Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rendkívüli ülésen tárgyal a parlament a Fővárosi Közgyűlést érintő választási szabályokról


Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 25-én
Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 25-én

Már csütörtökön az Országgyűlés elé kerül a Mi Hazánk javaslata a tisztán listás választási rend visszaállításáról Budapesten. A párt múlt héten nyújtotta be erre vonatkozó indítványát. A főváros vezetéséért újrainduló Karácsony Gergely főpolgármester ezt úgy kommentálta: a fideszesek még „ahhoz is gyávák, hogy saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták a félfasiszta testvérpártjukra”.

Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, Fodor Gábor volt országgyűlési képviselő vetette fel október elején egy véleménycikkben az Indexen, hogy állítsák vissza a tisztán listás választást a Fővárosi Közgyűlést illetően. Fodor Gábor szerint a több mint húsz éven keresztül működő listás választási rendszer visszaállítása arra is alkalmas lenne, hogy tisztázza a politikai erőviszonyokat.

A Szabad Európa megkérdezte a felvetésről a pártokat. Az ötletet más-más okokból, de egyaránt ellenző Párbeszéd, LMP, Momentum és MSZP mellett a parlamentben kétharmados többséggel bíró (vagyis a választási törvényt egyedül is módosítani képes) Fidesz is reagált megkeresésünkre. Azt írták: „A Velencei Bizottság állásfoglalása alapján a választástól számított egy éven belül nem lehet módosítani a szabályokon, így ez nem időszerű felvetés.”

Ehhez képest most, alig hét hónappal az önkormányzati választások előtt mégis a parlament elé kerül az indítvány. Ha az Országgyűlés fideszes többsége megszavazza, a jövő júniusi önkormányzati választás után már nem a kerületi polgármesterek ülnek majd a Fővárosi Közgyűlésben, tagjait is listás választási rendszer alapján választják meg a budapestiek. Fővárosi listát az a párt állíthatna, amelynek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít.

Ehhez kapcsolódóan: Ungár Péter: Nincs rock & roll hörgés nélkül

A Demokratikus Koalíció októberben nem reagált a Szabad Európa kérdésére, most viszont Kálmán Olga, a párt parlamenti képviselője online tájékoztatóján kifejtette: azzal, hogy az Országgyűlés rendkívüli ülésének napirendjére vették a javaslatot, a DK szerint egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást. Az ellenzéki politikus azt is közölte: a Demokratikus Koalíció ezért már most kezdeményezi, hogy az ellenzéki pártok állítsanak közös listát Budapesten az önkormányzati választásra.

Ehhez kapcsolódóan: Donáth Anna: Én nem szeretnék többet orrbefogni

A főváros vezetéséért újrainduló Karácsony Gergely Facebook-oldalán azt írta a Mi Hazánk javaslatáról, hogy „alig hét hónappal a választás előtt a Fidesz újra módosítani próbálja a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályokat. Még ahhoz is gyávák, hogy a saját nevükben adják be a javaslatot, rábízták a félfasiszta testvérpártjukra.”

Ehhez kapcsolódóan: Megállapodott a Párbeszéd és a DK, újra Karácsony Gergelyt jelölik főpolgármesternek

Az MSZP–SZDSZ-kormány 1994-ben bevezette a közvetlen polgármester-választást. A Fidesz 2014-ben alakította át a budapesti választási szisztémát. Jelenleg a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és kilenc, kompenzációs listáról bejutó képviselő alkotja a közgyűlést.

Karácsony Gergely szerint a Fidesz valódi célja az a változtatással, hogy eltöröljék a közvetlen főpolgármester-választást, és a főpolgármestert a közgyűlés válassza meg.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG