Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mélyponton a GDP-növekedés; zavaros magyar diplomácia; honvédségi urambátyámvilág


Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten 2020. május 11-én
Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten 2020. május 11-én

Sosem látott mélyponton a magyar gazdasági növekedés. Novák Katalin nem visz önálló külpolitikát, Szijjártó Péter inkább külgazdasági miniszter. Kutató: Nem arra kell készülni, hogy Magyarországot megtámadják, és tízezer katona majd megállítja az ellenséget. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Sosem látott mélyponton a magyar gazdasági növekedés

Negyedik negyedéve csökken a bruttó hazai termék (GDP), ilyen még a 2008-as gazdasági világválság után sem történt, sőt 1995 óta, amióta mérik, nem fordult elő. Éves szinten 2,3 százalékos a visszaesés, az előző negyedévhez képest pedig 0,3 százalékos. A kormány szerint az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt alakult így, de a második fél évben már beindulhat a növekedés.

Novák Katalin nem visz önálló külpolitikát, Szijjártó Péter inkább külgazdasági miniszter

Megnéztük, hova utazott első köztársasági elnöki évében Novák Katalin, és hogy hol, kikkel találkozott ugyanebben az időszakban Szijjártó Péter. Ezek alapján az derült ki, hogy Novák külpolitikai aktivitása nem tér el a kormányétól, Szijjártó főleg külgazdasági miniszterként aktív sok orosz és szerb találkozóval. Ugyanakkor mindkettőjüket kevés igazán befolyásos külföldi politikus fogadta.

Wagner Péter: „Nem arra kell készülni, hogy Magyarországot megtámadja valaki, és tízezer fő katona majd megállítja az ellenséget”

Nem működik transzparensen a Magyar Honvédség, azt sem lehet tudni, hogy az elmúlt nyolc évben a Zrínyi haderőfejlesztési programra előirányzott 3500 milliárd forintból eddig mennyit és mire költött el a minisztérium – mondták elemzők a Szabad Európának. Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint ugyanakkor ez nem furcsa, ugyanis a honvédség is a társadalom leképeződése: urambátyámvilág, kontraszelektál a vezetők kiválasztásánál, és éppen ezek gátolják meg abban, hogy olyan jól működjön, mint egy hatékony multi, ahol csak a legjobbak juthatnak fel a ranglétrán.

Ukrajna és az EU: váratlan pontban javíthatja a háború a tagság esélyét

Azt már többen megfogalmazták, hogy Oroszország 2014-es és 2022-es agressziója Ukrajna ellen szorosabbra fűzte Kijev és Brüsszel kapcsolatát. A háború azonban – a harcok embertelen borzalma mellett – három pontban is felgyorsíthatja a tagsági tárgyalásokat, ha az ország eljut odáig. Egyebek mellett erről is beszélt podcastsorozatunk friss részében állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán.

Előveszi a kormány a magyar áramtermelő erőművek bolygó hollandiját

A vízszivattyús erőművek építésének áramhálózati létjogosultságát vizsgálja az energetikai tárca, bár az ilyen tervek eddig mind elbuktak Magyarországon. Titkolt a vizsgált kapacitásméret és a költségigény is, de az sem látszik, hogy ezek az építmények 2030-ig megépülhetnének.

Sok családnak okozhat gondot a dráguló iskolai étkezés

Az év eleji, húsz-harminc százalékos emelés után ismét jelentős mértékben drágulhat a közétkeztetés az infláció és az egyéb költségek emelkedése miatt. Hajdú-Biharban egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzatok mennyivel emelnek, de az biztos, hogy az ingyenes közétkeztetésből épp kiszoruló családoknak problémát okoz majd az áremelkedés.

Új magyar tulajdonos tűnt fel a korábban ismert NER-es jachtok mögötti cégben

Miközben Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc a magyar nyilvánosság által korábban nem ismert jachton tölti szabadságát családjával, változás történt a kormányzat egyes tagjaival és baráti vállalkozóival korábban kapcsolatba hozott jachtok tulajdonosi hátterében.

Majdnem teljesen elhagyják az EU-t a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok

Mivel az Európai Unió intézményei és kormányai sokat költenek azokra a témákra, amelyekkel az OSF is foglalkozik, a világ más pontjaira fókuszálnak majd, ahol hatékonyabb lehet a működésük. Az Open Society Foundations szinte teljesen kivonul az Európai Unióból.

Dr. Sós Endre: Olyan állatkertté tesszük a budapestit, amit jegyeznek Európában

Egy sérült parlagi sast operált, mielőtt az interjúra érkezett, azt mondja, optimista, mert fiatal állatról van szó, pár hónap múlva talán visszakerülhet a természetbe. Nincs két egyforma napja, mindegyik tartogat valami új kihívást, és ezt varázslatosnak tartja. Dr. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója, vezető állatorvosa több mint 25 éve óvja az állatkert lakóinak egészségét.

Emberismeret, ritmusérzék, abszolút hallás – a Vígszínház súgója volt a vendégünk

Az első olvasópróbától kezdve végigkíséri a darabot, segíti a színészeket, akiknek biztos pontot jelent. Munkájához jó emberismerőnek kell lennie, tökéletes hallás és jó ritmusérzék is kell hozzá. Vendégünk hivatalosan 1976 óta dolgozik a Vígszínházban, először éppen ötven éve lépett a teátrum színpadára, akkor még énekesként, méghozzá egy legendás előadásban, Presser Gábor első színházi munkájában, a Képzelt riport…-ban. Kertes Zsuzsával, a Vígszínház súgójával beszélgettünk.

Balesetelemző: Máshol sem indexelnek, de nem vezetnek olyan agresszívan, mint a magyarok

Deli Kálmán szerint a biciklisek nem szabálykövetők, pedig ők is járművezetők, akár az autósok. Azt, hogy az Árpád hídon ne versenyezzenek és ne mehessenek akár 170 km/h-val autók, rendőri jelenléttel lehetne megakadályozni. A büntetőfékezés műveltségi probléma, az ittas vezetés pedig általános.

Recski sárlavina: újra sárban úszott a bányához közeli utca

Az elmúlt hetek esőzései miatt ismét folyt le a saras víz a hegy tetején lévő bányából a közeli utca lakóira Recsken. A sárlavina óta robbantottak is a bányában, a helyiek szerint szabálytalanul. Egy természetvédelmi szakember szerint a bánya engedélyeit egy nagyon felszínes eljárásban adták ki, és a sárlavinánál is nagyobb baj történhet.

Kormányhivatal: Sok vállalkozás csak néhány hónapra szerződött a Mol hulladékos cégével

Hiába indult el júliusban a Mol vezetésével az új, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer, sokan még kivárnak. A Mol hulladékos cégével szerződő fémtelepek negyede csak hat hónapra írt alá. Abban bíznak, hogy az induló jogi eljárások hatására kivesznek bizonyos anyagáramokat a hulladékkoncesszió hatálya alól. A peres ügyek és a hatósági vizsgálatok még a 35 éves koncesszió érvénytelenségét is kimondhatják.

Ismert amerikai emigráns: „Magyarországon már olyan dolgok történnek, amibe bele kell szólni, mert ártanak a magyar jövőnek”

Az 1956-os amerikai magyar emigráció, valamint a bősi vízlépcső és a Duna elterelése elleni küzdelem ismert alakja. A korábbi Fidesz-szimpatizáns Lipták Bélát Oroszországról, Orbánról kérdeztük akkor, amikor a magyar társadalom fideszes harmadában egyre erősödik az Amerika-ellenesség.

Egy negyedik ügyben is vádat emeltek Donald Trump ellen

A volt amerikai elnök és tizennyolc társa a vád szerint megpróbálta megmásítani a 2020-as választás eredményét Georgia államban, az érintettek ellen egy szervezett bűnözéssel szembeni helyi törvény (RICO) megsértése miatt is eljárás indult.

Nem tudják az ukrán gazdák, hogy mi lesz az általuk megtermelt gabonával

Viktor Cvik körülbelül 4800 tonna búzát takarított be júliusban, a fekete-tengeri szerződés összeomlása miatt azonban fogalma sincs, mi lesz a sorsa a gabonának, vagy hogy egyáltalán fenn tudja-e tartani szeretett gazdaságát.

XS
SM
MD
LG