Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kuciak-gyilkosság: volt szlovák rendőrtiszteket tartóztattak le


Jan Kuciak sírja.
Jan Kuciak sírja.

Bűnözői hálózat létrehozásának gyanúja miatt tartóztattak le több volt magasrangú rendőrt Szlovákiában Jan Kuciak meggyilkolt oknyomozó újságíró ügyében. További konkrét részleteket még nem közöltek ezzel kapcsolatban.

Jan Kuciak oknyomozó újságíró 2018-ban történt meggyilkolása ügyében razziákat hajtottak végre Szlovákiában, és több volt szlovák rendőrtisztet is letartóztattak.

Az ügyészség szóvivője november 5-én elmondta, hogy egy különleges rendőri egység bűnözői hálózat létrehozásának gyanúja miatt tartóztatta le a férfiakat, de további részleteket nem közölt azzal kapcsolatban, hogy ez konkrétan hogyan kapcsolódik a Kuciak-ügyhöz.

A Markiza televíziós csatorna bemutatta az egyik volt rendőrfőkapitány letartóztatásáról készült felvételt, amely a lakóhelyén végrehajtott razzián készült. A szlovák sajtó bemutatta három másik, korábban magasrangú rendőrtiszt őrizetbevételét is.

Kuciak a korrupció ellen harcolt

A 27 éves korrupció ellenes aktivista riportert, Kuciakot és menyasszonyát, a szintén 27 éves Martina Kusnirovát Pozsony melletti házukban lőtték le 2018 februárjában.

A kettős gyilkosság hatalmas tiltakozóhullámot váltott ki, amely Robert Fico miniszterelnök lemondásához vezetett.

Kuciak írásaiban többek közt a politika és az üzleti élet közti korrupt kapcsolattal foglalkozott.

A gyilkosság óta a szlovák rendőrség elkezdte egyaránt átvilágítani az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés hálózatait.

Felmentett milliomos

Marian Kocner milliomost azzal vádolták, hogy ő rendelte meg Jan Kuciak meggyilkolását. A hatóságok azt állítják, Kocner megvesztegette és zsarolta a bírákat és ügyészeket, hogy számos csalási botrányában felmentő ítéletet kapjon.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kocnert szeptember 3-án felmentették a Kuciak- gyilkosság megrendelésének vádja alól.

Újságírói munkája során Jan Kuciak egyebek közt beszámolt Kocner tevékenységeiről is.

A bíróság gyilkosság miatt elítélte a menekülő járművet vezető Tomas Szabót, aki 25 év börtönbüntetést kapott a bűncselekményben betöltött szerepe miatt.

Nemrég derült ki az is, hogyan jutottak fegyverekhez a Kuciak-gyilkosságban részt vett elkövetők. Erről bővebben itt olvashatnak.

Nemzetközi bírálatok

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) a Kocnert felmentő ítéletet „jelentős visszalépésnek” nevezte „az igazságosságért és a büntetlenség ellen folytatott küzdelemben”.

Az Európai Unióban a Kuciak-gyilkosság kapcsán sok bírálat érte Szlovákia jogállamiságát is.

Készült a dpa és az AFP tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG