Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: az állami hírügynökség fotóiban is tetten érhető a politikai cenzúra


A legfontosabb híreink szerda reggel: a politikai cenzúra az állami hírügynökség fotóiban is tetten érhető, a budapesti állatkert lakóit is védik a járványtól, a kommunista nosztalgiát Moszkvában üldözik, itthon elfogadják.

Nem csak a szöveges híreknél, a fényképeknél is érvényesül a cenzúra az MTI-nél. Politikai alapon születő döntésekről, torzított valóságábrázolásról számoltak be a hírügynökségnek dolgozó fotósok. Két, korábban a hírügynökségnek dolgozó szakember mesélte el nekünk, miként zajlott le a váltás a fotószerkesztőségnél, és hogyan butították le a korábban komoly szakmai presztízst jelentő munkát.

Az állatkert lakóit is védik a járványtól

Az általános ingadozástól eltekintve nem mutatnak bizakodásra okot adó tendenciát a haza járványadatok. Az állami statisztika legaggasztóbb része az áldozatok száma: a szerdai 95 újabb halálesettel már a 11 ezret közelíti a fertőzésben eddig elhunytak névsora. Egy nap alatt 1358 teszt lett pozitív, jelenleg csaknem 120 ezer emberről tudják, hogy jelenleg is vírushordozó. Közülük 4870 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 339-en vannak lélegeztetőgépen. Kedd estig már 87 ezren kaptak oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonok lakói és alkalmazottai.

Nincs koronavírusos megbetegedés a Fővárosi Állat- és Növénykert állatainál, számos megelőző intézkedés óvja a budapesti intézmény lakóit. Az állatkert szóvivője azt mondta nekünk, hogy már a járvány első hulláma idején készítettek intézkedési tervet, nem csak a dolgozók, hanem az állatok védelmében is. Bizonyos fajok, így az emberszabásúak is hajlamosak elkapni betegségeket, akár az influenzát is az embertől.

Ma indulhat el a vádemelési eljárás Trump elnök ellen

Mike Pence alelnök nem hajlandó felmenteni posztjáról Donald Trump elnököt az alkotmány 25. kiegészítése alapján, hiába szólította fel erre a demokraták által ellenőrzött törvényhozás. Nancy Pelosi házelnök elmondta, hogy a Kongresszus még szerdán tervezi a Donald Trump elleni eljárás megindítását felkelésre való felbujtás miatt a múlt szerdai washingtoni zavargások után.

A Twitter szerint a platform 70 ezer összeesküvés-elméleteket terjesztő felhasználót törölt péntek óta. Ennek a törlési hullámnak lehet a következménye az is, hogy Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője tweetjeit 200-al kevesebben követik. A Szabad Európa decemberben mutatta be David Reaboit, a magyar kormány washingtoni lobbistáját, aki 15 ezer Twitter-követőt vesztett a napokban.

A víz pusztít és váratlan örömet is okozhat

Hömpölygő víz, beszakadt utak és megközelíthetetlen épületek: óriási pusztítást végzett az árvíz Koszovóban. Több ezren maradtak áram és víz nélkül. A helyszínen készítettünk videót az állapotokról.

Szegeden találták meg az ukrán diáklány 15 éve a Tiszán küldött palackpostáját. A szerző immár 18 éves, Lengyelországban tanul és érdeklődni kezdett a magyar történelem iránt. Az üveg, benne egy cédulával, 15 éven át úszott, vagy legalábbis lebegett az ukrán-magyar határt átszelő folyóban. Amikor kinyitották a palackot, a magyarok felkérték az ungvári képviseletet, hogy fordítsák le a szöveget és találják meg a feladót.

Az orosz hatóságok véget vetettek a lakomának és a mókának – egy nap után bezárták a rettegett szovjet diktátorból. Sztálinból brandet csináló kebabost, tulajdonosát pedig kihallgatta a rendőrség. Budapesten is van egy kommunista relikviákkal berendezett pizzázó, amely a moszkvaival ellentétben stabilan működik. Az idén 30 éves a Marxim éttermet képgalériánkban mutatjuk be.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG