Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a Momentum elnöke 2022 utánra, az orvosok engedetlenségre, az amerikai republikánusok Facebook-kontrollra készülnek


A három legfontosabb hírünk csütörtök reggel: a Momementum elnöke párhuzamos ügyészségről beszél, az orvosok engedetlenségre készülnek, a járvány miatt megbénult a Fővárosi Közgyűlés.

Nem zárja ki a Momentum elnöke, hogy egy nagyarányú választási vereség után „Orbán Viktor elutazik örökre keletre”. Fekete-Győr András a Szabad Európának adott interjúban azt ígérte, az ellenzéknek meglesznek azok az eszközei, melyekkel „f​ideszteleníteni”​ tudja a magyar gazdaságot és a magyar államot. Polt Pétert egy párhuzamos ügyészség felállításával tudnák megkerülni, és mint fogalmazott, „köztársasági elnököt is nyilvánvalóan cserélni kell”.

Orvosi béremelés, elnapolt Fővárosi Közgyűlés

Keményen szembemennek az orvosok a kormánnyal: háromnegyedük nem írná alá a megváltozott jogviszonyukról szóló új szerződését. A Magyar Orvosi Kamara által megkérdezett 8000 orvos több mint egyharmada pedig inkább elhagyná az országot. Az érdekképviselet az orvosi béremeléssel kapcsolatos fenntartásait október 6-án írásban átadta Pintér Sándor belügyminiszternek, jogi javaslatot október 15-én küldtek. Választ azóta sem kaptak.

Az utóbbi napokban egyre több fővárosi kerület polgármesteréről derült ki, hogy koronavírusos. A helyzet oda vezetett, hogy határozatképtelenné vált a Fővárosi Közgyűlés, emiatt nem tartották meg a szerdai ülést. A rendkívüli helyzet miatt Karácsony Gergely főpolgármester olyan jogszabály-módosítást kezdeményezett a kormánynál, ami lehetővé tenné a fővárosi közgyűlés megtartását online formában.

Érzelmesen búcsúztak a helyiek Berlin legendás repülőterétől. A Tegel 1948-ban mindössze három hónap alatt épült fel és jelentette az összeköttetést az ostrom után romokban heverő Nyugat-Berlin és a világ között. A közelében élők közül van, aki máris hiányolja a zajt, mások a le- és felszálló gépek látványát siratják. Ipari park lesz a helyén, az ígéretek szerint hatalmas zöldfelületekkel.

Elfogult közösségi oldalak, ingyen kenyér

Szenátus elé idézték a republikánusok a nagy techcégeket. Miközben az elnökválasztásig már alig egy hét van csak hátra, Donald Trump elnök és más republikánusok arra panaszkodnak, hogy a közösségi oldalak nemcsak hogy elfogultak, de el is nyomják a republikánus nézőpontot képviselőket. Azt szeretnék, ha nagyobb állami kontroll lenne a Twitter és a Facebook fölött.

Végül fotógalériánkat ajánlom figyelmébe: egy sztepanakerti pékség éjjel-nappal működik, hogy el tudja látni a harcok dúlta Hegyi-Karabahban maradt helyieket ingyen friss kenyérrel. A műhely tulajdonosa azt nem árulta el, miből működteti a sütödét, de állítása szerint ingyen adja a kenyeret.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG