Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mennyire nacionalista az orbáni rendszer?


A nemzeti lobogó tükörképe a Parlament előtt.
A nemzeti lobogó tükörképe a Parlament előtt.

A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: mennyire nacionalista az orbáni rendszer, milyen választ kaptunk az állami újságíróképzésről küldött kérdéseinkre, az iráni rendőrség szerint a családja ölt megy egy 47 éves filmrendezőt.

Nemzet, nemzeti – az elmúlt tíz év kedvenc kormányzati hívószava lett ez a két kifejezés. Mennyire nacionalista és mennyire nemzetépítő a Nemzeti Együttműködés Rendszere? Erről beszélget a podcastsorozat legfrissebb epizódjában Bárdi Nándor történésszel Kerényi György. A külső és belső nemzeti egység megteremtődhet ugyan, de a jogállamot leépítő magyarországi gyakorlat nem lehet minta a kisebbségvédelemben, hangzik el az interjúban.

Közérdekű adatigénylésre volt szükség ahhoz, hogy az NTGN reagáljon az állami pénzből zajló újságíróképzéssel kapcsolatos kérdéseinkre. A válasz valódi információkat alig tartalmazott, de így sem tanulság nélküli a törvényes határidő utolsó perceiben beérkező levél. A vállalkozóként foglalkoztatott tanárok nettó 10 ezer forintos órabérért vagy havi nettó 270 ezer forintos fizetésért dolgoznak.

Csillapodó járvány, lassuló oltási ütem

A kedvezőbb járványadatokkal mintha az oltási kedv is lanyhulni látszik. A kórházban ápolt koronavírusos betegek száma 981, egy nappal korábban még csak 965 főről lehetett tudni. Négy fővel kevesebben vannak lélegeztetőgépen előző naphoz képest, azaz 110-en. Elhunyt újabb öt fertőzött, velük együtt a járvány közvetlen áldozatainak száma 29 733 főnél jár Magyarországon. Az elmúlt 24 órában kevesebb mint tízezer újabb első oltást sikerült beadni. Így kicsivel kevesebb mint 5 millió 147 ezer ember kapott legalább egy oltást.

Autó vagy repülő? - a hosszú karantén után sokan utaznának
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

Kötelező gyász

Le kellett borotválniuk a fejüket a gyász jeléül az állami alkalmazottaknak és a nagyvállalatok igazgatóinak is Türkmenisztánban, miután elhunyt az elnök apja. Gurbanguli Berdimuhamedov erős személyi kultuszt épít, amiben főszerepet játszanak felmenői. A kormány bejelentése szerint a gyászidőszak leteltével nagyszabású megemlékezéseket terveznek, amire már el is kezdték gyűjteni az „adományokat” az állami dolgozóktól.

Felkavaró történet bontakozik ki a 47 éves iráni filmrendező megölésével összefüggésben. A helyi hatóságok szerint saját szülei kábították el, majd darabolták fel a férfit. Az eset megrázta az országot, annál is inkább, mert az idős pár bevallotta: „erkölcstelen viselkedése miatt” lányukat is megölték. A tragédiák ráirányították a figyelmet azokra a bűncselekményekre, amelyek kiváltó oka a becsület és a szexuális magatartás sajátos megítélése az iráni társadalomban.

“Nincs közbiztonság”: nők az utcai zaklatásról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:20 0:00

Nem mindennapi fényképeket gyűjtöttünk össze egy murmanszki halász felvételeiből. Roman Fedorcsov azzal lett híres, hogy mélytengeri halászként keresi kenyerét, és különleges, a legijesztőbb horrorfilmek szereplőit idéző tengeri zsákmányairól Instagram fiókján számol be.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG