Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: milyen az élet harmadik oltással?


A legfontosabb cikkeink szerda reggel: kormányhatározatban cáfolja a kabinet az EU jogállamisági jelentését, a harmadik oltást kérők első tapasztalatai, politikai perpatvar egy vajdasági magyar színház körül.

Kormányhatározat jelent meg arról, hogy Magyarországon hatékony az antikorrupciós fellépés, független az ügyészség és az alkotmánybíróság, jól működnek a jogi fékek és ellensúlyok. Az EU-s jogállamisági jelentésnek vágna vissza ezzel a kormány, miközben Putyin gondolataival magyarázzák, miért sokszínű a magyar média.

Zökkenőmentes regisztrációról szólnak az első beszámolók azoktól, akik harmadik oltást is kértek, mert nem érzik védettnek magukat a két adag kínai vakcina után. Volt, akinek a háziorvosa még a szabadságát is megszakítja, míg más amiatt panaszkodott, hogy az orvosa hallani sem akar harmadik oltásról, amit emberkísérletnek tart.

Alkotmányellenes Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter rendelkezése arról, hogy védettségi igazolvány hiányában csak az önköltséges teszt megfizetése mellett vehetők igénybe bizonyos egészségügyi ellátások. Kozma Ákos ombudsman felkérte a minisztert, hogy vonja vissza a rendelkezést.

Újabb három beteg hunyt el a koronavírus szövődményeiben, így a járvány közvetlen áldozatainak száma 30 032 főnél jár Magyarországon. 59 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. 82 két beteget kórházban kell kezelni, nyolcan vannak lélegeztetőgépen.

Veszélyes politika

Politikai vitát kavar a vajdasági Tanyaszínház magyar nyelvű bemutatója, a harmincas években írt és az Európában terjedő nácizmus témáját is érintő Kazimír és Karolina című darab. A szerbiai Magyar Nemzeti Tanács azt kéri, vegyék le a darabot a repertoárból, az elhangzó trágárságokra hivatkozva. Mások a magyar és szerb kormány kultúrpolitikai összefonódásait kifogásolják.

Belarusz bűnök

Felakasztva találtak meg egy belarusz aktivistát Kijevben. Vitalij Sisav a minszki rezsim üldözöttjeit támogató Ukrajnai Belarusz Ház (BDU) nevű civil szervezet vezetője volt. Barátnője szerint a társa biztosan nem lett öngyilkos. Munkatársa szerint verés nyomai látszódtak az arcán, amikor megtalálták.

Litvániában jóváhagyták az „erőszak alkalmazását” a menekültek feltartóztatására. A litván vádak szerint belarusz hatóságok szándékosan migránsokat csábítanak az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a közös határhoz szállítják őket, ezzel megbosszulva a belarusz ellenzéknek nyújtott litvániai menedéket.

Egy könnyedebb témával zárom hírlevelemet: eredményes napja volt olimpikonjainknak kedden, örömüket képgalériánkban mutatjuk be.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG