Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pénzt ajánlanak szibériai diákoknak, hogy Putyin pártját népszerűsítsék


Diákok a Nyizsnevartovszki Állami Egyetemen (képünk illusztráció)
Diákok a Nyizsnevartovszki Állami Egyetemen (képünk illusztráció)

„Gyorsan regisztrálj!” – sürgette az üzenet az olajban gazdag Nyizsnevartovszk szibériai város zárt közösségi médiacsoportjában a diákokat. A tanulókat azzal csábítják, hogy „11 ezer rubel nem hever az út szélén, itt a jó lehetőség referenciákhoz jutni”. Cserébe a kormánypárt mellett kell kampányolniuk.

A Nyizsnevartovszki Állami Egyetem több – neve elhallgatását kérő – diákja mondta azt a Szabad Európának, hogy pénzt és tanulmányi munkáról vagy az egyetemi életben való részvételről szóló pozitív visszajelzést tartalmazó igazolást ajánlottak nekik azért, hogy az Egységes Oroszország kormánypártot népszerűsítsék. Ehhez előre megírt posztokat kell megosztaniuk a közösségi médiában, vagy telefonon hívogatni polgárokat.

Ez nem helyes, mert a tanulmányi értékelésünket befolyásolja. Én magam, a saját képességeim szerint tanulok. Közben valaki elkezd telefonálgatni, pénzt és még jó referenciákat is kap. Ez nem fair” – mondta az egyik diák.

Az ügy az előtt pattant ki, hogy a tekintélyelvű módon kormányzó Vlagyimir Putyin elnök Egységes Oroszország pártja belekezdett volna a szeptember 19-re tervezett parlamenti választások előtti kampányba.

Az Egységes Oroszország a politikai hatalom összes szintjén meghatározó erő, de a koronavírus pandémiát övező gazdasági visszaesés közepette csökkent a népszerűsége. 2018-ban azzal is híveket vesztett, hogy támogatta a népszerűtlen nyugdíjreformot. Az utóbbi időben pedig az tépázta meg a tekintélyét, hogy sokan osztják a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij nézeteit, aki szerint ez „a bűnözők és tolvajok pártja”.

A dékánhelyettest vádolják a diákok toborzásával

Krisztyina Csernopiszkaja, az egyetem dékánhelyettese a VK közösségi platformon 60 diákszervezet képviselőivel folytatott február 8-i csetben jelentette be, hogy az Egységes Oroszország diák önkénteseket keres.

Az érdeklődőknek azt javasolták, hogy töltsék le az Agitator nevű appot, amely a párt országos tevékenységéről oszt meg híreket. Arra is felszólították őket, hogy másolják ki az app szöveges üzeneteit, és azokat osszák meg saját közösségi hálójukban. Ezt követően állítsanak össze jelentést, azt küldjék el a dékánhelyettesnek, hogy megkapják a jutalmat.

Az instrukciók egy audio-üzenetben jelentek meg a fórumon, és a diákok azt mondták, hogy felismerték Csernopiszkaja hangját.

Nincs kétség, hogy ez Krisztyina Alekszandrovna hangja” – mondta az egyik diák az egyetemi vezető keresztnevét és apai nevét használva. „A múltban is küldött hangüzeneteket, és ez ugyanaz a hang.

Jekatyerina Dolgina, az egyetem bölcsészkarának dékánja viszont tagadta, hogy bármely egyetemi dolgozó részt venne az Egységes Oroszország népszerűsítésében.

Ez egy hazugság. Nem tudom, honnan röppent ez az információ önökhöz” – mondta a Szabad Európa szibériai szerkesztőségének.

Maga Csernopiszkaja nem volt hajlandó reagálni a hírre.

Kiskapu: nem muszáj a saját oldaladon megosztani

A diákok által a dékánhelyettesnek tulajdonított üzenetben további ötleteket kapnak arra, hogyan vehetnek részt a politikai kezdeményezésben.

Említenék itt egy kiskaput. Ha nem akarjátok a saját fiókotokban publikálni ezeket az üzeneteket, akkor létrehozhattok egy másik oldalt, hozzáadhatjátok a legközelebbi barátaitokat és ott tehetitek közzé. Nem kell aggódni az üzenetek miatt, nincs bennük semmi borzalmas. Törvénymódosításokról, új törvényekről van szó, ez tisztán informatív dolog” – hallható a felvételen.

A poszt mellé két példát mellékeltek. Az egyik a Rosszija 1 állami tévé december 14-i tudósítására utalt. Ennek az volt a címe, hogy „Az Egységes Oroszország virtuális szociális fórumán Vlagyimir Putyin önkéntesekkel beszélgetett”. A második szöveg azt részletezte, hogy Szergej Velikij, az Egységes Oroszország képviselője a regionális parlamentben hogyan osztott szét élelmiszer segélycsomagokat a helyi Covid-19 osztályon dolgozó orvosoknak. Ez a szöveg december első felében több helyi közösségi csatornán is megjelent.

Minden egyes újraposztolásért cserébe a diákoknak egy „analitikai igazolást” ajánlottak fel.

Az analitikai igazolás egyfajta köszönetnyilvánító levél egy egyetemi projektben való részvételért” – magyarázta az egyik diák. – „Például, ha üdvözli a gólyákat a Tudomány Napján, vagy különböző konferenciákon vesz részt. Az ilyen igazolás előnyhöz juttatja a diákokat a tanév végén a kiegészítő ösztöndíjak elnyerésében.

„Agresszív pártpromóció”

Például, ha nem túl jók az osztályzataim, de van néhány analitikai igazolásom, akkor bemutathatom azokat az oktatónak, és ő elnézőbb lehet velem. Ezekért a promóciós posztokért pedig egy halom analitikai igazolást ajánlanak” – mondta az egyik diák.

Ugyanabban a VK-csetben megjelent egy másik poszt is, immár Csernopiszkaja neve alatt. Ebben 11 ezer rubelt (44 ezer forintot) és három „analitikai igazolást” ajánlott fel az Egységes Oroszország telefonos callcenterében végzett egynapos munkáért.

A Szabad Európának nyilatkozó diákok azt mondták, attól tartanak, hogy növekszik majd a nyomás, ha nem jelentkezik elég önkéntes a kormánypárt támogatására. Egyesek szerint az együttműködést megtagadókat kizárással fenyegethetik meg.

Persze nem mindenki akar részt venni, és az emberek panaszkodnak. Félek, hogy az ilyen diákoknak gondjaik jelentkezhetnek a tanulmányaikkal kapcsolatban. A csoportban az egyik lány negatívan nyilvánult meg, olyasmit írt, hogy ’és értünk mit tett az Egységes Oroszország?’. Valójában a diákoknak nagyon nincs kedvük ilyenben részt venni” – mondta egyikük.

A tanulók azt is megemlítették, hogy az oktatók szóban figyelmeztették őket: ne vegyenek részt nem engedélyezett ellenzéki tüntetéseken, mert bajuk származhat belőle az egyetemen.

Magán az egyetemen belül már teljes gőzzel folyik a választási kampány. Soha nem láttam még, hogy ilyen agresszíven népszerűsítse magát egy politikai párt” – tette hozzá egy diák.

A törvény szerint egyetemen nem lehet pártpolitikai tevékenységet folytatni

Az orosz oktatási törvény szerint „bármely állami oktatási intézményben illegális a szervezett politikai pártstruktúrák létrehozása és tevékenysége”.

Csernopiszkaja az Ifjúsági Kezdeményezések Projekt Centrumának társalapítója is. Ez a szervezet a Hanti-Manysi Autonóm Körzet regionális kormányához nyújt be támogatási kérelmeket. A szervezet tavaly sikertelenül pályázott pénzügyi támogatásért, hogy céllövő versenyt szervezzen gyerekeknek. A pályázat szerint a cél „olyan, a gyerekekkel és tizenévesekkel való munkához szükséges komplex hozzáállás kidolgozása volt, amellyel segítheti azok hazafias nevelését a fizikai erőnlét és a fegyverek biztonságos használata által”.

A 250 ezer lakosú Nyizsevartovszk Moszkvától háromezer kilométerre keletre fekszik. Februárban azzal került a híradásokba, hogy a helyi rohamrendőrség bemutatót tartott gyerekeknek arról, hogyan kell egy rendbontás során lefogni a tiltakozókat.

Az oktatást azután tartották, hogy országszerte tömegek vonultak az utcákra és követelték Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista szabadon engedését, miközben az esetenként brutálisan fellépő rendőrök több mint 11 ezer embert tartóztattak le.

2018-ban egy helyi újságírót elbocsájtottak az állásából, miután a közösségi médiában elpanaszolta, hogy 4-5 éves óvodásoknak Vlagyimir Putyin mellett hűséget fogadó dalt tanítottak. A Vova bácsi, veled vagyunk című dal szerint „Legyen béke a Földön, de ha a főparancsnok a végső csatába hív, akkor Vova bácsi, veled vagyunk!”

"Új hidegháború veszélye fenyeget" - Mihail Gorbacsov 90 éves
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:10 0:00
Nagyezsda Trubickaja és Robert Coalson írása.
XS
SM
MD
LG