Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: „A gyerekek állandóan ételért könyörögtek” – Folytatódik Mariupol ostroma


A mariupoli Azovstal acélműből kimenekített gyerekek
A mariupoli Azovstal acélműből kimenekített gyerekek

Hétfőn megalakult az új Országgyűlés, a képviselők – egy kivétellel – letették esküjüket. Az Európai Parlament évtizedes tabut döntene meg azzal, hogy valódi parlamenti jogokat szeretne. Hiába sikerült hétvégén mintegy száz embert kimenekíteni Mariupolból, Oroszország ismét támadja az Azovstal acélművet, ahol több száz civil van még.

Soha ennyi fideszes nem ült még a parlamentben

Hétfőn megalakult az új Országgyűlés, az államfő Orbán Viktort, a Fidesz–KDNP listavezetőjét kérte fel kormányalakításra. A választáson mandátumot szerző képviselők mind esküt tettek, kivéve Hadházy Ákost, aki a baranyai Kisvaszaron mondta el alternatív esküjét. Ő nem ült be az alakuló ülésre sem, inkább a Kossuth téren tartott köztéri fogadóórát.

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője van. Hadházy a Momentum képviselőjeként jutott be a parlamentbe, de valószínűleg függetlenként folytatja majd a munkát.

A kormányszóvivő férjének cége szállít majd repülőgépeket a Magyar Honvédségnek. Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége, a cseh Aero Vodochody szállít majd tizenkét darab L–39NG típusú repülőgépet a Magyar Honvédségnek. Az ügylet részletei nem nyilvánosak, saját becsléseink szerint egy gép ára elérheti a húszmillió dollárt. Szalay-Bobrovniczky állami hitelből tudta megvenni a repülőgépgyárat.

A kedvező járványhelyzetre hivatkozva májustól heti adatközlésre áll át a kormányzati járványportál. Hétfőn még nyilvánosságra hozták a hétvégi adatokat, e szerint három nap alatt 65-en hunytak el a járványban. Velük együtt 46.266 főre emelkedett a járvány magyarországi áldozatainak száma. Rusvai Miklós víruskutató arról beszélt az Infostartnak, hogy az őszi szezonban vélhetően jön majd egy hatodik vírushullám, de a legtöbb szakember arra számít, hogy az már csak náthajárvány lesz, az influenzánál is enyhébb

EU: küzdelem a reformokért és további embargóért

Több évtizedes tabut döntene le az Európai Parlament. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy uniós törvényjavaslatokat terjeszthessenek elő. Ilyen joga jelenleg csak az Európai Bizottságnak van. A kezdeményezés ellenzői között van a Fidesz is, szerintük ez a folyamat az Európai Egyesült Államok felé vezet – azt pedig nem akarják.

Valószínűnek látszik ugyanakkor, hogy Európa lemond az orosz olajról, hogy az EU kevésbé finanszírozza tovább Putyin háborúit. Ez fokozatos embargó lehet, ahol Magyarország mások mellett külön kedvezményeket kaphat. A fordulat a német álláspont változásának köszönhető.

Az orosz gázról való lemondás viszont már egy jóval bonyolultabb kérdés az Európai Unió számára.

Oroszország újabb annexióra készülhet

Ismét támadás alá került Odessza. Hétfő este csapódtak be a rakéták a dél-ukrajnai, fekete-tengeri kikötővárosban, a támadásnak egy halálos áldozata és több sebesültje van. Megsérült egy lakóépület, amelyben a támadás idején öten tartózkodtak, egy 15 éves fiú meghalt. Az ENSZ szerint eddig több mint háromezer civil halt meg a háborúban Ukrajnában.

Az orosz csapatok újabb támadásokat indítottak a mariupoli Azovstal acélmű ellen, miután a hétvégén mintegy száz civilt sikerült kimenekíteni az üzem területéről. Ennek ellenére az ENSZ és a Vöröskereszt azt reméli, hogy kedden még több civilt sikerül evakuálni a hatalmas gyártelepről, ahol több százan, köztük gyerekek kerestek menedéket az ukrán katonák mellett a föld alatti katakombákban. A hétvégi mentőakcióról készült fotókat itt találja. „A gyerekek állandóan ételért könyörögtek. Ők az elsők, nekünk, felnőtteknek könnyebb megállni evés nélkül” – mondta egy idősebb menekült.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő eközben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország megpróbálhatja annektálni a kelet-ukrajnai régiókat. Tudósításunkat a háborúról itt követheti.

Oroszországon belül továbbra is zajlik a küzdelem kulturális és propagandafronton. A Zvezda című permi online hírportált az ukrajnai háborúról szóló tudósításai miatt tiltották be az orosz hatóságok, a vezetőség ezért úgy döntött, hogy a szovjet korszakból ismert szamizdatmódszerrel próbálják valódi információkkal ellátni a propaganda által mérgezett közönséget.

A moszkvai Bolsoj, a világ egyik leghíresebb operaháza a héten hirtelen levett a műsoráról számos olyan előadást, amelyet az ukrajnai háború ellen felszólaló rendezők vittek színpadra.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG