Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Egy év tiltakozás, demonstráció a semmiért


Hiába az egy éve tartó pedagógustiltakozás, semmit sem tudtak elérni, sőt januárban reálbércsökkenéssel kell szembenézniük. A főváros szerint Orbán Viktor egy nem létező szerződésre hivatkozik a Lánchíd-felújítás támogatása ügyében. Megmutatjuk, mi áll az unió valaha volt legnagyobb korrupciós botrányának hátterében. Hírösszefoglalónk pénteken.

Semmit nem tudtak elérni az eddigi sztrájktárgyalásokon a szakszervezetek, sok tízezer diák és tanár is hiába tiltakozott, a kormány semmit sem engedett egy év alatt. Az év utolsó találkozóján is hiába ismételték meg sztrájkköveteléseiket a szakszervezetek, mindet elutasították, így reálbércsökkenéssel kezdik az új évet, tavasszal pedig teljesen átalakítja a pedagógusbér-rendszert a kormány, bevezetve egy új teljesítményértékelést.

Ennek a részleteiről azonban semmilyen tájékoztatást nem kaptak a pedagógus-szakszervezetek, annyit tudnak, hogy nem az eddigi végzettség és a pályán eltöltött idő, hanem egy még nem ismert teljesítményértékelés alapján alakulnak majd a fizetések.

Pintér Sándor konzultációja után egy tanár azonnal beadta a felmondását, szerdán pedig legalább három tanár mondott fel Budapesten információink szerint.

Bukhatja a főváros az állami támogatást

Orbán Viktor miniszterelnök egy szerződésre hivatkozott, amikor az év végi Kormányinfón arról kérdezték, hogy megkapja-e a főváros a kormány által ígért hatmilliárd forintot a Lánchíd felújításához.

„Úgy tűnik, a miniszterelnök nem tudja, hogy a kormány nem kötötte meg a támogatási szerződést a Fővárosi Önkormányzattal, bár erre számtalan ígéretet tett, de végül nem történt meg. Ez nem a fővároson múlt, ők minden adatot beküldtek” – mondta a Szabad Európának Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának 2020. október 15-i ülésén hozott határozatában ugyanakkor szerepel, hogy a tanács „fenntartja annak szükségességét, hogy a felújítással érintett közúti szakaszon a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”.

A 18 hónap pénteken járt le, és ahogy beszámoltunk róla, a Lánchíd felújított útpályáját megnyitották, de tesztjelleggel egyelőre nem engedték vissza az autókat, mondván, fél év után megkérdezik a fővárosiakat, hogy jobb-e autók nélkül a Lánchíd, vagy sem.

Korrupciós botrány az EP-ben

Szürke zónának számít a különböző érdekeket kijáró aktivisták tevékenysége az európai intézményekben. Bár vannak szigorú szabályok, aki keresi, megtalálja a kiskapukat. Néhányan most keresték, ez vezetett az EU eddigi talán legnagyobb korrupciós ügyéhez. Ennek hátterét mutatjuk be podcastsorozatunkban, a Messziről jött emberben.

Katari lobbisták környékezhették meg a szinte hálózatba szerveződő görög és olasz képviselőket, parlamenti asszisztenseket. A megvesztegetés hátterében a vízummentesség elérése állhatott. Rosszul sült el az iparkodás, hiszen a korrupt politikusokkal együtt az ügy is megbukott. Már nem kérdés, kapnak-e vízummentességet a katariak az EU területére.

Szájkosár

Egy vezető német tisztviselő csütörtökön azt mondta: a Twitternek csatlakoznia kell más technológiai cégekhez, amelyek fölött az Európai Bizottság közvetlen felügyeletet gyakorol, mert a vállalat kiszámíthatatlan viselkedése az új tulajdonos, Elon Musk alatt veszélyt jelent a szólásszabadságra.

„A szinte óránként változó általános szerződési feltételek, a linkek kiterjedt korlátozásának szeszélyes indoklása és az újságírók fiókjának blokkolása veszélyezteti a verseny szabadságát, és kockázatot jelent a véleménynyilvánításra, az információszabadságra és a sajtó szabadságára” – írta Sven Giegold, a német gazdasági minisztérium versenypolitikáért felelős államtitkára Twitteren, miközben megosztotta levelét.

A bizottság a digitális piacokra vonatkozó új szabályozása értelmében átveszi az olyan nagy platformok felügyeletét, mint a Facebook és a Google.

„A Twitter azonban még nem minősül domináns digitális platformnak, azért sem, mert a cég eladásai még mindig túl alacsonyak – mondta Giegold. – Mindazonáltal a Twitter nagy befolyást gyakorol a közvélemény formálására világszerte és Európában is.”

Ez is érdekelheti

A 444 részletesen beszámol arról a videóról, amelyből kiderül, hogy az Artyom Gorodilov alezredes által vezetett 234. légezred orosz ejtőernyősei követhették el a bucsai népirtást. A The New York Times újságírói nyolc hónapnyi interjúzás, biztonsági kamerák felvételei, telefonbeszélgetések, rádióüzenetek és kormányzati forrásokból származó exkluzív felvételek alapján egy közel félórás videóban rekonstruálták, hogyan zajlott az orosz–ukrán háború eddigi talán legsúlyosabb mészárlása márciusban, amelyben több mint négyszázan – főleg civilek – haltak meg.

A hvg.hu vette észre, hogy januárban szavaz a Rába Nyrt. rendkívüli közgyűlése egyebek mellett a cég felügyelőbizottságának új elnökéről. A jelölt nem más, mint a nagy múltú győri gyártó fő részvényesének vezérigazgatója, vagyis Palkovics László exminiszter.

A Mandiner exkluzív interjút közöl Orbán Ráhellel, amelyből megtudhatják, hogyan ismerkedett meg Tiborcz Istvánnal, milyen zenét hallgat, hogy látja a fővárosi turizmus helyzetét, mi kerül a karácsonyi asztalra a családban, és milyen apuka és nagypapa a miniszterelnök.

Áldott, békés karácsonyt!

Benyó Rita

  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG