Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: még be sem jelentették, már mérték – az előválasztás közvélemény-kutatásai


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb híreink kedd reggel: még be sem jelentették, már mérték – az előválasztás közvélemény-kutatásai, magyar kormányközeli vállalkozók az újabb offshore listán, pálfordulás a véradás szabályozásában.

Az ellenzéki előválasztás okán ismét a kiemelt figyelem övezi a közvélemény-kutatásokat. Nemcsak politikusi döntéseket, hanem választó preferenciákat, szavazói döntéseket is képes megváltoztatni egy-egy megfelelő időben nyilvánosságra hozott kutatás eredménye, amelyek már ráadásul a média szűrőfunkciója nélkül, a Facebookon fejtik ki tömeges hatásukat. Cikkünkben azt kutatjuk, mennyire lehet támaszkodni a felmérésekre.

Rengeteg offshore céges fájl szivárgott ki nemrég, ezekben pedig négy ismertebb magyar szereplő neve is előkerült. Kertész Balázs és Jászai Gellért Brit Virgin-szigeteki cégeket vásárolt meg, ugyanitt volt bejegyezve a Horváth László kormányközeli vállalkozót igazgatóként alkalmazó cég, és Nyerges Zsolt is szerepel a listán. De az is kiderült, hogy Andrej Babiš cseh miniszterelnök például fedőcégeken keresztül vett kastélyt a francia Riviérán.

Átalakuló szabályok

Bő fél év alatt 180 fokos fordulatot vett az Országos Vérellátó Szolgálat stratégiája, miután hétfőtől liberalizálta a véradás rendszerét. Az irányított véradás szabályait úgy alakítják át, hogy már nem kell megegyeznie a donor véradó és az általa kiválasztott beteg vércsoportjának. A szervezet pálfordulásában közrejátszhat az is, hogy évek óta folyamatosan csökken a véradók száma.

Sztoriban: kevesebb a műtét, ezért nincs vérhiány
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:08:29 0:00

A gyorsan emelkedő élelmiszerárak mellett a disznóhús nem drágul, ez a hazai sertéstartók egy részét csődbe viheti, mivel jellemzően jóval drágábban állítanak elő disznóhúst, mint európai versenytársaik. Durván kilenc-tízezer kisebb termelő van az országban, aki még a méretgazdaságosság előnyeit sem tudja kihasználni. Ezért állami pénzeket kértek a disznós cégek, és úgy tűnik, meg is kapják azt.

Határkérdések

Lengyelország kamerákkal, mozgásérzékelőkkel és egyéb fejlett technológiai megoldásokkal kívánja erősíteni határvédelmét a Belarusz felől egyre erősödő migrációs nyomásra tekintettel – közölte a belügyminiszter. Elmondta, hogy a határkerítés hasonló lesz a Görögország és Törökország közöttihez, de a magyar–szerb határról is merítettek ötleteket. A lengyel határőrség tájékoztatása szerint az előző hónapban 3500 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak Belarusz felől.

A KFOR veszi át ideiglenesen az irányítást a koszovói–szerb határon a következő két hétben. A szerb tüntetők feloldották a blokádot, a szerb hadsereg és a koszovói különleges erők visszavonultak a térségből. A konfliktushoz vezető nézeteltérést azzal oldják fel, hogy ideiglenes rendszámtáblák helyett csak a felségjelet kell letakarni azokon az autókon, amelyek áthajtanak a vitatott határon.

Autóbalesetben meghalt Lars Vilks svéd karikaturista, akit különböző iszlamista csoportok számos alkalommal halálosan megfenyegettek Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzai miatt. A 75 éves férfi két civil ruhás rendőrrel utazott abban az autóban, amely vasárnap este összeütközött egy kamionnal Svédország déli részén. A baleset körülményeit vizsgálják.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG