Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Csak akkor jön pénz Brüsszelből, ha teljesíti vállalásait a magyar kormány


Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2020. július 19-én
Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2020. július 19-én

A német kormány elvenne egyes EU-s vétójogokat a tagállamoktól, így a magyar kormánytól is. A debreceni önkormányzat cége nem adja ki a kínaiakkal kötött akkumulátorgyár-megállapodás szövegét. A trafikosztásra emlékeztet, ahogy Orbánék támogatását kezelik a radikális boszniai szerbek. A részletes mozgósítás hírére elfogytak a repülőjegyek azokba az országokba, ahová az oroszok vízum nélkül utazhatnak.

„A tagállamok többsége szeretne meggyőződni a vállalt intézkedések végrehajtásáról, mielőtt meghozná döntését”mondta a Szabad Európa kérdésére válaszolva szerdán Csehország Európa-ügyi minisztere.

Mikuláš Bek, aki brüsszeli tudósítók egy csoportjának nyilatkozott, hangsúlyozta, hogy „manapság senki sem naiv a tanácsban”.

A cseh miniszter abban bízik, hogy a következő hetekben Budapest és az uniós intézmények között enyhülni fog a feszültség. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „minden egyes magyar vétó a tanácsban csak felerősíti a kritikusok hangját”.

Vétójog

„A német kormány megszüntetné a tagállami vétójogot az uniós külpolitikában és a biztonsági ügyekben” – mondta el Anna Lührmann, Németország európai ügyekért felelős minisztere. Ez például a magyar kormányt érintheti érzékenyen, mert az elmúlt években gyakran blokkoltak uniós külpolitikai döntéseket és elítélő nyilatkozatokat Oroszország, Kína vagy Törökország ügyei kapcsán.

„Mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is” – mondta Anna Lührmann, Németország európai ügyekért felelős minisztere az Euronewsnak. A miniszter kiemelten a magyar kormány eddigi vétózási gyakorlatával indokolta a változtatási szándékot.

Üzleti titok

A kormány és Debrecen vezetése eddig kevés konkrétumot hozott nyilvánosságra az akkumulátorgyárral kapcsolatban, így egyelőre nem lehet tudni, a kínaiak milyen feltételekkel hoznák ide a háromezer milliárd forintos beruházást.

Sok a bizonytalanság: a legnagyobb aggodalmat az akkumulátorgyár várhatóan óriási vízigénye, továbbá a gödi Samsung-gyár kapcsán szerzett rossz tapasztalatok váltották ki. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. szerint a szerződés nyilvánosságra hozatala a cég üzleti tevékenysége szempontjából aránytalan sérelmet okozna.

Pénzosztás magyar módra

Tavaly novemberben Orbán Viktor váratlanul Boszniába repült, hogy Putyin szövetségesével, a szélsőséges, jobboldali Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel tárgyaljon. A bizalmas találkozóról nem sokat akart elárulni a magyar kormány, de a Szabad Európa balkáni szolgálata helyi források alapján kiderítette, hogy Orbán százmillió eurót (nagyjából negyvenmilliárd forintot) ígért Dodiknak.

Papíron gazdaságfejlesztésre ajánlott Milorad Dodik boszniai szerb vezetőnek forintmilliárdokat Orbán Viktor, de a megvalósuló pénzosztás korrupciós kockázatokkal terhelt. Mindeközben az elszakadással kacérkodó szélsőjobboldali Dodik a délszláv háború óta nem látott politikai feszültséget élesztget Boszniában. A magyar támogatásra pont a helyi választások előtt írtak ki pályázatot.

Moszkva mozgósít

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel jelentette be a tájékoztatás szerint mintegy háromszázezer tartalékost érintő mozgósítást, miután csaknem hetedik hónapja tart az ukrajnai háború, és az utóbbi hetekben az ukrán hadsereg jelentős területeket foglalt vissza.

A Moszkvából Isztambulba és Jerevánba induló közvetlen járatok nagy része betelt a hétre, miután sem Törökországban, sem Örményországban nincs szükségük vízumra az orosz állampolgároknak.

Egyirányú törökországi jegyet mostanra jellemzően hetvenezer rubel (470 ezer forint) körül lehet venni, egy héttel ezelőtt ennek mindössze harmada volt az ár. Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető a mozgósítás hírére tüntetésre szólított fel Vlagyimir Putyin elnök „bűnös háborúja” ellen.

Eközben az ukrán biztonsági szolgálatok szerint a megszálló orosz csapatok embereket kínoztak egy rendőrőrsön Kupjanszk városában, amelyet az ukránok nemrég szabadítottak fel. A Harkiv tartományi város szeptember 10-én került újra ukrán kézre. Erről szóló videónkat itt nézheti meg.

Az ukránok azt mondják, hogy az orosz csapatok foglyokat kínoztak Kupjanszkban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

Amit még tudni érdemes

Csak a magyar kormány puhítaná az oroszokra kivetett szankciókat (444.hu)

Az Orbán-kormány támogatása nélkül nem lehet meghosszabbítani az EU-s büntetőintézkedéseket, és egyre határozottabban képviseli azt a magyar vezetés, hogy enyhíteni kellene a szorításon.

Nem vette át a Junior Prima Díjat egy színész, miután az átadó előtt külön kérték, hogy ne politizáljon a beszédében (Telex.hu)

A jelenleg szabadúszó Vilmányi Benett „megköszönte az elismerést, de személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a díjat”.

Amerika Putyin pénzes manipulációira figyelmeztet, de Magyarországnak nem árult el részleteket (Hvg.hu)

Üzenet és fenyegetés is egyben, hogy az amerikai külügyminisztérium világgá kürtölte: Moszkva 2014 óta a világ kéttucatnyi országában legalább háromszázmillió dollárt fordított külföldiek befolyásolására.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG