter, V4-es kollégái viszont nem. Pedig korábban rendszeresek voltak a – többnyire félórás – koordinációs egyeztetések a visegrádi országok külügyminiszterei között.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió után azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a kifejezetten oroszbarát magyar attitűd nagyon távol áll az Ukrajnával szolidáris – és az EU fősodrát is jelentő – lengyel, szlovák és cseh kormány álláspontjától. Előbb megszűntek a nyilvános csúcstalálkozók, majd a koordinációs egyeztetések is mindössze 15 percesre szűkültek.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

Felmondások a szülészeten, a német kancellár Kínába megy

A Szabad Európa korábban több cikkben is foglalkozott a budapesti Szent Imre Kórház népszerű szülészeti osztályán történtekkel, miután létszámgondokról, bérfeszültségről érkeztek hírek. Legutóbb arról írtunk, hogy az osztály dolgozóinak fele felmondott és hogy rendőrségi nyomozás előzte meg a felmondási hullámot. Az előzményekről és a következményekről Wiedemann Tamás beszélt.

Írtunk arról is, hogy a német kancellár az első európai uniós tagállami vezető lesz, aki a koronavírus-járvány kirobbanása óta Kínába látogat. Egyesek szerint ez azt jelzi, hogy bár Európa keményebb álláspontra akar helyezkedni a kelet-ázsiai országgal kapcsolatban, Németország továbbra is a saját gazdasági érdekeit kívánja előtérbe helyezni.

Így fizetünk egyre többet a boltban

Képgalériát készítettünk arról, hogy ugyanaz az árucikk mennyivel kerül többe a tavalyi árhoz képest. Tavaly szeptember óta figyeljük a szerkesztőség által összeállított bevásárló listával az árak alakulását ugyanabban az üzletben. Visszanézve a fotókat döbbenetes a változás.

Pert nyertünk a titkolt kórházi adatokról

Első fokon megnyertük azt a pert, amit azért indítottunk, mert idén januári közérdekű adatigénylésünkre az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem árulta el, hogy hány fő intenzív terápiás szakorvos, intenzív betegellátó szakápoló, intenzív betegellátó szakasszisztens, intenzív terápiás ápoló, intenzív terápiás szakasszisztens szerepelt az egészségügyi dolgozók működési nyilvántartásában 2005–2021 között éves bontásban.

A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a kabinet nem kért adatokat a regiszterből, vagyis a kormányt nem érdekelte, hogy lesz-e megfelelő számú intenzíves orvos és ápoló a 17 ezer megvásárolt lélegeztetőgépre.

Ha hamarabb szeretne értesülni legfontosabb cikkeinkről, iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, illetve aktiválja számítógépén és okostelefonján a weboldalunktól kapott értesítések fogadását!

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG