Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: mozdul a fővárosi ingatlanpiac, de csak kevesen lesznek előnyösebb helyzetben


A legfontosabb cikkeink hétfő reggel: javult a vevők alkupozíciója az ingatlanpiacon, nyájimmunitás és harmadik oltás, az afgán fővárost ostromolják a tálibok.

Budapest az országos ingatlanpiac laboratóriuma, ami ott történik, hamarosan begyűrűzik vidékre is. A fővárosban már nem lehet bármilyen áron lakást eladni. Nőtt a vevők alkupozíciója, de az internetes hirdetések adatai alapján az eladók 80 százaléka magától csökkentette az árat, miután nem jöttek a vevők, derül ki elemzésünkből.

Egyenletes országos átoltottság nélkül nem lesz nyájimmunitás, erre utalt Rusvai Miklós virológus, amikor arról beszélt, hogy 70 százalékos oltottságot kellene eléri minden magyarországi régióban a járvány lelassításához. Őmaga nem fogja kérni a koronavírus elleni harmadik oltást, mert akiknek megfelelő védettség alakult ki a szervezetében, annak nincs szüksége újabb dózisra.

Ha már szóba került a harmadik oltás: a kormányzati járványportál szerint eddig 118 ezren kapták meg itthon, 5 és fél millióan pedig két dózist vettek fel. A hétvégén 188 új fertőzöttel 810 504 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 beteg, így az elhunytak száma 30 041 fő. Kórházban 92 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Afganisztán jövője

A tálibok már a főváros, Kabul külső kerületeiben vannak. Azt ígérik, hogy nem támadják meg az afgán fővárost, tárgyalnak a békés hatalomátadásról az afgán vezető tisztségviselőkkel. Közben menekítik ki a diplomatákat Kabulból. A hétvégén kitudódott, Asráf Gáni afgán elnök már elhagyta az országot.

Tórpusi vihar fenyegeti a földrengés sújtotta Haitit. A földmozgásban csaknem 1300-an vesztették életüket, a polgári védelmi ügynökség előzetes kárfelmérése szerint legkevesebb 949 lakóház, hét templom, két szálloda és három iskola dőlt romba. A kikötő, a repülőtér és a telekommunikációs hálózat épségben maradt.

A valóság átalakítása

Történelemoktatással foglalkozó állami bizottság létrehozását rendelte el az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a testület élére az ellentmondásos megítélésű korábbi kulturális minisztert, Vlagyimir Megyinszkijt állítja, és a belügyminisztérium mellett olyan ügynökségek képviselői is helyet kapnának benne, mint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Sok történész attól tart, hogy az új testülettel a rövidlátó ideológia átalakítja a történelemoktatást.

A valóság átírásáról szól videónk is, melyben a deepfake technológiát mutatjuk be. A mesterséges intelligencia által generált hamis képeket, filmeket akár jó célokra is lehetne használni, az eljárás mégis inkább a közszereplők lejáratása miatt lett ismert.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG