Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: milyen kilátásai vannak a Horvátországban jogerősen elítélt MOL-vezérnek?


Egy INA töltőállomás a horvátoszági Samobor-ban, 2011. február 17-én.
Egy INA töltőállomás a horvátoszági Samobor-ban, 2011. február 17-én.

A legfontosabb cikkeink szerda reggel: milyen kilátásai vannak a Horvátországban jogerősen elítélt MOL-vezérnek, az USA ismét felemelte szavát az Északi Áramlat 2 gázvezeték ellen, a gyűlölet erősítéséért bírálja a Facebook-ot volt termékmenedzsere.

Korrupciós vádak miatt két év letöltendő börtönre ítélték Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját. Az ítélet jogerős, de több színtéren folytatódni fognak a jogi csatározások. Ettől függetlenül Hernádi Zsolt csak akkor kerülhet ténylegesen börtönbe, ha Horvátországba utazik. A Mol ismét alaptalannak nevezte a az ítéletet, amit a horvát Alkotmánybíróságon is megtámadnak. A vezető kilátásairól szakértővel beszélgettünk.

Peren kívüli egyezséggel hat év letöltendő börtönbüntetést kapott a buszsofőr a tizenhét halálos áldozatot követelő veronai busztragédia ügyében; első fokon még tizenkét évet ítéltek neki. Olaszországban soha többé nem vezethet, itthon azonban igen.

Figyelmeztetések

Hivatalosan is bejelentette a budapesti járványügyi szigorításokat a főpolgármester. A maszkhasználatot továbbra sem tudják kötelezővé tenni a közösségi közlekedésben, de ajánlják. Újabb 36 halálos áldozata van itthon a járványnak. Az elmúlt 24 órában 3125 új fertőzöttet igazoltak.

Óva intette Európát az Egyesült Államok attól, hogy engedjen Oroszország nyomásgyakorlásának, és felgyorsítsa az Északi Áramlat 2 gázvezeték hivatalos engedélyeztetési eljárását. Európában az utóbbi időszakban rekordmagasba szöktek a gázárak, részben az ellátási hiány következtében.

Gyűlölet, szeretet

Ismét élesen bírálta a Facebookot a közösségi oldal korábbi termékmenedzsere, mondván, „kétségtelenül felerősíti a gyűlöletet”. Frances Haugen ezúttal a brit parlament illetékes bizottságának ülésén vett részt hétfőn, ahol az online biztonságról szóló törvényjavaslat szigorításának kérdése volt a téma.

Elemzők és kollégái szerint az Európai Parlament döntése, hogy Alekszej Navalnijnak ítéli oda a rangos Szaharov-díjat, emeli nemzetközi tekintélyét, így valamiféle védelmet nyújt a bebörtönzött ellenzéki aktivistának. „Ez erős elismerése annak, hogy Alekszej Navalnij nem szélsőséges vagy terrorista, hanem valójában szabadságharcos”mondta a Szabad Európának Alina Poljakova, az Európai Politikai Elemzőközpont elnök-vezérigazgatója.

Bár a gyakorlatban már nem alkalmazzák, még mindig fájó pont az LMBT+ embereknek a litván „melegpropaganda-törvény”. Más volt szovjet balti államokhoz hasonlóan Litvánia is dekriminalizálta a homoszexualitást a kilencvenes évek elején, ugyanakkor az 1992-es alkotmányban betiltották az azonos neműek házasságát. A balti országban ráadásul a parlament idén tavasszal szavazta le a bejegyzett élettársi kapcsolatot engedélyező törvényjavaslatot is.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG