Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Munkatársa szerint Alekszej Navalnij fogolycsere küszöbén állt a halálakor


Megemlékezés Alekszej Navalnijról Frankfurtban 2024. február 23-án
Megemlékezés Alekszej Navalnijról Frankfurtban 2024. február 23-án

A megállapodás, amelynek alapján a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető szabadulhatott volna, már rendkívül közel volt – mondta Marija Pevcsik.

Az Alekszej Navalnij alapította Korrupcióellenes Alapítvány vezetője arról számolt be friss videójában, hogy kollégáival együtt két éven keresztül dolgoztak azon, hogy meggyőzzék az illetékeseket egy olyan megegyezésről, amelynek keretében az aktivistát, illetve két, ugyancsak Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgárt kicserélnének az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökére, Vagyim Kraszikovra, akit Németországban életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy volt csecsen harcos 2019-es meggyilkolása miatt.

Pevcsik nem nevezte meg a másik két rabot, akit Moszkvának ki kellett volna adnia, márpedig jelenleg több amerikai állampolgár is rács mögött van Oroszországban, köztük Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal riportere, Alszu Kurmaseva, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió munkatársa és Paul Whelan volt tengerészgyalogos.

Razzia, mérgezés, magánzárka – Alekszej Navalnij legnagyobb csatái
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:56 0:00

„Február elején Putyinnak felajánlották az FSZB-s bérgyilkos, Vagyim Kraszikov kiadását, aki egy berlini gyilkosságért ül börtönben, cserébe két amerikai állampolgárért és Alekszej Navalnijért. Megerősítést kaptam február 15-én, hogy a tárgyalás már a végső szakaszban jár. Február 16-án Alekszejt megölték” – mondta.

„Alekszej Navalnij most itt ülhetne” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Hodorkovszkij: Putyin attól tart, hogy Navalnij temetése tömegdemonstrációkat robbanthat ki

A néhai aktivista volt kollégájának állításait hivatalos forrásból még nem kommentálták.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai Tucker Carlsonnak adott interjújában néhány hete közölte, hogy „megállapodás születhet” Gershkovich kiadásáról egy Németországban raboskodó orosz „hazafi” hazaengedéséért cserébe. Ezt az állítást az amerikai kormány alaptalannak nevezte.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz ellenzék first ladyje kihívja Putyint

Pevcsik úgy vélekedett, hogy Putyin nem viselte volna el Navalnij szabadon bocsátását, ezért inkább úgy döntött, hogy „megszabadul ettől az alkualaptól”. Ennek alátámasztására azonban semmilyen bizonyítékot nem mutatott be.

Arra is kitért, hogy Roman Abramovics orosz milliárdos „informális tárgyaló” volt a felek között. „Közös ismerősökön keresztül megkérdeztem őt, hogyan, mikor és milyen feltételek mellett tette ezt, és Putyin mit mondott. Sajnos nem válaszolt ezekre a kérdésekre, de nem is tagadott semmit” – tudatta.

Navalnij holttestét a hétvégén átadták a családjának. A halál okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra a hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: Mitévő lesz most a legfényesebb csillagát elveszítő orosz ellenzék?

A férfi a szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat tájékoztatása szerint február 16-án vesztette életét a 3. számú büntetőtelepen, ahol állítólag séta után rosszul lett, és szinte azonnal eszméletét vesztette.

A történtek óriási felháborodást keltettek, több ország elítélő nyilatkozatot adott ki, mondván, Alekszej Navalnijnak a „legmagasabb árat” kellett fizetnie azért, mert felszólalt a rezsim ellen.

A világ számos pontján, illetve Oroszország-szerte megemlékezéseket, gyertyagyújtásokat tartottak. Az orosz hatóságok több helyen feloszlatták a tömeget, és legkevesebb harminchat városban több mint négyszáz embert őrizetbe vettek, a legtöbbet Moszkvában és Szentpéterváron.

Tavaly újabb tizenkilenc év szabadságvesztést szabtak ki Alekszej Navalnijra, akit a bíróság szélsőséges közösség létrehozásában és finanszírozásában, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonásában és a nácizmus rehabilitációjában talált bűnösnek.

Ehhez kapcsolódóan: Szélsőségesség vádjával újabb tizenkilenc év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

A politikusnak egy legszigorúbb minősítésű büntetés-végrehajtási telepen kellett töltenie a büntetését. Ilyen helyeken az orosz törvények alapján az életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtott vagy a különösen veszélyes, visszaesőnek számító elítélteket tartják fogva.

Ehhez kapcsolódóan: „Sarki farkas”: A kemény börtön, ahol csapata rátalált Navalnijra

Alekszej Navalnijt 2021 elején tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott, majdnem halálos mérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy lábadozása alatt nem jelentkezett a hatóságoknál. Később további ügyekben is bűnösnek találták, szélsőséges szervezetnek bélyegezték korrupcióellenes alapítványát és oroszországi hálózatát.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne az aktivista megmérgezéséhez, szakértők szerint azonban ilyen típusú idegméreggel kizárólag állami szereplők rendelkeznek.

Eközben Putyin, aki régóta Navalnij nevét sem hajlandó kimondani, újabb újraválasztására készül a márciusi választáson, amelyen nincsen igazi kihívója, miután potenciális riválisait mind eltiltották, külföldre menekültek vagy rács mögött vannak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG