Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nobel-díj-eső; megtámadták Izraelt; meghalt Sólyom László


Frissen készített Nobel-díjak 2019. október 29-én a svédországi Eskilstunaban.
Frissen készített Nobel-díjak 2019. október 29-én a svédországi Eskilstunaban.

Magyar tudós kapta megosztva az orvosi és a fizikai Nobel-díjat is. 81 éves korában elhunyt Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke. Megtámadta Izraelt a Hamász, a palesztin csoport fegyveresei sok száz izraelit megöltek és túszokat ejtettek. Az EU blokkolt eurómilliárdokat oldhat fel Magyarország számára Ukrajna támogatásáért cserébe. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Magyar tudós kapta megosztva az orvosi és a fizikai Nobel-díjat is

Karikó Katalin, illetve kutatótársa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapta idén az orvosi Nobel-díjat. Karikó több évtizedes kutatásai alapján alkotta meg a BioNTech a Pfizerrel közösen az első mRNS-alapú, koronavírus elleni vakcinát. Magyar származású tudósnak utoljára csaknem húsz éve, 2004-ben ítélték oda a Nobel-díjat, magyar nőnek pedig még soha.

Egy másik cikkünkben Karikó Katalin volt professzora, Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Orvosi Biológiai Intézet emeritus professzora mesélt volt tanítványáról, hangsúlyozva, hogy rendkívüli türelemre, kitartásra és szívósságra volt szükség ehhez az eredményhez.

A fizikai Nobel-díjat pedig a Németországban élő magyar kutató, Krausz Ferenc kapta a Svédországban dolgozó Anne L’Huillier-vel és a Kanadában kutató Paul Corkummal megosztva. A férfi tulajdonképpen lefényképezte a természet leggyorsabb, atomi mozgásait.

Meghalt Sólyom László

A volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, jogtudós, akadémikus, egyetemi tanár 81 évet élt. Sólyom László "óriási erővel, tevékenyen és derűvel viselt hosszú betegség után" hunyt el - közölte a volt köztársasági elnök titkársága.

Vezetésével az Alkotmánybíróság több fontos kérdésben is jelentős határozatot hozott, például a halálbüntetés eltörléséről, az igazságtételi törvényről, a köztársasági elnök jogállásáról, a népszavazás alkotmányos tartalmáról, a terhességmegszakításra vonatkozó jogszabályokról vagy a kárpótlási törvényről szóló döntés.

Az Országgyűlés 2005. június 7-én az 1989-ben kikiáltott Magyar Köztársaság harmadik elnökévé választotta.

Megtámadta Izraelt a Hamász

A palesztin csoport fegyveresei szombaton izraeli városokba törtek be, sok száz izraelit megöltek, és több tucat túszt ejtettek az 50 évvel ezelőtti jom kippuri háború óta a legtöbb áldozatot követelő támadásban. A legfrissebb hírek már több mint 500 izraeli áldozatról szólnak a Gázából indított támadás után.

A Gázai-övezetben több mint 300-an haltak meg, amikor Izrael megtorló csapással válaszolt. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a sérültek száma megközelíti a kétezret.

"Hosszú és nehéz" háborúról beszélt Izrael miniszterelnöke országa lakóinak.

Az EU befagyasztott eurómilliárdokat oldhat fel Magyarországnak Ukrajna támogatásáért cserébe

Magas rangú illetékesek szerint az Európai Unió több milliárd eurónyi, jogállamisági aggodalmak miatt befagyasztott összeg felszabadítását fontolgatja Magyarország számára, miközben igyekszik elnyerni a kormány jóváhagyását a további ukrajnai segélyekhez és Kijev tagsági tárgyalásainak megkezdéséhez.

A Financial Times írt arról, hogy Magyarország november végén megkaphatja az Európai Bizottságtól a korábban befagyasztott uniós források több mint felét, 13 milliárd eurót. A brüsszeli testület alelnöke, Věra Jourová azonban alaptalan spekulációnak nevezte, hogy létezne ilyen alku Budapesttel. Aláhúzta: folynak a tárgyalások a blokkolt pénzek kapcsán.

Miért érzik otthonosan magukat Magyarországon a külföldi szélsőjobboldali aktivisták?

Két ismert, fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai is beiratkozott az ELTE egyik nyári magyar nyelvi kurzusára. Egyikük évek óta itt él. Csoporttársaikban félelmet keltett a jelenlétük: volt, aki emiatt be sem fejezte a fizetős kurzust, amikor kiderült, kikről van szó. Friss podcastunk vendége a történetet megíró Garamvölgyi Flóra volt, aki a munka háttere mellett arról is beszélt, hogy miért kell különösen körültekintően eljárni, amikor kirekesztő nézeteket valló, szélsőséges személyekről, csoportokról, ideológiákról kell írnia az újságírónak.

Az oroszbarát Robert Fico nyerte meg Szlovákiában a választást

Szlovákiában az egykori baloldali miniszterelnök, az ukrajnai katonai segélyezés beszüntetésével is kampányoló Robert Fico nyerte a szombati választásokat. Ám ahhoz, hogy ténylegesen ő alakíthassa meg a következő kormányt, szövetségeseket kell szereznie.

A Szabad Európa brüsszeli munkatársa szerint a szlovákiai választás eredménye az Ukrajna-fáradtság első valódi politikai megnyilvánulása.

Kampányriportunkban a szlovákiai magyar etnikai szavazás hattyúdaláról írtunk, egyebek mellett annak esélyeit latolgatva, hogy lesz-e ismét parlamenti képviselete a közösségnek Pozsonyban. A Political Capitallal induló új podcastsorozatunkban pedig a választási kampány során tapasztalható dezinformációkról volt szó.

Németh Zsolt: Donald Trump és Orbán Viktor között jó a kémia

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke azt mondja: meggyőződése, hogy még a törökök előtt megtörténik a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja. Bár Volodimir Zelenszkij elnököt zseniális kommunikátornak tartja, a magyar–ukrán politikai párbeszéd körülményei javításra szorulnak. Ebben változást hozott Novák Katalin ukrajnai látogatása.

Saját korlátaival szembesült az Európai Politikai Közösség Granadában

Harmadik csúcstalálkozóját tartotta egy éven belül Granadában a jelenleg negyvenhat tagot számláló Európai Politikai Közösség (EPC), az összejövetelről azonban hiányzott az EP által a Hegyi-Karabah ellen intézett agresszió miatt frissen elítélt azeri vezető és állítólagos betegsége miatt Recep Tayyip Erdoğan török elnök is.

Friss podcastunkban állandó brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal az EPC-csúcsról beszélgettünk, amelyet pénteken az EU állam- és kormányfőinek informális egyeztetése követ. Áttekintettük, hogy mi valósult meg a jövőre lejáró, előző stratégiai tervben, és mi várható a következő ötéves programban.

Magyarország újabb tízmilliárdokkal segítheti meg a Boszniai Szerb Köztársaságot

Milorad Dodik, a Putyin-párti boszniai szerb vezető szerint Magyarország finanszírozhatja majd azokat a projekteket náluk, amelyek mögül Németország nemrég büntető céllal kihátrált. Ezek értéke mintegy 105 millió eurót (nagyjából negyvenmilliárd forintot) tehet ki. Mindezt azután jelentette be a politikus, hogy hétfőn Orbán Viktorral találkozott. Az MTI ugyanakkor nem számolt be az újabb jelentős magyar anyagi segítség lehetőségéről a tárgyalás kapcsán.

A nikkel nem is veszélyes – így győzködték az ácsiakat a katódgyárról tartott lakossági fórumon

A nikkel tulajdonképpen hasznos anyag, a gyógyszeriparban is használják depresszió ellen – az Ácsra tervezett katódgyárról tartott lakossági fórumon az egyik tiltakozó szerint a beruházót képviselő kommunikációs cég illetékese ezzel is próbálta nyugtatni a tervezett üzem környezetszennyezése miatt aggódó helyieket. A polgármester szerint ez az elhangzottak kiforgatása, a tiltakozókat pedig semmivel sem lehet meggyőzni. A Greenpeace szakértője hangsúlyozta, hogy a gyárban használni tervezett NMC rákkeltő, a nikkeles példa pedig csúnya csúsztatás.

Majdnem hárommilliárd forintba került, mégsem lesz magyar díjugrató lovas az olimpián

Szakmailag és gazdaságilag egyaránt átláthatatlan és megkérdőjelezhető döntések kísérték a csaknem hárommilliárd forintból megvalósított olimpiai lovasprogramot, amelynek fő célja az volt, hogy legyen magyar díjugrató a párizsi ötkarikás játékokon. A cél nem teljesült, a lovasszövetség vezetői már 2028-ról beszélnek, az információközléstől pedig elzárkóznak.

Leültették a rendőrök a senkiföldjén, aztán vasrudakkal szétverték – így megy a visszakényszerítés

Kurram Sahzad menedéket akart kérni Magyarországon, de a rendőrök kisbuszba pakolták, és tizenegy társával együtt kivitték a szerb határ mellé. Ott átvezették a senkiföldjére, leültették, majd vasrudakkal és gumibottal alaposan szétverték őket. A rendőrök egymást védve, de inkonzisztensen tanúskodtak, az ügyészség pedig a kirívóan erős bizonyítékok dacára sem volt hajlandó rendesen kivizsgálni az ügyet. Most a férfi pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán, húszezer eurót (7,7 millió forintot) fizet neki a magyar állam a fentiekért.

Migráció: megint továbblépett az EU a magyar és a lengyel ellenálláson

A visegrádi négyek (V4) vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak, de így is megkapta az Európai Unió Tanácsában a szükséges szavazati többséget a menekültügyi és migrációs paktum még hiányzó utolsó láncszeme, a válsághelyzetekre vonatkozó rendelet, amelynek értelmében ilyen esetben a szolidaritás egyik választható formája lehetne a menedékkérők elosztása.

Vétópolitika Hongkongtól Koszovóig: mit bír el az EU-s egység?

Az európai uniós vétó eltörlése tulajdonképpen segítene a vétózni szándékozó országoknak is – többek között ezt állítják egy új tanulmány készítői. A tanulmány már az Európai Parlamentben is napirendre került. A téma állandónak tekinthető, de sokkal hangosabbak azok az érvek, amelyek az egyhangúság eltörlése és a többségi szavazás bevezetése mellett szólnak – igaz, a magyar kormány nem tartozik közéjük.

Szakértő: Egyértelmű az orosz inspiráció a magyar szuverenitásvédelmi törvény esetében is

Takácsy Dorka, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutató munkatársa szerint összecsengenek az orosz és magyar politikusok mondatai a külső és belső ellenség meghatározásánál. Hozzátette: már a 2017-es civiltörvény és a 2018-as Stop, Soros! törvény is az orosz mechanizmusokat követte.

Kálid Artúr: Harcolhatok és küzdhetek, de én fogok éhen halni

A színész azt mondja, hogy karrierjére kihatással volt a származása, később munkái között már szép számmal szerepeltek nem színes bőrű emberek is. A közéleti szereplésekbe belefáradt, Don Quijote-féle harcnak érezte. Tudja, hogy készülnek listák, és bizonyos castingokra azért nem jutott el, mert épp aláírt egy petíciót.

Egyre terjed a kokainfogyasztás az európai adatok alapján

Egyre népszerűbb, tisztább, illetve reálértéken egyre olcsóbb is a kokain Európában – derült ki egy friss jelentésből –, a többek között Magyarországon lényegesen elterjedtebb ecstasytabletták MDMA-tartalma viszont átlagosan esett. Ömlenek az olcsó dizájnerdrogok Kínából és Indiából. Kizárólag az értékelésben felmért fő illegális termékcsoportok helyzetét mutatjuk be cikkünkben, nincs benne szó az alkoholról, a koffeinről, a nyugtatókról és más legális szerekről.

Oroszország az élelmiszerpiacokon is támadásba lendült

EU-s források váltak elérhetővé Ukrajna számára, amelyekből fejlesztheti a gabona elszállításához szükséges infrastruktúráját. A háború előtt az ukránok a mezőgazdasági termékek kilencven százalékát tengeri úton szállították, ez viszont most lehetetlenné vált az orosz tengeri blokád miatt. Mindeközben az EU és a tagállamok négy év alatt nyolcmilliárd eurós kötelezettségvállalásra tettek ígéretet a világ élelmezésbiztonságának erősítése érdekében.

XS
SM
MD
LG