Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha a kormány nem szigorít, megteszik a kórházak


A békéscsabai Réthy Pál kórházban olt egy ápoló 2021. június 29-én.
A békéscsabai Réthy Pál kórházban olt egy ápoló 2021. június 29-én.

Több mint négyezer új fertőzöttet és 45 újabb áldozatot jelentettek 24 óra alatt. Továbbra sem halad érdemben az oltási kampány. A kormány nem akar újabb járványügyi korlátozásokat, úgyhogy a kórházak elkezdték bevezetni ezeket maguktól.

Újabb 45 ember vesztette életét a járványban egy nap alatt az állami honlap szerint. A közvetlen áldozatok száma így 30 692 főre emelkedett Magyarországon. 4039 új fertőzöttet is regisztrált az állami egészségügy.

1970 fertőzöttet kezelnek a magyar kórházakban kórházban, közülük 204 beteg szorul jelenleg lélegeztetőgépre.

Továbbra is maradt a lelassult oltási ütem, nagyjából háromezer ember kapta meg az első oltását az előző nap során. Így összesen eddig 5 millió 947 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon, de elsöprő többségük a második oltását is megkapta már. Ezzel együtt a magyar átoltottsági arány messze az uniós átlag alatti.

A kórházak lezárják magukat

Újabb öt kórházban vezettek be teljes látogatási tilalmat a járvány súlyosbodása miatt az MTI szerint. A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban és a budapesti Gottsegen György Intézetben teljes látogatási tilalmat rendeltek el.

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban és a szombathelyi Markusovszky Kórházban csütörtöktől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban péntektől lép érvénybe a korlátozás. A főváros az idősotthonokban is elrendelte a látogatási tilalmat.

Több mint tíz nagy kórházban tiltják már a látogatásokat teljesen vagy részlegesen. Viszont nem egy olyan megye van, ahol egyelőre nem rendeltek el semmi ilyesmit a kórházakban, például Bács-Kiskun, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

Orbán Viktor korábban elköteleződött amellett, hogy nem lesz már kötelező maszkviselés vagy fizikai távolságtartás, ezek a szigorítások ugyanis szerinte nem hatékonyak. Ezt a véleményt számos hazai szakember cáfolta, köztük a kormány saját járványügyi tanácsadói vagy Magyar Tudományos Akadémia is.

Az MTA és a Szabad Európa számításai szerint is emberek ezreinek kerül veszélybe pusztán az általános maszkhasználat kormányzati elutasítása miatt is. Miközben nem egyértelmű, hogy mit nyer az ország a maszkhasználat esetleges későbbi elrendelésével.

Románia is kap a maradék lélegeztetőgépekből

Magyarország Romániába is küld 40 lélegeztetőgépet, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. Romániában is egyre súlyosbodik a járvány, bár elsősorban ott is szakképzett személyzetből van hiány a kórházakban.

A magyar kormány nyolcezer lélegeztetőgép beszerzését célozta meg tavaly, de csak a külügyminisztérium nagyjából 16 ezret vett más állami szereplők mellett.

Ehhez nem árt tudni, hogy hiába volt a járvány előtt kétezer lélegeztetőgép az országban, Merkely Béla decemberben arról beszélt, hogy békeidőben csak ezer koronavírusos beteg számára volt meg a szakképzett munkaerő a lélegeztetésre.

A külügy beszerzése azért is volt eltérő, mert míg például az állami kórházellátó nagy piaci szereplőktől vásárolt lélegeztetőgépeket, a külügy jórészt ismeretlen hátterű közvetítőcégektől, és jellemzően dupla áron

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG