Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még mindig 1500 fölött a napi új fertőzöttek száma Magyarországon


Covid-oltópont a budapesti Honvédkórházban.
Covid-oltópont a budapesti Honvédkórházban.

1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést , ezzel 391 170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94 beteg, így az elhunytak száma 13 931 főre emelkedett.

A gyógyultak jelenleg 299 989 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 250 fő. 4014 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 321-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 348 927 fő kapott oltást, közülük 134 824 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával).

Megérkezett a kínai vakcina, de dokumentáció állítólag még nincs

Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet már január végén engedélyezte az oltóanyagot, amit most a Nemzeti Népegészségügyi Központnak kellene bevizsgálnia annak a dokumentációnak az alapján, amely a Népszava értesülése szerint továbbra sem áll rendelkezésre.

A miniszterelnök január 29-én a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy regisztráljon a koronavírus elleni oltásra és oltassa be magát. Orbán Viktor azt mondta, hogy ő is beoltatja magát, ha rá kerül majd a sor. Ekkor beszélt arról hogy ő megvárja a kínai vakcinát, abban bízik a legjobban:

"Én úgy vagyok vele, hogy ezt a vírust a kínaiak ismerik legrégebb óta, ezért abból indulok ki, hogy valószínűleg ők is tudják róla a legtöbbet, úgyhogy én megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek". - fogalmazott január végén a miniszterelnök.

Biden júliusra ígéri az amerikaiaknak a vakcinát

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy minden amerikai július végéig hozzá fog férni a koronavírus-vakcinához. Korábban Biden még azt ígérte, hogy tavaszra lesz hozzáférhető a védőoltás, de a Fehér Ház kénytelen volt kitolni a dátumot, mivel mind a vakcinák beszerzése, mind az országon belüli kiszállítása akadályokba ütközött.

"Július végére 600 millió adagunk lesz, elég oltás minden amerikainak" – mondta Biden. Az Egyesült Államok elnöke arról is beszélt, hogy szeretné, ha az iskolák hamarabb újra nyitnának, és támogatja a tanárok beoltását. Biden hangsúlyozta, hogy a "nyájimmunitás"-hoz és a normális élethez visszatéréshez még hosszú út áll az ország előtt.

A napi esetszám némileg csökkent az Egyesült Államokban, de még mindig a több tízezres léptékben mozog. Február 16-án a John Hopkins Egyetem adatai szerint, éppen csak, de ezer alatt volt a napi halálozási szám. A vírusnak eddig 487 ezer áldozata volt az Egyesült Államokban.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG