Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: 93 milliós lakbér egy szociális bérlakásért, ahol még víz sincs


Legfontosabb cikkeink szerda reggel: 93 milliós lakbér egy szociális bérlakásért, közeleg a második érettségi a járvány idején, tovább gyűrűzik a cseh kémbotrány.

Néhány hónapnyi lakbérért több mint 93 millió forintot követelt az újszentiváni polgármester egy gyerekeit egyedül nevelő édesanyától. A csillagászati összegű tartozást az asszonynak 8 napon belül kellett volna rendeznie, annak ellenére, hogy már hónapokkal ezelőtt elmenekültek a bérelt házból, mert a polgármester még tavaly télen elzáratta a vizet az önkormányzati ingatlanban. Azt is megemlítette a Szabad Európának eljuttatott levelében a falu első embere, hogy a családnak április közepéig át kell adnia a szociális bérlakást az önkormányzatnak, méghozzá kifestve és kijavítva az esetleges hibákat, bár az önkormányzat már hónapokkal ezelőtt lecserélte a zárakat a bejáraton.

Sztoriban: vőfélyből polgármester, balhés falu
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:37 0:00

300 milliós keretszerződést kötött a terézvárosi vagyonkezelő egy olyan céggel, amely már az előző, fideszes kerületvezetéstől is megkapta ezt a megbízást, és a Kocsis Máté irányította Józsefváros állandó tendernyertese volt néhány másik céggel együtt. Terézvárosban is együtt bukkantak föl. Tavaly ősszel már felfigyeltünk egy hasonló döntésre: a 2019 előtt fideszes vezetésű VIII. kerület kedvelt építőipari beszállító cége, a Hufer-Bau Kft. a már momentumos polgármester vezette Terézvárosban is elnyert egy nagyobb tendert.

Közeleg a második érettségi a járvány idején

Másfél millió magyar már a második dózist is megkapta a védőoltásból, írja a hivatalos tájékoztató oldal. Az első oltásukat megkapókkal együtt már 3 millió 363 ezernél tart a számláló. Kicsit kevesebb mint 50 ezer ember kapta meg az első oltását előző nap. A járvány napi statisztikája azonban nem mutat jelentős javulást. Egy nap alatt 207-en haltak bele a koronavírus okozta betegségbe, ezidő alatt 2 527 új fertőzöttet regisztráltak. 8 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Ez érdemi csökkenés, több mint 500 fővel vannak kevesebben, mint előző nap. A kórházban gyógyulók közül 925-en küzdenek az életükért lélegeztetőgép segítéségével. A járvány eddig 25 787 életet követelt itthon.

Belefáradtak a diákok az online kommunikációba ‒ mondta a Szabad Európának egy tavaly érettségizett fiatal. Óriási kihívás az önálló felkészülés, és rengeteg a megválaszolatlan kérdés is. Két végzős diák úgy nyilatkozott: a jövőt tervezni kell, és tenni érte. Ennek első lépése pedig a sikeres érettségi. A négy fal között szükség van egy nagy adag szorgalomra: nehezebb a koncentráció és az időbeosztás önálló megtervezése. Ezt is segíti az egyik záróvizsgákra készülő diák által létrehozott és ma már 20 ezer követőnek örvendő Facebook-csoport.

Döntött a Johnson & Johnson Magyarországon is alkalmazni tervezett koronavírus elleni vakcinájáról az Európai Gyógyszerügynökség. A szervezet közleménye szerint a vérrögképződést is fel kell sorolni a "nagyon ritka" mellékhatások között. A szakemberek azonban ennek a készítmények az esetében is hangsúlyozzák, hogy az oltóanyag előnyei még mindig felülmúlják a kockázatokat.

Tovább gyűrűzik a cseh kémbotrány

Csehország felszólította szövetségeseit, hogy szolidaritásból utasítsák ki ők is az országukban működő orosz hírszerzőket. A cseh külügyminiszter bejelentette, hogy bekérették az orosz nagykövetet, akit tájékoztatni fognak a további cseh lépésekről, de hogy melyek ezek, azt nem árulta el. A brit hírszerzés egyik korábbi vezetője szerint az orosz hírszerzési tevékenység 10 százalékát ismerhetjük Európában. A témához kapcsolódik egy infografikánk is arról, hogy a nagyhatalmak hány diplomatát akkreditáltak Magyarországon.

A Riporterek Határok Nélkül idei sajtószabadság-ranglistáján már csak 92. Magyarország, holott tizenöt éve még a tizedik hellyel büszkélkedhetett. A szervezet jelentésében tavalyi évből kiemelték az Index.hu kormányközeli elfoglalását, a Klubrádió adminisztratív kiszorítását a hagyományos rádiós piacról, de pozitív hírként említették a Szabad Európa visszatérését is.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG