Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ma dönt egy moszkvai bíróság arról, hogy börtönbe kerül-e Navalnij


Alekszej Navalnij a tárgyalásán egy moszkvai bíróságon, 2021. február 2-án.

Ma dönt arról egy orosz bíróság, hogy letöltendőre változtatja-e Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista felfüggesztett büntetését. Az ügyet, amely sokak szerint politikai indíttatású, országos tüntetések és letartóztatások kísérik.

Megkezdődött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista tárgyalása, ahol eldől, hogy letöltendőre változtatják-e azt a felfüggesztett börtönbüntetést, amit még egy évekkel ezelőtti – Navalnij és mások szerint politikailag motivált – ügyben kapott.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint szinte biztos, hogy Navalnijnak börtönbe kell majd vonulnia, a kérdés inkább csak az, hogy mennyi időt tölt majd rács mögött. Az ügyészség három és fél évre zárná börtönbe az aktivistát. Az aktivista letartóztatása nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, és több tízezer ember vonult utcára szerte Oroszországban az elmúlt két hétvégén, hogy Putyin rendszere és Navalnij bebörtönzése ellen tiltakozzon.

Alekszej Navalnij a bíróságon
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00

A feleségének üzent

Navalnij a február 2-ai meghallgatáson személyesen is részt vett, az előző két meghallgatásán csak videóhíváson jelentkezhetett be. Az aktivista egy üvegkalickában állt a bíróság elé, és a meghallgatás előtt a feleségét, Juliát méltatta, aki szintén jelen volt, miután az előző nap megbírságolták, amiért részt vett egy, a férje szabadon engedését követelő tüntetésen.

„Azt mondják, hogy súlyosan vétettél a közrend ellen, és rossz lány voltál. Én büszke vagy rád” –mondta Navalnij a tárgyalóterem mikrofonjába.

A rendőrség nagy erőkkel készült a moszkvai bíróság környékén a tárgyalásra. A környező utcákat lezárták, sok rohamrendőr is látható volt az épület környékén, és rendőrségi buszok sorakoztak a közelben.

Folytatódnak a letartóztatások

Az OVD-Info független megfigyelő szervezet jelentése szerint legalább 112 ember biztosan őrizetbe vettek a rendőrök a bíróság környékén a tárgyalás napján. Az elmúlt két hétvége során körülbelül 10 ezer embert vettek őrizetbe a tiltakozásokon, sokszor keményen fellépve a békés tiltakozókkal szemben, akik Navalnij letartóztatása és a korrupció ellen tiltakoztak.


A múlt vasárnapi tiltakozásokon a hatalmas erőkkel felvonuló rendőrök keményen léptek föl a tüntetőkkel szemben, Szentpéterváron elektromos sokkolót is használtak. Letartóztatták Navalnij feleségét is, valamint 35 újságírót, köztük a Szabad Európa tudósítóját, Andrej Afananszjevet is. Navalnij sok munkatársát és szövetségesét őrizetbe vették, többeket közülük pénzbüntetésre vagy házi őrizetre ítéltek.

A Kreml tagadja, hogy megmérgezték Navalnijt

Az orosz kormány egyik leghangosabb kritikusának számító aktivistát január 17-én tartóztatták le a repülőtéren, amikor hazatért Németországból. Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton.

Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert idegméreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni, de a bizonyítékok ellenére a Kreml tagadja, hogy köze lenne Navalnij „betegségéhez”.

Az orosz kormány továbbra is nyugati beavatkozásról beszél

Moszkva sokadik alkalommal vádolja meg a nyugati országokat azzal, hogy megpróbálnak beavatkozni a Navalnij-ügybe. Korábban a nyugati technológiai vállalatokat vádolták beavatkozási kísérlettel az orosz kormány vezető politikusai, aztán azt állították, hogy a nyugat felhasználja Navalnijt, hogy destabilizálja Oroszországot.

De már az Egyesült Államokat is megvádolta a Kreml, hogy beavatkozik Moszkva belügyeibe, amikor a Biden-kormány elítélte a tüntetők elleni erőszakos fellépést.

Most a külföldi diplomatákat vádolja Oroszország azzal, hogy nyomást akarnak gyakorolni az orosz bíróságokra, hogy ne változtassák letöltendőre Navalnij büntetését. Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő felszólította a diplomatákat, hogy „tartózkodjanak a bíróságra történő nyomásgyakorlástól”, miután a kormányszóvivő elmondása szerint diplomata rendszámos autók tűntek föl a bíróság környékén. Az nem világos, hogy valóban részt vettek-e diplomaták is Navalnij tárgyalásán.

Készült az Interfax, az AP, a Reuters és a Current Time tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG